En viktig faktor för trivseln i alla rum, som tyvärr ofta försummas vid inredning, är rätt belysning. För ingenting är mer irriterande vid middagen än ett starkt ljus som faller direkt i ögonen och förblindar alla obehagligt. Men var är hemligheten bakom en framgångsrik belysningsdesign för dina egna fyra väggar? Vilka är de rätta ljuskällorna och hur ska du bäst placera dem? Var behöver du en taklampa och framför allt vilken typ av en? Hur kan detta kombineras med andra ljuskällor? Fråga efter fråga, som vi tänker ge de rätta svaren i de följande raderna.

Hitta rätt taklampa för varje rum

modern taklampa 3-vägs

Eftersom den konventionella glödlampan praktiskt taget har försvunnit från marknaden och energisparlampor och lysdioder har ökat har det inte varit lätt att välja rätt ljuskälla. Naturligtvis kan du lita på erfarna medarbetare och belysningsexperter när du köper dina lampor, men det skulle fortfarande vara mycket användbart om du var bekant med ljusområdet i förväg.

Till exempel är en taklampa det bästa grundljuset för praktiskt taget alla rum i ditt hem. Detta är det som kallas direkt belysning, som är ansvarig för en grundläggande ljusstyrka. Som ett resultat belyses rum med lite skugga och låg kontrast.

Platt taklampor med modern design

taklampa vit

Förutom platta taklampor som sprider ett diffust ljus, rekommenderas även takstrålkastare för ett optimalt belysningskoncept. Till skillnad från den första varianten, där hela rummet är jämnt belyst, kan spotlights vridas eller lutas på ett mycket praktiskt sätt och detta gör att alla platser i rummet kan ställas in i scen – läshörn, konstverk eller varför inte en vacker arvegods.

Dimbara lampor rekommenderas för taklampor och andra typer av belysning, eftersom de ger mer flexibilitet och olika stämningar i atmosfären. Lysdioder står högst upp på listan, eftersom de inte bara är dimbara och energibesparande, de avger också ett mjukt, mjukt ljus. En stor fördel med lysdioder är det faktum att de inte har några slitdelar som vanliga glödlampor och deras elektroniska LED -förare behöver sällan bytas ut.

Notera taklampans stil och funktion

levande elay taklampa

Den rätta taklampan är mycket mer än bara en enkel ljuskälla. Det är också ett viktigt livstillbehör som bör anpassas perfekt till inredningsstilen. Retroklassiker, nostalgiska lampor i vintagestil eller mer moderna lampor med en industriell touch – valet är naturligtvis helt upp till dig. Ta en titt på många modeller av taklampor i specialbutiker på platsen såväl som på Internet, till exempel på Vivaleuchten.de och välj den perfekta taklampan i varje rum i ditt hem.

Lite teknisk kunskap tack?

taklampa vit trio

Om du redan är klar över stilen och funktionen för dina taklampor, bör du skaffa dig lite teknisk kunskap innan du faktiskt köper. De tre viktigaste termerna lumen, Kelvin och färgåtergivningsindex är faktiskt helt tillräckliga.

Minns du fortfarande glödlampan på 60 watt mycket väl? Istället står det 730 lumen på förpackningen av lysdioder. Lumen står för ljusets ljusstyrka och visar vilken ljuseffekt en lampa har. Men inte bara detta kriterium är viktigt när man väljer ljuskällan, utan också den så kallade ljusfärgen och detta finns alltid i Kalvin. Man talar också om färgtemperatur. Grovt sett har vitt LED -ljus olika toner, allt från varmt vitt till neutralt vitt till dagsljusvitt. Om en lampa har upp till 3 300 Kelvin säger de att ljuset är varmvitt. Lampan lyser i neutralt vitt upp till 5.300 Kelvin och med ett högre Kelvin -nummer är ljuset dagsljusvitt.

I princip gäller följande: Varmvitt har en avslappnande och mysig effekt, neutralt vitt är mer stimulerande och bra för att vakna och dagsljus hjälper till för optimal koncentration och prestanda.

Och hur är det med färgåtergivningsindexet? Detta mäts i Ra och indikerar hur väl och naturligt färgerna i rummet är upplysta. Indexvärden mellan 80 och 100 Ra är optimala.

Den rätta mixen gör det

taklampa vardagsrumsbelysning

Den bra blandningen är tuff, även när det gäller belysning. Du bör därför inte bara lita på en ensam taklampa, utan också på flera kombinerade ljuskällor och skapa olika ljusöar i rummet. Detta skapar ett balanserat ljuslandskap som garanterar mer komfort och trevlig harmoni. Experter rekommenderar att kombinera tre olika element i rumsbelysningen: taklampa (säkerställer grundljuset), vägg- eller golvlampor (som är ansvariga för zonbelysning) och bordslampor eller dekorativa lampor (som ger ljus accenter och extra stämning).

Du bör också skapa en balanserad kombination av direkt och indirekt belysning. Medan direkt ljus bidrar till en bättre grundljusstyrka, hjälper indirekt eller reflekterat ljus att visuellt förstora rummen och göra dem mer bekväma.

Skapa din helt speciella atmosfär med rätt ljuskombination!

taklampa ljuskrona

Slutsats:

För att utforma din belysning hemma på rätt sätt är det några saker du bör tänka på. Förutom stil och funktion spelar ljusutbyte, färgtemperatur och färgåtergivningsindex också en ganska viktig roll i ditt köpbeslut. Lita på rätt taklampa som en framgångsrik grundbelysning för alla rum och kombinera den med andra lämpliga ljuskällor som bord- och vägglampor eller takbrickor och ljusremsor. Skapa helt enkelt den perfekta ljusmixen och glöm inte tumregeln: Dina ljusare rum behöver alltid mindre ljus än de som är mörkare!