Un eveniment ciudat, o constelație epocală a două mari planete, este așteptat pe 21 decembrie 2020. Oamenii de știință o numesc marea conjuncție a lui Jupiter și Saturn. Cei doi uriași gazoși se mișcă atât de aproape unul de celălalt pe cerul serii, încât stau în linie când sunt priviți de pe Pământ. Ultima dată când ambele planete s-au apropiat atât de mult a fost în Evul Mediu, cu puțin înainte de răsăritul soarelui, pe 4 martie 1226. Dacă vă este dor de acest fenomen ceresc unic în decembrie 2020, va trebui să așteptați până în 2080. Așadar, sfatul nostru: priviți spre cer luni, 21 decembrie viitoare. Jupiter și Saturn sunt atunci atât de apropiați ca și cum ar fi un corp ceresc. Asigurați-vă că nu ratați acest fenomen astronomic rar!

 O privire asupra cerului înstelat: o conjuncție rară dintre Jupiter și Saturn se va întâmpla pe 21 decembrie 2020.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn Vedere a cerului înstelat mare constelație a planetelor

Cum apare marea conjuncție a lui Jupiter și Saturn??

Știm cu toții că planetele din sistemul solar orbitează soarele cu viteze diferite. Se depășesc regulat unul pe celălalt. Acesta este și cazul lui Jupiter și Saturn. Jupiter este cunoscut ca fiind cea mai mare planetă din sistemul solar.

Este nevoie de aproximativ doisprezece ani pentru a merge în jurul soarelui. Saturn este, de asemenea, un gigant printre planete, dar este mai departe decât Jupiter. Prin urmare, Saturn are nevoie de aproximativ 30 de ani pentru a-și completa cercul în jurul soarelui. Deci, se întâmplă ca la fiecare 20 de ani Jupiter să-l prindă pe Saturn și să-l depășească pe orbita interioară. Acest eveniment a putut fi observat pe 31 mai 2000 și următoarea constelație similară a celor două planete va fi pe 31 octombrie 2040. Cu toate acestea, foarte rar se apropie atât de mult încât să pară un corp ceresc atunci când sunt privite de pe Pământ.

Deși cei doi uriași gazoși se apropie, există o distanță de aproximativ 660 milioane de kilometri între ei.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn se apropie, dar distanța de 660 milioane km

Cu toate acestea, cei doi uriași gazoși rămân la distanțe diferite unul de celălalt de fiecare dată. Unghiurile lor de înclinare față de planul pământului sunt, de asemenea, diferite pentru fiecare conjuncție a lui Jupiter și Saturn. În acest decembrie, Jupiter trece puțin sub Saturn. Pe 21 decembrie În 2020, distanța dintre cele două planete va fi mult mai mică, mai precis șase minute de arc. De aceea, manevra de depășire din acest an este ceva special. Jupiter și Saturn se vor îmbina într-un punct comun de lumină și vor arăta ca un punct strălucitor pe cerul înstelat. Următoarea conjuncție de epocă a lui Jupiter și Saturn nu se așteaptă să se întâmple până în 2080. Dar cine știe ce se va întâmpla în sistemul solar până la această dată?

 Datorită constelației epocale, Jupiter și Saturn arată ca o planetă dublă luni, 21 decembrie 2020.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn, ambele planete sunt foarte aproape de a arăta ca o planetă dublă

Cum să urmăriți spectacolul rar al planetelor?

Marea conjuncție a lui Jupiter și Saturn este fără îndoială cel mai mare spectacol ceresc al anului. Pe 21 decembrie, în jurul orei 16:30, la ora Solstitiul de iarna sunt apoi în linie cu pământul și soarele. Marea întâlnire a planetelor poate fi observată cu ochiul liber când vremea este senină. Cel mai bine este să vedeți întâlnirea planetară pe cerul înstelat cu binoclu sau cu un telescop. Întregul spectacol al cerului poate fi văzut scăzut peste orizontul de sud-vest, dar durează doar o perioadă scurtă de timp. Din păcate, duetul planetar strălucitor coboară înainte de ora 19.00 imediat după apus. Cu toate acestea, merită încercat să observăm conjuncția epocală a lui Jupiter și Saturn luni viitoare. Următoarea constelație a celor două planete va fi peste 20 de ani, dar apoi nu vor fi atât de apropiate una de cealaltă.

 Planeta întâlnindu-se pe cerul serii

Conjuncția Planetei Jupiter și Saturn întâlnindu-se pe cerul serii Spectacolul planetelor

 Marea conjuncție a lui Jupiter și Saturn și solstițiul de iarnă coincid pe 21 decembrie 2020.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn la solstițiul de iarnă din 21 decembrie 2020

Întâlnirea de Crăciun a lui Jupiter și Saturn arată grafic așa.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn, întâlnirea de Crăciun a planetelor

Conjuncția lui Jupiter și Saturn grafica sistemului nostru solar