Ce drăguț! Noul sezon al mărului 2021 începe din nou. Bucăți delicioase, suculente pline de vitamine și energie sănătoasă ne așteaptă deja în propriile grădini și la piața fermierilor. Rotunde și strălucitoare în roșu, auriu, verde sau portocaliu, merele sunt pur și simplu de neînlocuit pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Deci, dacă sunteți și unul dintre cei norocoși să aveți propria recoltă de mere, atunci ar trebui să vă tăiați mărul în mod regulat. La sfârșitul verii și toamnei, merele nu vor fi doar mai mult, ci și mai gustoase și mai suculente. De asemenea, vă ajută să vă păstrați copacul sănătos, făcându-l mai rezistent la agenți patogeni. Când și cum să tundeți un măr și un pom fructifer în general și ce altceva mai trebuie luat în considerare, puteți afla în postarea de astăzi.

Tăiați mărul și bucurați-vă de o recoltă bogată

mărul tăia mere roșii

Când ar trebui să tăiați mărul??

Momentul clasic de tăiere a unui măr este între februarie și martie, când temperaturile nu mai scad sub 5 grade. Acesta este, de asemenea, momentul în care arborele este încă în așa-numita repaus de sevă și mugurii se formează încet. Tunderea este mai ușor de realizat în această perioadă, deoarece frunzele nu sunt încă acolo și este mai ușor să vedeți ce lăstari și ramuri trebuie îndepărtate sau tăiate.

Din martie, de asemenea, în general vara, nu ai putea face decât o ușoară tăietură ici-colo sau să scoți ramurile care s-au rupt în timpul recoltei. Cu toate acestea, protecția păsărilor este la ordinea zilei în acest moment și ar trebui să fiți în căutarea păsărilor care cuibăresc în timpul oricărei activități de acest tip, astfel încât să nu le răniți sau să le alungați..

Puteți începe efectiv să vă tăiați mărul încă din noiembrie, imediat după recoltare. În acest fel, asigurați și mai multe flori și o recoltă mai bogată în anul următor.

Foarfecele ascuțite de tăiere sunt o necesitate absolută atunci când tăiați mării

sfaturi de tăiere a mărului

Sfat suplimentar: Alegeți întotdeauna zilele uscate pentru tăierea copacilor. Dacă ramurile și lăstarii sunt tăiați umezi, este mult mai dificil să se vindece și se poate dezvolta și mucegaiul.

Ce tipuri de tăieturi există?

În funcție de vârsta și varietatea mărului, există și diferite tipuri de tăiere care sunt optime.

  • Planta tăiată

La început, la scurt timp după plantare, are loc așa-numita tăiere a plantelor. Scopul principal aici este de a promova formarea mai bună a baldachinului și buna ramificare a lăstarilor laterali. Lăstarea centrală, cele trei lăstari principale și toate lăstarii laterali sunt ușor scurtate. După tăiere, lăstarii laterali în creștere verticală sunt legați cu o coardă moale de nucă de cocos sau ceva similar, astfel încât să poată crește puțin mai mult orizontal. Aceasta va forma ulterior o frumoasă coroană piramidală, iar copacul va fi, de asemenea, mult mai fertil.

  • Secțiunea corpului

Aceasta are loc din nou din noiembrie în primul an după plantare. Lucrările continuă pe vârful copacilor și pe ramuri. Acele lăstari care cresc vertical în sus sunt mai bine îndepărtați complet și ramurile laterale care sunt prea lungi și acele lăstari care nu sunt ramificate sunt scurtate. Toate lăstarii care se încrucișează, cresc în diagonală în jos sau în interiorul copacului sunt, de asemenea, îndepărtați. În acest fel, vă veți ajuta mărul să-și canalizeze mai bine energia vieții și să aibă mai multe flori și fructe primăvara și toamna.

  • Tăierea conservării

Această tăiere se efectuează începând cu al cincilea an. Apoi, formarea coroanei arborelui este complet terminată și principala preocupare este cu fertilitatea arborelui. Locurile mai dense din copac sunt curățate prin îndepărtarea lăstarilor care cresc în interior și în jos. Lăstarii concurenți și lăstarii de apă sunt, de asemenea, îndepărtați. Nici lemnul de fruct vechi care nu mai aduce mere nu are loc nici pe măr. Prin urmare, tăiați-l la o ramură mai tânără.

O tăiere ușoară de vară ajută merele să se coacă mai bine

când să tai mărul

Cum se efectuează tăierea copacilor?

În funcție de copac și de tipul de tăiere, îl abordați puțin diferit. În principiu, însă, se aplică următoarele: treci de la mare la mic. Deci, mai întâi îndepărtați ramurile mai mari cu ferăstrăul, apoi tăiați și marginile tăieturii puțin rotunjite și lucrați cu ceară înfășurată. Aceasta înseamnă că niciun dăunător sau mucegai nu poate pătrunde în țesutul copacului. Folosiți un ferăstrău pliant mai mic sau foarfece de tăiere pentru a scurta ramurile laterale și lemnul de fructe, acordând o atenție deosebită mugurilor florali. Scopul este de a păstra cât mai mulți dintre ei posibil. În principiu, tăiați lăstarul deasupra unui mugur care este îndreptat spre exterior, la un unghi ușor.

Lăstarii de apă sau lăstarii sunt complet îndepărtați de la bază, astfel încât să nu perturbe echilibrul de sap al mărului. După ce acestea încolțesc din nou mai târziu în iunie, pot fi ușor scoase cu mâna. Ramurile și lăstarii care se încrucișează cu alții sau se spală în interior sunt, de asemenea, îndepărtați. Scopul principal: vârful copacului ar trebui să fie luminat și aerisit. Acest lucru oferă fructelor mai multă lumină și căldură. Se coc mult mai bine și, ca rezultat, desigur, au un gust și mai delicios. Arborele este ușurat și mult mai robust împotriva tuturor bolilor și dăunătorilor.

Cu instrumentul potrivit, puteți tăia mării chiar mai bine

Sfaturi și trucuri de tăiere a mărului

Tunderea vara trebuie făcută foarte ușor și cu atenție

Tunderea mărului vara

Ai grijă de mărul tău cu dragoste și răbdare …

mărul tăia cele mai bune sfaturi

… și vă va mulțumi cu o recoltă bogată

mărul tăia sfaturi importante