plastkonst kreativ idé korallkaktusar

Plastkonst mot oansvarig konsumtion

 Solen värmer din hud, ljudet av havet skämmer bort dina öron och den lätta sommarbrisen leker med ditt hår – en underbar dag på stranden. Ja, bara om du inte kunde se de hemska plastbitarna! Tyvärr har problemet med plastavfall blivit allvarligt över hela världen.

Plast är praktiskt taget överallt. Från en innovativ, användbar produkt har det blivit en olägenhet. De senaste vetenskapliga studierna visar att du kan hitta plast även i djurkroppar. De kemiska ämnena i detta ämne finns i praktiskt taget alla levande varelser, inklusive oss själva. Det positiva tillvägagångssättet inkluderar återvinning av plastavfall. Tyvärr är förbrukning och produktion av plast mycket mer intensiv än bearbetning och återvinning av materialet. En annan, mer symbolisk metod mot plastföroreningar är plastkonst. Det är ett relativt nytt fenomen som syftar till att öka människors medvetenhet om miljön.

Av plastrester skapas vackra skulpturer som absolut förtjänar att beundras

plastkonst bläckfisk miljövänlig

De flesta skulpturerna här är en del av projektet Tvättade i land av Artula Institute i Oregon, USA. Huvudsyftet med projektet är att uppmuntra människor och särskilt unga att konsumera och använda plast mer medvetet. Det handlar om ett positivt, konstruktivt förhållningssätt som bör motverka likgiltigheten i vårt konsumtionssamhälle. Plastkonsten är också ganska skrämmande samtidigt som den visar oss på ett kreativt sätt vad vi faktiskt har gjort. Vilken allvarlig skada har orsakat vår ekonomiska och industriella utveckling av naturen.

En arg fisk gjord av plastavfall

plastkonst kreativ fiskfigur

Den lilla sjöjungfrun från dagens samling gjordes av Xandi Kreuzeder. Han är född i Tyskland och har bott i Portugal länge och som en naturlig talang när det gäller konst skapar han skulpturer av plast och andra kasserade föremål i syfte att främja människors miljömedvetenhet. För honom är Save the Planet -slogan inte bara en banal fras, utan en verklig trosbekännelse som du kan ägna hela ditt liv åt.

Tigerhajen från Tvättade i land

plastkonst kreativ hållbar

Och hans konstiga Roxy sjöjungfru

plastkonst kreativ miljövänlig liten sjöjungfru

Kolla in dessa fantasifulla plastskulpturer och känna den allvarliga, negativa inverkan plast har på vår älskade planet. Det är kanske inte för sent. Låt oss göra något tillsammans!

 Utställningen Washed Ashore

plastkonst kreativ utställning sigillfigur

Vad kan du hitta på stranden

göra plastkonst kreativt

En olycklig pingvin tittar på oss

plastkonst kreativa statyer pingviner

Färgglada fiskskulpturer möter oss med vår likgiltighet

plastkonst kreativ fiskfigur

Kreativa sjöstjärnor gjorda av plastflaskor

plastkonst hållbar kreativ sjöstjärna

plast konst sjöstjärna detalj

Pingviner har också något att säga mot den globala uppvärmningen

plastkonst originalidéer djurfigur fågel

De stackars sjöhästarna känner likadant

plastkonst sjöhäst miljövänlig