Sagan om den japanska lyktan

Den japanska lyktan är ett typiskt tillbehör för brukskonst i Fjärran Östern och har en sagolik charm i sig. Men samtidigt har den den stora förmågan att inskriva sig fantastiskt i det övergripande landskapet och få dess fantastiska egenskaper att framstå som ännu mer effektiva.

Variationen inom japanska lampor

Japansk lykta färgglada mönster

Vad många människor inte vet är att det finns en så stor variation inom japanska lampor. De kallar sig Yukimi, Oribe, Kasuga, Iamadoro respektive Oki.

Konstruktionen av den japanska lyktan innehåller flera huvudelement. Du har en stenfot, stöd, stativ för lampkameran, själva kameran, ett tak och en topp.

Om den japanska lyktans historia

Japansk lykta rosa trädtopp

Liksom många andra saker i japansk historia tillverkades japanska lampor först av kineserna. Det som är förvånande för de flesta är att ta reda på vad deras föregångare var. Dessa var de typiska kärlen i vilka kött tillagades. Den senare upplevde någon form av revolution tills de blev kärl för matlagning av örter och sedan lampor.

Romantisk och efterlängtad

Japanska lyktor vatten önskemål

Till skillnad från den kinesiska lampan är den japanska lampan gjord av sten och inte av metall. Deras prototyper var de rituella kärlen som placerades framför Buddha -figuren.

De användes tidigare för att flanka vägen till templet. De japanska lamporna fick sin faktiska distribution under den så kallade Muromachi-perioden, där traditionerna för teceremonin också utvecklades.

De olika typerna av japanska lampor

Japansk lykta med glödlampa

Japanska lyktor i form av glödlampor

glödlampor Japansk lykta original designidé

Låt oss nu titta på de olika typerna av japanska lampor en i taget och upptäcka den djupare innebörden bakom dem. Yukimi var avsedd för att njuta av snön. Deras tak är avsiktligt plant. Man ville låta snösmältningen ske långsammare. Så du har lyckats förlänga njutningen av den underbara vintriga utsikten. Detta har särskilt värderats i regioner där snöfall är en sällsynt förekomst. Granarna och mossorna omringades av sådana lampor i trädgården. Andra slående tillbehör är stenar som reser sig över stora vattenkällor. Människor är mestadels fascinerade av deras underbara spegelutseende.

Golvlyktor i metallkonstruktion

Japansk lyktstruktur metall

Den japanska lampan av Oribe -typen fick sitt namn efter sin herre. Enligt legenden bodde han i ett japanskt kloster i XVI. Århundrade levde. Ur historisk synpunkt kallade han sig detta Tokugawa -shogunat. Vid den tiden var Japan helt isolerat från resten av världen. Alla övertygelser utom shinto och buddhism har också förbjudits. Förbudet gällde också kristendomen. Ändå var Oribe kristen ändå. På ett maskerat sätt placerade han ett kors längst ner på lampan. Detta område var vanligtvis täckt med växter. Oribe användes vid teceremonierna. Vanligtvis var det bredvid en kruka från vilken te hälldes.

Enligt sedvanen bör man luta sig mot vattningskärlet. Denna handling väckte inte alls misstänksamhet. Men egentligen lutade Oribe sig mot Gud.

Japansk lykta i Kasuga -stil

Japanska lykthörn

Denna japanska lampa är ett dekorativt element. Den är placerad mittemot ingången eller på en annan öppen plats. Denna lykta används som ett slags centrum för den japanska trädgården. Denna typ av japansk lampa har ett sexkantigt tak med uppåtvända hörn. Denna typ av design är särskilt typisk för Kina och södra Japan.

Den traditionella kasuga

Exotisk japansk lykta hängande

Iamadoro

Japansk lyktsten

Den japanska lyktan Iamadoro skapades av grovhuggna stenar. Den har en asymmetrisk form. Den är upp till en meter hög och övervuxen med mossa. För att detta ska hända placeras de på särskilt fuktiga platser i trädgården. Kammaren har bara en rund öppning. Du lägger dem på mörka och fuktiga platser i trädgården.

Oki är den minsta av deras japanska lampor och har också en klart definierad plats i trädgården. De placeras på gruskanterna på vattenkällorna eller exakt på stranden av den lilla sjön. Denna japanska lampa kan inte vara högre än 40 cm. Några delar av konstruktionen saknas.

Mycket enkelt och tomt   Japansk lykta röd vägg design

Lampdesigner från Japan

Japanska lykta runda mönster

  Naturlig form och tydliga linjer

Japanska lyktdesigner

   Ljust lysande Exotiska japanska lyktor

Oval form dekorerad med blommönster

Japansk lykta exotisk zen

Runda lyktor på fönstret

Japanskt lyktfönster

  Tre sfäriska lampskärmar   Hängande lampor i japansk lykta

De traditionella lyktorna framför fasaden

Japansk lykta hängande

gyllene ytor

Japanska lyktor gyllene ytor

 Slitna och gamla, men verkligen utsökta

Japansk lykta

En rad Kasuga -lampor

Japansk lykta speciellt traditionell

 Armaturer för utomhusbruk

Japansk lyktkonst

Typiska delar offentligt

Japanska lyktlampor

Konventionella mönster från Japan

Japansk lykta röd rund

Slående konstruktion för visuell effekt   Japansk lykta vit röd nyans

Ett tak med lampor

Japansk lykta snygg

Något modernt och passande

Japansk lykta bordslampa