Högteknologiska möbeldesigner idéer ursprungliga stolar fåtöljer

Tankar om Carl de Smets framtid – högteknologiska möbeldesigner

Interiör 2012: Den belgiska designern de Smet från Noumenon har utvecklat högteknologiska möbler, vars ursprungliga storlek kan minskas med upp till 5% så att de kan transporteras och sedan förstoras igen som “popcorn” genom att värma upp den.

I detta erbjudande, som fortfarande är i en teoretisk fas, komprimeras produkter tillverkade av polyuretanformade minnespolymerer (SMP) till platta, lätta skivor, vilket innebär att de tar väldigt lite plats tills de inte behövs. När möblerna är uppvärmda återgår de till sin normala form. Detta sker tack vare materialets “minneskum” -funktioner.

“De är väldigt lätta, så de tar knappast plats när du måste transportera dem”.

Högteknologiska möbeldesigner, idéer, original stolssamling

 ”Om en möbel skadas och sedan värms upp igen försvinner skadan. Om du transporterar produkten och den är skadad spelar det ingen roll, för det är inte slutprodukten, utan minnet som skrivs ut på den. “

Idén kom från ett vetenskapligt projekt för en parabolisk antenn för den yttre ytan som kan skrivas ut så att lastvikten på ett rymdskepp kan minskas. Så snart denna antenn exponeras för solens strålar expanderar den till sin fulla storlek.

Detta projekt inkluderar formminneslegeringar (SMA) – metaller som beter sig på samma sätt som polyuretanformade minnespolymerer (SMP) men är mycket dyra.

“Jag ville utveckla idén för daglig användning ytterligare, så inte bara stanna inom högteknologisk teknik och materialen är för dyra för det”, säger de Smet.

“Storskalig polymerproduktion är en billig lösning.”

Högteknologiska möbeldesigner idéer om original mångfald

För närvarande måste bitarna värmas i ett stort, uppvärmt rum som en bastu för att nå den önskade temperaturen på 70 grader, men de Smet undersöker andra sätt att utlösa transformationen från komprimerad till expanderad form. Till exempel försöker man för närvarande att programmera materialet så att det återgår till sin inspelade form så snart en elektrisk signal passerar genom det.

Skummet, som är tillräckligt starkt för att ta struktur, kan omvandlas till möbler genom att slipa fasta block eller genom formsprutning

Högteknologiska möbler design idé original stolar

“[För närvarande] är produkten programmerad att expandera vid 70 grader på grund av transportens logistik”, säger de Smet. ”Till exempel, på sommaren, när lastbilen sitter fast i en trafikstockning, värms rummet inuti upp till 50 grader. Vi vill inte att möblerna ska spricka som popcorn! “

Skumfåtölj i byggnaden av Buda -verkstaden i Kortrijk, Belgien

Högteknologiska möbeldesign idé original stolar design

De Smet representerade projektet genom en skumfåtölj i byggnaden av Buda -verkstaden i Kortrijk, Belgien. Denna utställning är en del av 2013 års inredningsbiennal.

Intervju med Dezeens chefredaktör Marcus Fairs med de Smet

Högteknologiska möbeldesigner idéer originalstolar marcusmässor

Marcusmässor: Berätta om Noumenon -projektet

Carl de Smet: Detta är ett forskningsprojekt som startade för fem eller sex år sedan och som handlar om ett spektrum av intelligenta material, polymerer, som har förmågan att ändra form. Detta innebär att du tillfälligt kan bestämma en form och sedan när materialet når en viss temperatur förvandlas det till slutprodukten.

Marcusmässor: Vad är det för material? Det ser ut som något slags skum!

Carl de Smet: Det är ett slags minneskum. Skum kan ha olika densiteter; det normala skummet är riktigt mjukt, svampigt. Men det här är fixat, vilket innebär att du kan använda det som ett strukturellt hjälpmedel. Och när den värms upp och ändrar form blir den mjuk igen.

Marcus mässor: Är det ett material som du har upptäckt själv, eller ett som redan har upptäckts och du har hittat en användning för det?

Carl de Smet: Dessa material dök upp för 20 år sedan, men vi är äntligen i färd med att använda dem i större skala för designändamål.

Marcus mässor: Är det något du upptäckte av en slump??

Carl de Smet: Nej, vi upptäckte det inte av misstag. 2002/2003 startade jag ett forskningsprojekt med formminneslegeringar (SMA); det här är metaller som är riktigt välkända. Tanken var att skapa en parabolisk antenn för rymden. Tanken var att få en begränsad form ut i rymden tillsammans med ett rymdskepp. Du släpper ut dessa i den kalla luften och när du utsätter dem för solens värme kommer det att spridas ut och ta form av en antenn. Jag gillade tanken på att designa vissa typer av objekt som har performativt beteende. Jag ville utveckla idén ytterligare och få den tillämpad i vardagen. Som ni vet är polymerer billiga att tillverka i stora mängder. Det är anledningen till att jag forskar inom plast. “

Marcus mässor: Så berätta för oss hur denna uppfinning kan användas för att skapa en produkt. Här har du ställt ut en modell av fåtölj.

Carl de Smet: Detta är en fåtölj, men huvudidén är att den är (köpt) i en profilform. Du köper vanligtvis ett paket och sedan kommer du hem och det utvecklar historien som alla känner till nuförtiden: typ Ikea; Du sätter ihop allt; de sätter ihop allt själva. Men i vårt fall gör materialet den förändringen. Materialet skapar verket. Formen finns helt enkelt där som en minnesfunktion för materialet.

Marcus Mässor: Jo, du gör stolen, du komprimerar den och krossar den, det stämmer?

Carl de Smet: Ja.

Marcusmässor: Hur mycket mindre än originalstorleken kan produkten bli?

Carl de Smet: Den kan vara upp till 20 gånger mindre. När du tänker på form är detta en cellstruktur, och det finns luft i strukturen. Du kan sedan krossa denna struktur. Då blir objektet en skiva.

Marcus mässor: Vad tjänar du på det? Jag kan tänka mig att möblerna kan transporteras mycket lättare.

Carl de Smet: Det är lätt, och det tar ingen plats när det gäller transport. När den är skadad och uppvärmd försvinner skadan. Om du transporterar förpackningen och något händer spelar det ingen roll, för det är inte slutprodukten, utan minnet som har absorberats.

Marcusmässor: Hur får du tillbaka den krossade produkten till sin fullform?

Carl de Smet: För närvarande kan det uppnås med värme, men vi letar efter nya applikationer som gör detta möjligt hemma, för inte alla har en bastu hemma där möbler kan placeras.

Marcus mässor: Så du måste sätta möblerna i ett mycket varmt rum?

Högteknologiska möbeldesigner idéer original stolar pipskum

Carl de Smet: [För tillfället] är det programmerat att expandera vid 70 grader på grund av transportens logistik, säger de Smet. ”Till exempel, på sommaren, när lastbilen sitter fast i en trafikstockning, värms rummet inuti upp till 50 grader. Vi vill inte att möblerna ska poppa som popcorn! Först tror du att temperaturen är hög, men när du tänker på transport är det minimum. “

Marcusmässor: Hur tillverkas produkten? Med en kvarn?

Carl de Smet: Du kan göra det med en kvarn, men du kan också använda formsprutning. Det är en typ av polyuretan, eller PU. Inom bilindustrin har fel läder tillverkats av PU. Så vi kan göra det som fel trä eller fel läder. Detta är bara slutet på sprutprocessen. Det beror på injektionen och hur du gör det.

Ergonomisk design – lämplig för barn

Högteknologiska möbeldesigner idéer originalstolar barn

Marcus mässor: Vad är den vetenskapliga processen som gör att produkten kan absorbera denna form?

Carl de Smet: Om du tittar på polymererna under ett mikroskop ser du en typ av spaghettipasta. Inom denna form skapar du kemiska tvärförbindelser och därmed fixar du formen och utlösaren. Varje gång du komprimerar eller sträcker det kommer det ihåg tvärförbindelserna och anslutningspunkterna.

Vit skumstol       Högteknologiska möbler design idé original stolar vita