Trots diskmaskinen har diskbänken inte tappat sin viktiga roll i det moderna köket. Numera har det till och med blivit multifunktionellt och väldigt attraktivt, eftersom du har möjlighet att designa din diskbänk enligt dina specifika behov. Även för riktiga interiörfreak är det inte bara designen som är viktig när man väljer köksutrustning. Det är därför en bra diskbänk inte bara ska se snygg ut och ha en design som matchar resten av köksutrustningen, utan framför allt vara optimalt funktionell och så robust som möjligt.

Du bör ställa dig själv några viktiga frågor innan du köper den, till exempel: Behöver du en enkel eller dubbel handfat och ska det finnas en avlopp? Var är vattenanslutningarna i köket? Hur är diskbänken installerad och hur stor ska den och underskåpet vara. Ergonomi och komfort är helt enkelt allt och slut när du väljer rätt diskbänk. Den perfekta placeringen i köket är vanligtvis mellan matlagningsområdet och kylskåpet. Ofta är även hörnsänkor det bästa beslutet, beroende på omständigheterna och köksenhetens orientering.

Vilken diskbänk är bäst?

liten diskbänk granit rektangulär form

De bästa materialen för diskbänken

Efter design, storlek och placering bör du också vara mycket exakt med materialen. De tre mest populära och vanliga materialen för den moderna diskbänken är rostfritt stål, granit och keramik. Beroende på egenskaper och utseende skiljer dessa sig mycket från varandra.

Men alla tre rekommenderas absolut när du köper din köksutrustning.

Rostfritt stål är en riktig klassiker. En diskbänk av rostfritt stål, oavsett matt eller glans, ser alltid tidlöst elegant ut. Den är helt rostfri och stötsäker och kan rengöras snabbt och enkelt. Kostnader för installation och förvärv är enkla och prisvärda här. Rostfritt stål är också värme- och syrafast. Om materialet är lite tunnare är dock en diskbänk utsatt för repor. Så om du ska gå med rostfritt stål är det bäst om du väljer tjockare material för att göra din diskbänk mer hållbar och robust.

Diskbänk i rostfritt stål i kombination med en elegant mixer

diskbänk i rostfritt stål

Granit har nyligen varit en av de bästsäljare bland diskbänkar. Och av många goda skäl. Materialet är helt enkelt okänsligt för repor, är extremt lätt att rengöra, är värmebeständigt och finns i många färger. Naturligtvis har kvalitet också sitt pris. Kökshandfat av hög kvalitet börjar på 200 euro, men är definitivt värt det.

Kökshandfat i svart granit är allt raseri

stor diskbänk i granit

Och hur är det med keramik? Inte heller ett dåligt val, eftersom sådana diskbänkar är extremt lätta att ta hand om. Materialet är syra- och värmebeständigt, mycket reptåligt och extremt lättskött. Den enda nackdelen – anslutningen till bänkskivan är inte så lätt, eftersom en sådan diskbänk är ganska tung.

Keramiska diskbänkar finns i matt eller blank

handfat i keramik

Utrustningen för diskbänken

Den moderna diskbänken är inte en enkel kombination av diskbänk och avlopp, utan en riktig mångsidig. Förutom den matchande sifonen av rostfritt stål eller plast och avfallsuppsättningen med silkorvventiler kan du också välja en tömningsfilter, en överbliven bassäng, en multifunktionell skål, en integrerad skärbräda, rörliga dräneringsdelar för krukor och tallrikar samt en fjärrkontroll för avfall. Den sista är vanligtvis en knapp bredvid kranen högst upp i diskbänken som gör att avloppet kan öppnas och stängas. Så det finns ingen anledning att röra sköljvattnet alls.

Rätt utrustning i diskbänken gör stor skillnad

diskbänkskran i rostfritt stål

Vilken blandare passar bäst med diskbänken??

Och ja, frågan om rätt passning. Valet beror ofta på om du behöver en hög- eller lågtrycksmontering. Detta beror i sin tur på vattentillförseln. I de flesta fall behöver du en högtrycksmontering, som är fallet med en central vattenförsörjning. Du kan också välja mellan köksblandare och en-greppsblandare. Med den andra varianten har du fördelen att du kan spara upp till 30% dricksvatten. Ett utdragbart duschhuvud är ännu mer ekonomiskt och dessutom extremt praktiskt och optimalt ergonomiskt. Omsorg krävs alltid med materialen. Rostfritt stål av hög kvalitet från väletablerade tillverkare står alltid högst upp på listan.

Innovativ ergonomi och perfekt design

modern kran för diskbänk

Planera tillräckligt med tid i förväg för att utrusta ditt kök och låt erfarna experter ge dig detaljerad information. Lita på materialens kvalitet och hållbarhet, inte bara när du köper din diskbänk, utan också med varje detalj. Skapa din helt speciella kökkänsla och njut av att laga mat och dröja tillsammans i ditt eget kök!

Handfatet i granit – ett riktigt blickfång

granit köksfat köksö

Särskilt spektakulärt i fint rött vin

diskbänk granit vinröd

eller lätt och slät i grädde

diskbänk granit blanco favos

Strikt och värdigt i svart

diskbänk granit rektangulär

diskbänk granit svart

Rustik och puristisk av vit keramik

keramisk diskbänk fyrkantig

En dubbelpool för speciella krav

handfat i granit rustikt dubbel handfat

Naturligtvis kan du också göra detta utan avlopp

diskbänk granit liten

Och varför inte bara runda?

diskbänk granit oval

Rostfritt stål förblir helt klart en klassiker

diskbänk rostfritt stål rostfritt stål  modernt diskbänk i rostfritt stål