Vårt liv är tillräckligt tröttsamt. Var och en av oss kan hamna i en obekväm situation i vardagen eller uppleva något personligt som suger på nerverna. Vad gör du egentligen i sådana fall? Spenderar du timmar på att träna, äter något sött eller gör en lång shoppingtur? Vi har något bättre och framför allt hälsosamt att erbjuda. Idag rapporterar vi om 5 livsmedel mot stress. Dessa är riktiga stressbromsar och hjälper dig att hålla dig lugn och balanserad i en stressig situation. Du kommer snart att ta reda på vilka livsmedel vi menar exakt!

Du känner till det gamla ordspråket, “Du är vad du äter!”, Inte sant?

Omelett fylld med spenat och bearbetad ost till frukost

Om du verkligen vill sluta stressigt är dessa friska idéer något för dig. Om du vill känna dig riktigt avslappnad måste du göra ändringar i din kost. Detta kan leda till stora skillnader i ditt sätt att tänka och leva. Naturligtvis handlar det inte om en diet, det handlar bara om små förändringar i vardagsmenyn.

För våra nyfikna läsare har vi valt bara fem livsmedel som alla kan hjälpa till att minska några av de negativa effekterna av stress i livet. Alla kan inkludera dessa i sin kostplan för att undvika eventuell stress. För det har varit känt länge att maten vi äter påverkar oss på en viss nivå – fysiskt, mentalt och andligt. I en värld som ibland verkar för stressande måste vi alla behandla våra kroppar och sinnen väl. För förändring börjar med egenvård.

De som äter ordentligt stärker hjärtat och nerverna och håller sig friska länge!

Hälsosam mat för stressavlastning Pannkakor med spenatbearbetad ost Frukost

  • Spenat kommer till rätta: hälsosam mat mot stress!

Alla vet att det är bra att ha något grönt vid varje måltid. Men spenat är särskilt bra mot stress! Spenat är naturligt rikt på E -vitamin, vilket förbättrar hjärnans funktion och stimulerar stressreducering. Spenat är också en utmärkt källa till magnesium, som har en lugnande effekt på kroppen. Det är också rikt på B -vitaminer och hjälper till att minska ångest och depression. Inte konstigt att den gröna superfooden minskar stressnivåerna. Berik din meny med spenat och du kan inte gå fel! Du skulle definitivt vilja ha en spenatsallad till lunch med nötter eller frön. Eller som ett dopp med en kötträtt på kvällen? A Pastasallad med soltorkade tomater och färsk spenat  skulle också smaka utsökt. Bara sätta din uppfinningsrikedom i spel och sätt igång!

En hälsosam sallad gjord på rödkål med några äppelskivor, nötter och persilja på smakar alltid fräscht och är friskt!

Hälsosam mat färsk sallad rödkål

För att lägga till listan över gröna och hälsosamma livsmedel vill vi bara rekommendera broccoli och rödkål som ingredienser i en råsallad. Båda innehåller mycket kalium, som har visat sig vara effektivt mot stress, och tillräckligt med C -vitamin, vilket är bra för kropp och själ.

Citroner innehåller antioxidanter och mycket C -vitamin..

Färska citroner i metallsil retrostil

  • Hälsosam mat: Citroner för ett lyckligt liv

Det är ingen hemlighet att citroner är fulla av antioxidanter, särskilt vitamin C. Det är därför citroner har en kraftfull rengörande effekt på kroppen. C -vitamin stärker levern, som stressas när den stressas. Det hjälper också mycket att minska kortisolnivåerna, som reglerar mängden stress i vår kropp. För att hålla dig frisk och frisk i en stressig vardag rekommenderar vi att du lägger saften av en halv eller hel nypressad citron till din smoothie. Du kan också skiva citroner och lämna dem i ditt dricksvatten hela dagen. Eller pressa citronsaft på dina grönsakssallader för att unna dig extra livsglädje och hälsa.

 Frisk och glad genom utsökt mat!

grillad lax sesamfrön merian på svart tallrik

  • Förbättra ditt humör med en välsmakande laxrätt!

Förutom att den är utsökt är lax också rik på omega-3-fettsyror som gör oss lyckligare. Näringsämnet bekämpar inflammation orsakad av högre kortisolnivåer och gör oss mindre stressade! Vår favoritfisk är nu också vår favorit antidepressiva.

Redaktörstips: Vi rekommenderar att äta vildfångad lax kontra gårdsfiskad lax för de bästa hälsofördelarna. Ta en titt här Recept på vildfångad lax  och prova!

 Mörk choklad – den klassiska “lyckomakaren”!

mörk choklad på träplatta

  • Läcker mat mot stress: mörk choklad förbättrar humöret!

Mörk choklad innehåller mycket kakao och detta är känt för att vara en obestridlig “lyckomakare”! Mörk choklad är en utsökt mat som lugnar och sänker blodnivån av stresshormoner. När du är stressad kan du ta en bit (eller några!) Mörk choklad. Ät faktiskt all choklad om du känner för det! Tja, lite mörk choklad om dagen har en positiv effekt på vårt välbefinnande. Mörk choklad innehåller också serotonin, som fungerar som ett naturligt antidepressivt medel. Som sagt, du kommer aldrig att känna skuld för din chokladkonsumtion igen, eftersom det ger dig hälsofördelar!

 Att äta några bitar mörk choklad varje dag minskar mängden kortisol.

Kakaopulver och mörk choklad

  • Istället för att vara konstant stressad, föredrar du att äta en banan!

Ibland när vi känner oss nere är det så lätt att ta till osund mat direkt. Istället skulle vi rekommendera att du äter en banan. Denna frukt är ett verkligt mirakelmedel för stress, eftersom varje banan är hög i kalium, håller dig energisk och dämpar suget. Denna frukt året runt innehåller också stora mängder tryptofan, vilket påverkar omvandlingen av vitaminer (B6) till serotonin. Du kan äta en banan på morgonen och sedan börja den nya dagen på gott humör. Även på kontorslunchen kan du ha en banan över olika sockerhaltiga och ohälsosamma livsmedel. Varje gång du gör det kan du vara säker på att du har valt rätt banan! Eftersom detta kommer att minska stressen och få dig att känna dig mer bekväm!

 Börja dagen med en hälsosam frukost och var på gott humör!

Färska bananer

Prova de fem stressavlastande livsmedel som visas här och de kommer snart att bli din favoritmat. Du kan läsa mer om praktiska tips för att minska stress här. Vi rekommenderar också att du ofta dricker ett avslappnande te av de bästa medicinska örterna, till exempel valerian, johannesört, pepparmynta och lindblomma. Och glöm aldrig, ett glas rött vin på kvällen kan göra underverk. Det slappnar av dig efter en hård dag och låter din själ dingla! Så du kan glömma all stress!

Lev ett hälsosamt liv och håll dig i form och pigg, det är vad Freshideen -redaktionen önskar dig!

 Ett glas mjölk lugnar, en banan lindrar stress – båda i kombination har en ännu bättre effekt!

Mjölk och banan

 Färsk grön smoothie med frön – hälsosam och god!

 Frisk grön smoothie med spenat äpple ingefära chia frön

 Citronvatten gör dig smal och frisk!

pressad citronsaft i en liten skål

 Du kan enkelt göra detta hemma.

pressad citronsaft i en skål med glas

Börja din middag stressavlastning genom att prova ett hälsosamt laxrecept!

Laxfilé okokt med citroner på skärbräda Holt

 Gillar du att äta lax?

Tonfisk sashimi på träskiva

Färska bananer smakar bra och minskar stressen!

Korg med bananer

Unna dig själv den läckra njutningen av mörk choklad då och då!

Massor av säckar med choklad