Har du hört termen “flexitärer”? Du kanske inte är medveten om vad det betyder. Ordet flexitarian består faktiskt av både ord, flexibla och vegetariska. och beskriver en modern kost där kött bara äts ibland. Den så kallade flexitära kosten består huvudsakligen av växtbaserade livsmedel, men kött och andra animaliska produkter är tillåtna med måtta. Så om du äter mestadels växtbaserade livsmedel men inte vill skära ut kött helt, så kan en flexitär kost vara rätt för dig. Så vill du bli flexitär? I det följande ger vi mer information om den flexitära kosten …

Vad är en flexitär?

Flexitär kost flexitär kostmat

Känner du till den flexitära kosten?

Flexitär flexitarisk dietmat

Flexitär kost

Den flexitära kosten skapades av nutritionisten Dawn Jackson Blatner för att hjälpa människor att få fördelarna med den vegetariska kosten medan de njuter av animaliska produkter då och då. På grund av detta är namnet på denna diet en kombination av orden flexibel och vegetarian. I den meningen betyder flexitarian en flexibel vegetarian.

Vegetarianer avstår från kött och ibland andra animaliska livsmedel, medan veganer helt begränsar kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och alla animaliska livsmedel. Eftersom flexitärer äter animaliska produkter anses de inte vara vegetarianer eller veganer.

Flexitarian Diet har inga tydliga regler eller rekommenderade mängder kalorier och näringsämnen. Det är faktiskt mer en livsstil än en diet.

En hälsosam livsstil och en flexitär kost går hand i hand

Flexitarier Diet Hälsosam mat

Den flexitära kosten bygger på följande principer:

  • Du äter främst frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn;
  • Växtprotein föredras framför animaliskt protein;
  • Kött och animaliska produkter är tillåtna;
  • Mat är minst bearbetad;
  • Socker och godis är begränsat till max.

Uppfinnaren Dawn Jackson Blatner beskriver i detalj i sin bok hur man börjar äta flexibelt genom att konsumera vissa mängder kött per vecka. Men att följa deras rekommendationer är inte nödvändigt för att äta flexitarian. Den grundläggande kärnan i den flexitära kosten är att äta mer näringsrik växtmat och mindre kött. Vissa flexitärer äter dock mer animaliska produkter än andra.

Med flexitarier -kosten behöver du inte helt klara dig från animalisk mat

Vad är en flexitär flexitär diet

Bli flexitär

Om du vill anpassa dig till en flexibel kost, ät så mycket växtbaserad mat som möjligt och minska ditt intag av animaliska produkter. Inkludera en mängd olika grönsaker, baljväxter, frukter och fullkorn i din ätplan och minska mängden kött och animaliska livsmedel du äter. Detta blir dock helt naturligt om du följer en flexitär ätplan. Om du till exempel äter kött och mejeriprodukter med varje måltid, försök att begränsa dem till en gång om dagen. Om du redan äter lite animalisk mat, minska deras intag till en gång i veckan eller bara vid speciella tillfällen. På lång sikt bör cirka 10-15% av de förbrukade kalorierna komma från animaliska produkter.

Kött, fisk och mejeriprodukter är tillåtna då och då

Vad är flexitarian diet flexitarian diet food

Låt övergången ske långsamt så att ditt tarmmikrobiom hinner vänja sig vid ökningen av fiber. Det gör detta naturligt när du konsumerar mer växtbaserade livsmedel.

Lär dig att ersätta animaliska produkter med växtbaserade produkter, till exempel komjölk med växtbaserad mjölk. Använd näringsjäst istället för parmesan, soja eller mandelyoghurt istället för mjölkyoghurt. Du kan använda tempeh som ersättning för köttfärsen. Du kan också förbereda äggröra med tofu. Vissa klassiska recept kan bara beredas från växtbaserade livsmedel.

Men växtbaserade livsmedel bör vara den största delen av din flexitära kost

Flexitarian flexitarian diet växtmat

Om du vill bli flexitär och känna till den flexitära kosten i detalj, läs sedan detta Bok av Dawn Jackson Blatner och njut av en balanserad kost och hälsosam livsstil!

Dawn Jackson Blatners bok om Flexitarian Diet

Flexitarian Diet Book Flexitarian Diet

Ät en hälsosam kost och ät så mycket växtbaserad mat som möjligt, men undvik också kött och andra animaliska produkter. Så hitta balansen själv!

Flexitärer blir flexitära dieter