Care 5 elemente denotă inteligența emoțională

Cunoașteți oameni care par întotdeauna moderați sau cei care, de asemenea, se ocupă cu calm de orice situație problematică și predispun întotdeauna cu ușurință pe ceilalți? Este foarte probabil ca acești oameni să aibă inteligență emoțională.

Inteligența emoțională include abilitatea de a înțelege și de a gestiona emoțiile. Oamenii de știință sunt de acord că acest tip de inteligență este fundamental pentru succesul în viață. Unii susțin chiar că indicatorii inteligenței emoționale sunt mai semnificativi decât cei ai IQ.

 emoțional-inteligență-comportament-caracteristici-elemente-personalitate-trăsături-sentimente-gândire-emoții

În orice caz, studiile arată că inteligența emoțională este direct legată de aproape fiecare proces al personalității conștiente – de la luarea deciziilor până la realizarea academică. De ce ai nevoie pentru a-ți dezvolta emoțiile? Conform teoriei psihologului Daniel Goleman, inteligența emoțională este construită pe cinci elemente formative.

Cunoașterea de sine pentru inteligența emoțională

inteligență emoțională trăsături comportamentale elemente trăsături de personalitate iq viață

Descoperirea de sine sau capacitatea de a recunoaște și a înțelege propriile noastre sentimente este o parte determinantă a inteligenței emoționale. În plus, nu numai că ne putem distinge emoțiile, ci și să înțelegem efectele propriilor noastre acțiuni.

Pentru a îmbunătăți conștiința de sine, trebuie să observăm diferitele noastre reacții emoționale, deoarece în acest fel ne putem analiza cu precizie starea emoțională. Persoanele cu conștiință de sine își pot exprima sentimentele cu privire la ale lor comportament a exclude.

Sunt capabili să-și folosească punctele tari și punctele slabe. Sunteți deschis la informații noi și senzații necunoscute. Extrageți cunoștințe din contactul cu ceilalți. Goleman susține că cei cu stimă de sine dezvoltată au un simț al umorului.

Control de sine

inteligență emoțională trăsături comportamentale elemente trăsături de personalitate

Pe lângă faptul că știm cum ne simțim, inteligența emoțională necesită abilitatea de a ne controla și gestiona emoțiile. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă suprimați sau să vă ascundeți adevăratele emoții, ci că așteptați momentul potrivit, o anumită situație și atitudine, astfel încât să puteți găsi expresia emoțională potrivită pentru aceasta. Cei care au stăpânit acest element sunt mai adaptabili și mai pricepuți să se ocupe rațional de conflict. De asemenea, au o conștientizare puternică, care este combinată cu gândirea pragmatică. Ei consideră că influența lor asupra celorlalți este multiformă. Ei pot evalua în mod real și își pot asuma responsabilitatea reală pentru consecințele acțiunilor lor.

Competenta sociala

inteligență emoțională elemente comportamentale personalitate trăsături sentimente abilitate

Un alt aspect important al inteligenței emoționale este capacitatea de a se înțelege bine cu ceilalți. Pentru o adevărată cunoaștere de sine, informațiile colectate trebuie utilizate în comunicarea de zi cu zi și în interacțiunea cu ceilalți.

La nivel profesional, majoritatea angajatorilor beneficiază de capacitatea de a crea relații cu angajații, în timp ce angajații, la rândul lor, pot dezvolta colaborarea cu colegii lor. Abilitățile sociale sunt mai presus de toate ascultarea activă, comunicarea verbală și non-verbală, poziția de conducere și convingerea.

empatie

inteligență emoțională trăsături comportamentale elemente trăsături de personalitate iq viață

Empatia sau compasiunea sunt absolut cruciale pentru nivelul inteligenței emoționale. Conține atât capacitatea noastră de a recunoaște stările emoționale ale celorlalți, cât și de a putea răspunde în mod adecvat la acestea. Dacă putem recunoaște tristețea sau deznădejdea într-o persoană, atunci trebuie să ne arătăm empatia în funcție de percepțiile emoționale individuale. Oamenii care își dezvoltă empatia înțeleg procesele emoționale interioare din oamenii din jurul lor. Prin urmare, pot interpreta corect diferite situații.

motivare

inteligență emoțională elemente comportamentale personalitate trăsături sentimente abilitate

Motivația interioară joacă, de asemenea, un rol important în inteligența emoțională. Persoanele extrem de motivate au ambiția și pasiunea de a-și atinge propriile obiective și de a-și satisface cele mai profunde nevoi. Ei aleg căi care duc la perfecțiunea lor spirituală. Ești potrivit pentru un stil de viață activ și îți stabilești obiective înalte.

Păstrează echilibrul dintre emoții și rațiune

inteligență emoțională trăsături comportamentale elemente trăsături de personalitate

Zâmbetul este, de asemenea, un semn al inteligenței emoționale 

inteligență emoțională elemente comportamentale trăsături de personalitate sentimente gândesc