Livs- och mattrend: amerikanskt kök

Design blir allt viktigare i det dagliga livet – globaliseringen främjar idéer runt om i världen och så är det så att amerikanska kök med sin öppna, inbjudande design allt mer väljs i Europa. Inte bara köket spelar en roll, utan också det som lagras i det: den kulinariska sidan av Amerika har också hittat in i vår kultur. Vad det innebär och hur trenden kommer fram till ditt eget hem.

Öppna kök med ett köksblock i mitten, som erbjuder ytterligare arbetsyta och förvaringsutrymme – det här är trenden som vi känner till det “amerikanska köket”.

Levande trend amerikanskt kök kök ö köksskåp trä

Levande trend: vad som definierar det amerikanska köket

Klichéer ger intryck av att amerikaner inte lagar mat – men det är inte helt sant. Även om take-away ofta används under veckan för att få det stressiga vardagen till ett bekvämt slut, firas matlagning särskilt som en fritidsaktivitet.

Det finns då plats för detta i helgen – och det är också huvuddragen i trenden med ”amerikansk mat”. Köket är öppet och rymligt, ofta bara åtskilt från matsalen eller vardagsrummet med en “bänk”. Helst är det också starkt och generöst upplyst. Till skillnad från de flesta tyska kök är keramikhällen mindre vanlig i amerikanska kök. I stället är gasspisen, med vilken matlagningen kan styras mycket snabbare, mer populär.

Kylskåpet är också rymligare än vårt. Stora, dubbeldörriga kylskåp med en del kyl och en del frys är typiska. Det som inte bör ignoreras är energieffektivitetsklassen: Ett kylskåp är trots allt anslutet till elnätet 24/7 och måste hålla temperaturen permanent. Det är vettigt att kolla in oberoende jämförelseportaler som t.ex. haushaltsgeratetest.de för att informera dig om hur höga de förväntade elkostnaderna för enheten är. Det stora kylskåpet har ofta också en integrerad vatten- och isbitar. Eftersom vattnet i USA har en annan kvalitet än i Europa, är det perfekt att använda filterenheten – i detta land är det dock ofta inte nödvändigt.

Hjärtat i köket är däremot ofta en köksö. Ofta är kaminen installerad på detta liksom några underskåp med förvaringsutrymme. Köksöar finns också alltmer i europeiska kök, eftersom de gör det möjligt att laga mat tillsammans i små kök och är en trevlig förändring, med gott om extra utrymme för köksredskap och rätter.

Köket som husets centrum med en köksö runt vilken hela familjen kan samlas, liksom det stora kylskåpet, där allt kan finnas i överflöd, uttrycker också en del av det amerikanska sättet att leva: generositet, öppenhet och en känslan av familj är redan tydlig här läs av köksdesignen. Vid disken, som utgör slutet på nästa vardagsrum, finns det ofta barstolar för en snabb frukost eller ett mellanmål.

Foodtrend: Vad den kulinariska sidan av Amerika har att erbjuda

Inte bara den amerikanska snabbmaten med bekvämlighetskedjor som Burger-King, McDonalds och KFC har spillt över till oss. Förutom alla typer av mellanmål och bekvämlighetsprodukter som kan köpas i detaljhandeln, kommer det allt mer “äkta” mat till Europa. Alla känner till pannkakor som en frukostvariant, liksom fransk toast. Mac’n’Cheese som en klassisk barnmåltid finns nu också här i landet och har blivit en klassiker inom komfortmatområdet. Men även passande recept, som många supermatar, chiafrön och gojibär, har sitt ursprung i USA. Den klassiska cheesecaken ersätts nu av New York cheesecake och alla dess variationer, och cupcakes och cake pops är inte längre främmande ord heller. Tack vare onlinebloggar och sociala medier blir den kulinariska världen mer och mer nätverkad: och som klyschorna redan säger finns det mycket söt och kaloririk mat i USA.

Recept att ta hem

Med följande recept för den klassiska New York -ostkakan och klassiska Mac’n’Cheese kommer mattrenden från det amerikanska köket också in i ditt eget hem:

Mattrend Amerikanskt kök New York cheesecake recept

New York Cheesecake Recept:

(från küchegötter.de)

Ingredienser:

150 g fullkorns kex

50 g smör

800 g dubbelost

200 g gräddfil

150 g socker

1 paket vaniljsocker

4 ägg

40 g majsstärkelse

förberedelse:

Förvärm ugnen till 180 ° C, smörj en 26 cm springform. Smula ner kexen i en fryspåse, detta fungerar särskilt bra med en köttmjölkare. Smält smöret och knåda med smulorna – tryck sedan platt i formen för att forma basen. Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.

Tillsätt under tiden färskosten, gräddfil, socker och vaniljsocker och rör om tills den är jämn. Tillsätt äggen ett efter ett och rör om tills en homogen blandning bildas. Applicera sedan stärkelsen kort.

Lägg blandningen på den förgräddade tårtbotten och jämna ut den. Grädda i ugnen i ungefär en timme – ta sedan bort från kanten direkt med en stor, platt kniv för att undvika sprickbildning, låt sedan svalna.

Smakar tungt och rejält, men kan avrundas perfekt med fruktpuré. Men det finns naturligtvis inte bara söta saker i USA – så här är ett andra recept, som tröstmat på söndagskvällen.

Amerikansk matmatstrend, klassisk Mac’n’Cheese

Klassisk Mac’n’Cheese

(från macaroniandcheesecake.com)

Ingredienser:

2 koppar fulla med liten pasta

2,5 dl mjölk

1 kopp riven Cheddar (även Gouda eller Edam -flik)

1 tsk salt

1 nypa muskotnöt

peppar

Förberedelse:

Koka upp mjölken och pastan en kort stund i en kastrull, sjud sedan försiktigt på svag värme i 20-25 minuter så att mjölken inte bränns. Ta sedan bort från värmen, rör ner osten och saltet och krydda försiktigt. Om det inte är tillräckligt krämigt kan mer mjölk tillsättas. Valfritt: lägg i en ugnsform, gnid mer ost över den och grädda i ugnen i 220 ° C tills den är gyllenbrun och krispig.

Bild 1: ©ErikaWittlieb Pixabay.com (CC0 1.0)

Bild 2: ©wusya Pixabay.com (CC0 1.0)

Bild 3: ©wesweaver Pixabay.com (CC0 1.0)