Când vă gândiți la reîmpădurire, este posibil ca bambusul să nu fie primul lucru care vă vine în minte. Și este adevărat, bambusul nu este din punct de vedere tehnic un copac – dar plantarea și cultivarea bambusului nu sunt mai puțin benefice pentru oameni și pentru mediu. Deoarece bambusul este planta cu cea mai rapidă creștere din lume, are un potențial incredibil ca resursă durabilă. Trunchiul său lemnos o face o plantă foarte asemănătoare copacilor, dar care are și proprietăți unice. Cât de repede crește bambusul și alte fapte interesante despre această plantă uimitoare, aflați mai jos …
Cât de repede crește bambusul?
Bambusul este o plantă foarte robustă
Planta de bambus este utilizată în multe zone industriale
Iată 8 motive pentru care bambusul este o plantă uimitoare.
-
Cât de repede crește bambusul? – Bambusul crește rapid, foarte repede
Cât de repede crește bambusul? Conform Guinness World Records, unele tipuri de bambus pot crește până la 91 cm pe zi – sau aproximativ 4 cm pe oră! Deci, dacă stai lângă o tulpină de bambus suficient de mult, poate crește în fața ochilor tăi!
Cât de repede crește bambusul de fapt??
Planta de bambus are o frumusețe rafinată
Deci, cum crește bambusul? Ca plantă de colonie, își folosește energia pentru a-și extinde rădăcinile și a forma mai mulți lăstari primăvara. Aceste lăstari ies din sol și cresc în înălțime și lățime timp de aproximativ 60 de zile. După 60 de zile tijele nu mai cresc și energia este direcționată înapoi în rădăcini pentru a face mai multe tije. Aici diferă de majoritatea celorlalte plante, care își pun energia în creșterea ulterioară a tulpinii originale. Odată ce bambusul este stabilit (de obicei după 3 ani), lăstarii noi care apar în fiecare primăvară devin din ce în ce mai mari. Destul de cool, nu-i așa??
Bambusul este folosit ca material de construcție
-
Bambusul are superputeri regenerative
Cu toate acestea, este adevărat. Tăierea bambusului stimulează de fapt creșterea. Dar cum funcționează? Ei bine, în loc să folosească energia pentru a recâștiga înălțimea pierdută, o tulpină de bambus tăiată desfășoară pur și simplu frunze noi. La rândul lor, aceste frunze creează și trimit energie către sistemul radicular pentru a încuraja creșterea lăstarilor noi. Cu cât se recoltează mai mult, cu atât crește mai repede. Acest lucru face ca bambusul să fie o resursă regenerabilă incredibilă, care poate fi recoltată și cultivată în mod natural, fără a fi nevoie de reîmpădurire manuală.
Muncitori într-o pădure de bambus
Astfel se recoltează și se colectează bambusul
-
Bambusul poate conține mult carbon
Rata incredibilă de creștere a bambusului este mai mult decât o simplă oprire – duce, de asemenea, la unele beneficii serioase de sechestrare a carbonului. Cu un management adecvat și recoltare intensivă, bambusul poate lega până la 1,78 tone de CO2 pe smocuri pe an. Aceasta corespunde unei curbe de degradare a CO2 care este de 10 ori mai rapidă decât cea a copacilor din lemn. Incredibil, nu-i așa??
Bambusul este bun pentru mediu
-
Bambusul filtrează și încetinește fluxul de apă
Rădăcinile dense de bambus formează o barieră de apă și sunt folosite de satele de coastă pentru a-și proteja culturile de inundații cauzate de creșterea nivelului apei. Și datorită acestei bariere, bambusul poate filtra în mod eficient materia organică (inclusiv azotul din sol), ceea ce i-a determinat pe unii oameni de știință să o exploreze ca o opțiune durabilă pentru tratarea apelor uzate.
Rădăcinile de bambus formează o barieră împotriva apei
-
Bambusul este practic ignifug
Deoarece bambusul conține cantități mari de acid silicat, este neobișnuit de ignifug. Aceasta este o veste bună în regiunile lumii predispuse la incendiu, unde alte tipuri de copaci și iarbă sunt distruse în mod regulat de incendii forestiere.
Un alt avantaj este rezistența la foc
-
Bambusul este o plantă puternică și flexibilă
Acest lucru face din bambus un material de construcție incredibil, ecologic – în special în regiunile predispuse la cutremure. În acest sens, bambusul a fost utilizat pe scară largă încă din zorii omenirii și a fost folosit în locul lemnului, cărămizii, oțelului etc. În unele țări, tulpinile de bambus sunt folosite chiar pentru a construi schele.
Bambusul este ușor de lucrat
Schelă din tulpini de bambus
Construiește o casă din bambus
-
Bambusul este benefic pentru sol
Deoarece bambusul este o iarbă, are un sistem radicular foarte superficial – cu rizomi care colonizează doar cei 15 cm superiori ai solului. Restul rădăcinilor se răspândesc doar cu aproximativ 14 cm mai adânc. Dar, deoarece rădăcinile sunt aglomerate atât de strâns, ele țin stratul superior al solului foarte bine și previn astfel eroziunea solului.
Prin urmare, bambusul este o plantă uimitoare
-
Bambusul ajută femeile să se integreze
Serios! Greutatea redusă a bambusului le permite femeilor să participe la economia bambusului, ceea ce le oferă acces la o sursă de venit potențial profitabilă și le poate ajuta să le asigure un loc în viața politică, economică și publică.
Deci, femeile pot participa și la industria bambusului
Câteva exemple de produse realizate din această resursă auto-susținută includ: brichete de bambus, cărbune, bețișoare de tămâie și mobilier din bambus. Destul de uimitor, nu-i așa??
Coșurile de bambus sunt un produs popular în toată Asia
Iar mobilierul din bambus este popular în întreaga lume
Decor de perete stilizat
Pe o piață din Asia
Bastoane colorate de tămâie din bambus
Calea bambusului
Brichete de bambus