Vad vet du exakt om tiramisu?

Den klassiska italienska tiramisuen har sedan länge tagit sig till våra hjärtan och förtrollar alla med sin himmelska smak! Det är konstigt att detta mästerverk av det italienska köket inte förekom i kokböcker förrän på 1900 -talet. I sin bok “Storia della Cucina Italiana” (“History of Italian Cuisine”) hävdar Massimo Alberini, en av de största kulinariska experterna i världen, att inte ett enda tiramisu -recept i världen kan beskrivas som dåligt eller felaktigt.

Italienska desserter – den söta frestelsen av det italienska köket

tiramisu italienska desserter

Tiramisu betyder bokstavligen dra mig upp! och är gjord på ägg, socker, mascarpone och ladyfingers dränkta i starkt kaffe (alternativt med ett skott). Enligt en av de otaliga legenderna om uppfinningen av tiramisu, blev desserten först i Siena för att hedra den toskanska storhertigen Cosimo III.

de ’ Medici förberett – statsmannen gillade den här efterrätten så mycket att den från och med nu var känd som hertigens soppa (även om den inte har något att göra med en soppa!). Med tiden blev desserten allt viktigare bland hovmännen. Ryktet om den läckra och smakrika efterrätten spreds snabbt, för tack vare dess ingredienser fick tiramisen snabbt rykte om sig att vara en aprodisiac!

“Tiramisu föddes i Treviso för ungefär tio år sedan”

(Citat från en artikel av italienska gourmet Giuseppe Maffioli från 1981)

Om vi ​​stannar kvar på tiramisus spår tar det oss till restaurangen Le Beccherie i Treviso – påstås att det var här som den mest kända efterrätten i det italienska köket serverades för första gången! De nya smakupplevelserna som skapades här överväldigade besökarna i en sådan utsträckning att receptet på den speciella efterrätten snabbt spred sig över hela halvön.

Uppfinnaren av efterrätten som erövrade hela världen

uppfinnare tiramisu

Trött och svag efter sonens födelse borde ägaren till restaurangen Alba Campeol snabbt återfå sin styrka och vitala energi. Hennes svärmor tillagade den typiska italienska creme zabaione åt henne enligt ett gammalt familjerecept-äggulor med socker och mascarpone rört tills det är skummigt. Faktum är att konsumtionen av denna söta blandning anses vara en mycket vanlig metod bland italienarna för att stärka den mänskliga organismen. Svärmor tillsatte en klunk kaffe till grädden för att faktiskt dra upp Alba! När Alba fick gå tillbaka till restaurangen föreslog hon chefskocken Roberto Linguanotto att de skulle erbjuda denna uppfriskande efterrätt för att pigga upp besökare som är trötta av vardagens stress. Efter en kort övervägande genomfördes denna idé, men kocken lämnade sin egen eftersmak – han lade alternerande lager av Savoiardi -kexen blötlagda i espresso och zabaione -grädden blandad med mascarpone ovanpå varandra och ströde till sist efterrätten med kakaopulver!

Italienska desserter – Vi upptäcker naturligtvis den bästa tiramisu i världen i Italien!

tiramisu italienska desserter efterrätt

Att smaka på en klassisk italiensk tiramisu är en oförglömlig upplevelse som ger dig några av de bästa stunderna i livet. Med tiden försökte finsmakare runt om i världen att ändra några av de grundläggande ingredienserna i söt frestelse genom att tillsätta vilda bär, citroner, jordgubbar eller andra frukter, eller helt enkelt ersätta färskosten med yoghurt utan grädde. Med eller utan kulinariska innovationer, stimulerar tiramisu vår gom igen och igen och drar oss in i en gästvänlig och pigg värld: Välkommen till Italien! Här är våra TOP 3 tiramisu -mästare!

Packa dina resväskor direkt och utforska den italienska astronomins värld

italiensk dessert tiramisu

  • I den lilla kuststaden Vico Equense nära Neapel kommer du att upptäcka restaurangen Torre del Saracino, vars chefskock skapade ett riktigt gastronomiskt mästerverk av de enklaste ingredienserna för år sedan! Genom de känslor som sätts in under förberedelserna berättar hans tiramisu en lång historia om italienarnas passion för matlagning och efterliknar lokalområdet på bästa möjliga sätt! Mascarpone gjord av vattenbuffelmjölk och lätt, känslig Espesso i ett balanserat harmoniskt förhållande utgör denna desserts karaktär!

Torre der Saracino – en avkopplande atmosfär och god mat

torre del saracino utsökt mat

tiramisu italia italienska dsserts

  • Den lilla konfektyrbutiken Sal de Riso ligger i den italienska kommunen Tramonti; Här hittar du den läckra tiramisu -tolkningen av lokalbefolkningen – hemlagad mascarpone, citrongrädde, vispad grädde och biscotti blötlagda i limoncello! Ett verkligt landmärke där den typiska matlagningsstilen för detta område och italienarnas lugn sammanflätas!

Sal de Riso och den extraordinära tolkningen av desserten

sal del riso italienska desserter

tiramisu citron

  •  L’Asino d’oro i den italienska huvudstaden är en magnet för besökare och en kulinarisk mat-hotspot! Här serverar kocken tiramisu gjord på skivor sött bröd istället för kex, mascarponen ersätts av ricotta! Konstigt eller inte, men det smakar lika bra som den klassiska tiramisu -versionen!

En intressant och atypisk smak som åtnjuter allt större intresse

tiramisubröd

Italienska desserter – Du kan förbereda denna unika efterrätt själv?

tiramisu -förberedelse italienska

Låt dig bara förtrollas!

tiramisukakor

Italienska desserter – Tiramisuen kan serveras på olika sätt

tiramisu recept

tiramisu recept

italienska desserter tiramisu

Italienska desserter – Tiramisu -glass är populärt bland unga och gamla

ät tiramisu glass direkt

Italienska desserter – tiramisu med jordgubbar

edberry tiramisu

I vårt galleri har du möjlighet att lära känna andra italienska desserter:

Canollo siciliano är en typisk dessert från Sicilien – sicilianska rör fyllda med ricotta 

cannoli

Cassata siciliana – en skiktårta från Sicilien

cassat siciliana

Italienska efterrätter – Budino är ungefär som den typiska engelska puddingen

budino

Italienska desserter – panna cotta är gjord med vispad grädde, socker och gelatin

pannacotta

Zuccotto har sitt ursprung i Florens

zucotto

Italienska desserter – Zuppa Inglese 

Enligt vissa övertygelser kommer tiramisu från Zuppa Inglese

Zuppa Inglese

… och följande bilder är endast för finsmakare:

italien dessert

Italienska desserter slickar

läckra italienska desserter italienska desserter italienska desserter