kanel äta hälsosam matlagning hälsosamma ingredienser

Kanel frisk! Vilka egenskaper har kanel?

Många människor kanel för sina välsmakande egenskaper. Men bara ett fåtal människor vet att detta också resulterar i riktigt stora fördelar för människors hälsa. Men det gäller bara om du vet hur du använder det på rätt sätt.

Riv kanelstänger

kanel hälsosam matlagning kanelstänger

Kanel frisk? Vilken kanel är hälsosam och äkta??

När man pratar om kanel måste man skilja mellan två väldigt olika typer. Paraplybegreppet är Cinammomum. Detta inkluderar två underarter. Dessa är Cinnamomum cassia (även arоmaticum) och Cinnamomum verum (även zeylanicum). Båda är väldigt lika, men faktiskt två helt olika saker som måste separeras från varandra.

Kombination av kanel och honung 

kanelhonung kombinerar effekt bantning

kanelstänger

kanel äta hälsosam matlagning hälsosam mat

Cinnamomum verum har mycket bättre hälsoegenskaper. Denna kanelsort går tillbaka till Sri Lanka. Barken har en färg som kan variera mellan beige och ljusbrun. Ytan är mycket tunn och även slät. Smaken är söt och mycket fin.

Kanel är en hälsosam ingrediens

kanel kanel kanel kanel verum matlagning

 Cinnamomum verum

kanelsorter av kanel Cinnamomum verum ingredienser

I motsats till detta är den andra typen av kanel, som också är vanlig i Indien och Indonesien, väldigt söt och lite pikant. Skuggan är mörkbrun till rödaktig. Barken är mycket grov. Kanelstången är inte flerskiktad och inte särskilt ömtålig.

Gillar du kanel?

kanel Cinnamomum cassia kanelstänger ljusbrun

Cinnamomum cassia

kanel Cinnamomum cassia lagar mat

Coumarin – den farliga ingrediensen

Coumarin är en av anledningarna till att kanelen inte är så hälsosam. Detta ämne finns i båda typerna av kanel, men i detta från Indien i mycket större mängder. Det är därför det finns vissa restriktioner i EU när det gäller användning av kanel per kilo i godis.

Medan vi handlar om ämnet bör du veta var annars den farliga kumarinen är. Förutom kanel finns den också i jordgubbar, körsbär, lavendel och aprikoser. I mycket stora mängder är det mycket farligt. Kumarin förtunnar blodet och kan i stora mängder skada hjärtat. Lever, njurar är skadade och nervsystemet – undertryckt.

Kanelen från Sri Lanka är hälsosam för vissa saker som den indiska sorten är mycket skadlig för. Det handlar om effekten på blodtrycket, vilket beror på Sri Lanka -variationen genom att det kan reduceras.

Tillsätt kanel till mandlarna

rostade mandlar kanel hälsosam mat

Att kombinera kanel och äpplen är hälsosamt

kaneläpple kombinerar hälsosam mat

Munkar med kanel

Matlagning kanel friska munkar recept

Kaffe med kanel

kanel hälsosamt kaffe kaneldrycker

Förbered kanelrullar

recept på kanelhälsosam matlagning

Gör te från kanel

kanel nytt te förbereder hälsosamma drycker

Tillsätt kanel till efterrätt

äta desserter kanelstänger friska

Nyttig frukost

kanel recept matlagning äpple kombination