Toamna are o importanță cheie pentru o bună proiectare și întreținere a grădinii. Ce poți face în acest sezon? Puteți tăia copacii, pregăti terenul pentru iarnă și sezonul următor. Toamna puteți ordona frumos grădina, astfel încât florile de toamnă, precum și formele bune ale copacilor și tufișurilor, să vină cu adevărat în propriile lor. De asemenea, puteți replanta unele plante și acest lucru se aplică și gazonului din curtea sau grădina dvs. Are sens să semeni gazonul toamna sau nu? Vrem să abordăm această întrebare în rândurile următoare și să o privim din diferite puncte de vedere.

Semănatul gazonului toamna? Ar putea fi o idee foarte bună!

gazon verde închis - sfaturi de proiectare a grădinii

Semănatul gazonului toamna – este diferit în fiecare an!

Fiecare toamnă este diferită și vremea are cu siguranță o influență foarte puternică asupra ei. dacă ar trebui sau nu să semeni gazonul. În principiu, ai putea planta mult în grădină până la începutul lunii noiembrie. Dar acest lucru este posibil numai dacă prognoza meteo nu este prea rece sau furtunoasă.

Pentru a face acest lucru, ar trebui să instalați o aplicație bună și să urmăriți prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Pentru a semăna gazonul toamna și pentru a se dezvolta deosebit de bine, aveți nevoie de vreme bună în decurs de trei până la patru săptămâni. Temperaturile nu trebuie să scadă prea jos. Apoi, există chiar șansa ca aceasta să se dezvolte mai bine decât atunci când este plantată primăvara.

Dacă vremea este potrivită, gazonul plantat toamna s-ar putea dezvolta chiar mai bine

Sfaturi pentru proiectarea grădinii - peluză mică

Pregătiți solul

Înainte de a semăna gazonul, primul lucru de făcut este să pregătiți solul. Ar fi util dacă ar fi o ploaie ușoară de toamnă în acest moment. Toate plantele, inclusiv peluza, s-ar dezvolta cel mai bine atunci când solul este ușor umed. Apoi, va trebui să editați acest lucru în așa fel încât să fie cât mai slab posibil. Pentru rezultate și mai bune, ar trebui să adăugați diferiți nutrienți pe gazon. Ați putea folosi humus mediu și alți nutrienți sănătoși din sol pentru a face acest lucru. Aveți cele mai mari șanse pe vreme bună, adică dacă temperaturile de afară sunt cuprinse între 15 și 25 de grade. Poate fi schimbător și poate fi chiar util. Alternanța dintre soare și ploaie moderată la temperaturile menționate v-ar sprijini în proiect.

În grădini și parcuri, zonele deteriorate din gazon sunt adesea îngrijite toamna 

Sfaturi pentru amenajarea grădinii petă maro în grădină

Un posibil pericol ar fi ca ierburile din gazon să crească prea sus

Sfaturi pentru proiectarea grădinii - peluză ușoară

Semănatul gazonului toamna – pas cu pas

Iată pașii pe care ar trebui să îi faceți atunci când planificați să semănați un gazon în toamnă. Când vă pregătiți, trebuie întotdeauna să luați în considerare fazele de subgradare aspre și fine. Primul este să faceți următoarele:

  •  Săpați pământul la o adâncime de aproximativ două crăpături,
  •  Prelucrarea cu mașina de frezat,
  •  Îndepărtarea obiectelor neobișnuite precum buruieni, pietre și altele,
  •  Îmbogățirea solului cu humus și alți nutrienți, mai ales dacă este prea ferm, deoarece conține prea mult nisip de siliciu sau argilă,
  • Lucrul pământului cu o greblă.

Dar, uneori, solul poate fi chiar mai bun la semănatul gazonului toamna!

Sfaturi pentru amenajarea grădinii Gazon în fața unei case

Subgradarea fină vine după aproximativ 14 zile și include următoarele măsuri:

  • Formarea unuia sau mai multor paturi cu o structură liberă,
  • Procesare reînnoită cu greblă,
  • O altă prelucrare cu rolă,
  • A treia prelucrare cu grebla.

Pașii pentru însămânțarea gazonului toamna și primăvara sunt aceiași!

Sfaturi pentru amenajarea grădinii curte într-un oraș mic

Asta vorbește împotriva semănării gazonului toamna

Principalele obiecții la însămânțarea gazonului în toamnă sunt legate de vremea schimbătoare. Se așteaptă ca în unele zile temperatura să scadă sub 10 grade și astfel să întrerupă buna dezvoltare a acesteia sau să o facă absolut imposibilă. Potrivit grădinarilor și experților cu experiență, există încă șanse foarte mari ca semințele să se înrăutățească la temperaturi scăzute de iarnă. La rândul său, ar rezulta prea multe ierburi în peluză și nu o textură atât de mare. Cu toate acestea, experiența a arătat că acest lucru nu este întotdeauna cazul! Deci, ar trebui să te bazezi pe propria experiență și sentiment. O altă posibilitate, așa cum am menționat deja, ar fi acoperirea numai cu zone mai mici cu aceasta în toamnă. În primăvară puteți semăna din nou, reînnoi, semăna zone mai largi cu semințe.

Mulți cred că atunci când semănați, ar trebui să fertilizați bine solul

sfaturi de proiectare a grădinilor cu plante mici în creștere

Care sunt argumentele în favoarea însămânțării unui gazon toamna??

De fapt, însămânțarea gazonului în toamnă ar putea avea, de asemenea, multe avantaje. După cum sa menționat deja, cea mai importantă cerință este ca temperaturile să nu scadă sub 10 grade. Aceasta și, eventual, furtunile bruște sunt adevăratele și singurele pericole. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, chiar ți-ai putea crea peluza până în noiembrie. S-ar putea să funcționeze chiar mai bine decât primăvara, deoarece toamna pământul este încă destul de cald din zilele de vară. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că aveți șanse mai mari atunci când vara este foarte caldă, așa cum sa întâmplat cu noi în ultimii ani!

Sperăm că aceste sfaturi și sugestii vă vor ajuta să luați o decizie cu privire la întreținerea grădinii dvs. în toamnă. Vă dorim mult succes cu semănatul gazonului!

De fapt, ai putea semăna în primăvară

sfaturi de proiectare a semințelor și a grădinii de gazon

Toamna este momentul potrivit pentru începători să practice semănatul gazonului

sfaturi de design pentru grădina cu iarbă în creștere