Offentlig modern sittgrupp gjord av däcksdesign

Designerinstallation från däck i Nya Zeeland

Efter den kraftiga jordbävningen i Nya Zeeland 2011 och efterföljande återuppbyggnad förblev många offentliga områden i Christchurch tomma och livlösa. För att lindra denna brist på offentligt utrymme utvecklade den lokala designern Carl Menary användningen av avfallsprodukter och lade en robust, samtida grund.

Menary designade ReTyre, en konstruktion gjord av metallklämmor som gör ett gammalt däck till en bekväm sittplats. De robusta klämmorna skapar tryck i däcken och bildar därmed en hållbar grund som du kan sitta på. Däcken kan fungera som bänkstolar eller som enskilda stolar för speciella evenemang eller sociala sammankomster.

Offentlig modern sittgrupp gjord av däck

Offentlig modern sittgrupp gjord av däckmetallklämmor

Jordbävningen i Christchurch dödade 185 människor, orsakade den största katastrofen i stadens centrum och i de östra förorterna och anses vara den mest kostsamma katastrofen i Nya Zeelands historia. För den lokala industridesignern Carl Menary blev stadens centrum en ödemark utan offentliga bekvämligheter för invånarna. Han bestämde sig för att göra något och hantera problemet samtidigt.

Ursprungligt sätt att återanvända de gamla däcken

Offentlig modern sitthörna från däck retyre Nya Zeeland

Det enkla ReTyre -systemet är att använda fyra metallklämmor som plattar ut hela däckväggen, vilket gör dig stabil och bekväm när du sätter dig ner. Det tar bara cirka 90 sekunder att installera det, men det är mycket svårt att ta bort. Denna design fångar en enkel stift mellan ReTyre -sätena, som den fogar ihop. De kan ordnas i rader eller cirklar. De används i parker som bänkar eller vid busshållplatser.

Ett antal platser

Offentlig modern sittgrupp gjord av däckskydd utanför

Som Menary berättade för oss var hans mål “att göra användbara, robusta offentliga utrymmen enkla och billiga”. Menary arbetar också med den populära gruppen Gap Filler, entusiaster som är engagerade i kreativa projekt på de lediga tomterna i Christchurch under ständig rekonstruktion.

Praktiskt tillämpligt

Offentlig modern sittgrupp gjord av däckskydd för att sitta

Smart designeridé

Rekonstruktion offentlig modern sittgrupp från däck

Metallklämmor Offentlig modern sittgrupp gjord av däcksdesign

ReTyre -design  Offentlig modern sittgrupp gjord av däckskydd

Inte bara hållbart och funktionellt, utan också ergonomiskt

ReTyre Carl Menary design sits idé jordbävning NZ

Leva upp de tomma offentliga områdena lite

ReTyre Carl Menary design sits idé jordbävning NZ Nya Zeeland