portugisiska azulejo -mosaikplattor

Azulejo -stilen och länkar till historien Portugal

Azulejo representerar en av de bästa formerna för konst i Portugal. Det är också ett av landets bästa bidrag till världskulturen. Det är mycket mer än dekoration.

Azulejo har sedan länge uppnått status som konst. Att observera dess förändringar och utveckling över tid kan avslöja mycket om Portugals historia.

Inspirationsidéer direkt från Portugal

historia portugal flagga azulejo konst

 Azulejo väggdekoration på Portugals gator

portugaliska mosaikplattor historia azulejo gatukonst

Betydelsen av ordet

Den bokstavliga översättningen av azulejo är fyrkantig kakel, som visar en glasyr på ena sidan. Liknande skapelser förekommer i Turkiet, Spanien, Italien, Holland och Iran. Liknande verk finns också i Marocko. Den särpräglade innebörden som den får i Portugal kan dock inte upplevas i något annat hörn av världen. För här har det använts oavbrutet i mer än fem århundraden för att klä de yttre fasaderna på många byggnader.

Typisk beklädnad av de yttre fasaderna på många byggnader i Portugal

azulejo historia av portugal kakel konst

Början

De första azulejo -plattorna, som används för att helt klä en stor fasad, importerades från Spanien. De var i den så kallade latinamerikanska-mauretanska stilen. Dessa brickor importerades till Portugal från Sevilla vid den tiden.

Portugals historia i bilder

azulejo são bento historia av portugaliska mosaikplattor

Konst gjord av azulejo -plattor 

historia av portugalbilder mosaikplattor azulejo konst

Kedjedesignerna var karakteristiska för dessa tidiga modeller. De inkluderade bland annat växtbaserade och animistiska teman. I sin estetik och formspråk upplever du något mellan gotisk och ren renässanssmak. I Portugal försvinner dock preferensen för dessa typiska motiv med tiden. Det som förblir permanent är preferensen för omfattande beklädnad av fasader med azulejo -plattor. Detta gör rummen mer levande och fylliga, även om det knappast finns några möbler eller andra typer av möbler.

Motiv från renässanslivet

Azulejo Mercado Municipal Funchal historia portugaliska mosaikplattor

Utveckling i historien

Strax efter de första monumenten sätts denna typ av dekoration upp på många olika platser. Du kan uppleva dem i kristna och monumentala byggnader. Beställningarna växer, fler och fler målare är specialiserade på att göra repetitiva motiv. Denna konst värderas mer och mer. Även prismässigt.

Azulejo mosaikplattor

historia portugal mosaikplattor azulejo blå trend

Du kan känna igen azulejo -plattorna från 1500- och 1600 -talen genom att de visar schackmönster. Dessa gjordes av arrangemanget av enfärgade plattor på väggarna. Detta skapar en serie dekorativa nät på väggen.

Väggdekoration sågs som sann konst

historia av portugaliska mosaikplattor blå azulejo konst

Många olika konstscener

Samtidigt är man dock på vissa ställen inte så diskret. Tvärtom: de målade stora scener som kunde skildra strider och jakt. Man kan också uppleva mytologiska och religiösa representationer. Det blir det främsta kännetecknet för Lissabons arkitektur på den tiden då Portugal blir självständigt från Spanien. Det hände 1640.

Scener som visar strider och jakt

Sao Bento historia av portugalska mosaikplattor azulejo

På 1700 -talet kommer azulejo -plattorna till basen. Detta följs av fresker. De visar ett lätt utseende och varierade scener. Överraskningens ögonblick är karakteristisk.

På 1700 -talet kom azulejo -mosaikplattorna på basen

portugaliska mosaikplattor historia azulejo fragment

Efter den franska revolutionen och andra fluktuationer i historien etablerade sig en annan borgerlighet här. Det tar upp traditionen med azulejo -plattor. De dyker också upp igen och igen i industrialiseringens tider, men i en förenklad form på fasaderna. Även på 1900 -talet och fram till idag behålls denna tradition om och om igen. Detta kan förklaras av den globala tendensen att sträva efter en medveten uppfattning om historia och tradition.

Även på 1900 -talet behålls traditionen om och om igen

azulejo historia av portugaliska mosaikplattor motiv

Hur ser det ut nu? Så nästa gång du är i Portugal, vill du försöka identifiera vilken period av Portugals historia azulejo -bitarna du ser kommer från?

Mosaikplattor i Azulejo -stil

azulejo historia av portugaliska mosaikplattor blått mönster

Blått kakelmönster

historia av portugaliska mosaikplattor blå azulejo

 Olika mönster

azulejo historia av portugalska mosaikplattor blå

Prova idéer i färg

azulejo historia av portugaliska mosaikplattor färgglada

Gammal tradition med ett modernt utseende

      portugalska mosaikplattor historia azulejo

Inredningstips för det moderna badrummet

historia om portugaliska mosaikplattor azulejo möbleringstips

Portugisiska badrumsplattor i azulejo -stil

  historia av portugaliska mosaikplattor azulejo art

Enkla geometriska former spelar in

azulejo historia av portugaliska mosaikplattor