Om du skulle göra en lista över de mest kontroversiella ämnena inom inredning, så skulle användningen av korkgolv säkert vara i framkant någonstans. Denna lösning har blivit mer aktuell de senaste åren, eftersom den verkligen har en ekologisk karaktär. Men samtidigt är den kvalitativa installationen inte särskilt lätt. I de följande raderna vill vi beskriva fördelar och nackdelar med att använda ett korkgolv. Dessutom vill vi visa dig många eleganta inredningsexempel som kan inspirera dig att skapa bra lösningar. För övrigt är detta en särskilt lämplig lösning för allergiker.

Installationen av korkgolvet bör utföras av proffs

skapa från korkgolvet

Vad representerar korkgolvet egentligen?

Framför allt är materialet för korkgolvet mycket miljövänligt och hållbart. För det första kan träd från hela världen, inklusive naturligtvis från din egen region, användas. Kork- eller korkgolv är gjorda av trädstammens skal.

  Endast träd som inte är yngre än 30 år kan användas för produktion. Om du använder rätt teknik kommer skalet att återställa sig från trädstammen efter en kort tid. Materialet för korken extraheras endast för hand, vilket gör det omöjligt för industrialisering och massproduktion. Detta innebär i sin tur att genom att investera i en typ av golvdesign bidrar du till hållbar utveckling och ekologiska jobb.

Dina små är väl skyddade från allergier av korkgolvet

barnrumsidéer korkgolv bra

Vad är korkbobens ursprung??

Korkgolvet är för närvarande inte lika populärt som det vanliga trä- eller vinylgolvet. Men samtidigt är det en av de mest traditionella och miljövänliga lösningarna för golvdesign. De gamla grekerna använde redan korkgolv och det gjorde förmodligen romarna också. Användningen av detta material har också en lång och kontinuerlig tradition bland spanjorerna och portugisarna. Det är samma sak idag. Portugal är fortfarande den viktigaste platsen för utvinning av materialet för kork till denna dag. 70% av råvaran till korkgolv kommer från detta land. Korkgolv används i många ekologiska arkitektur- och designprojekt. Detta betyder naturligtvis inte automatiskt att den här lösningen också skulle vara den rätta för dig hemma. Det kan du bara bestämma om du vet mer om fördelarna och nackdelarna med denna golvdesign. Vi kommer att gå in på dessa och andra tekniska detaljer nedan.

Detta är också en lämplig lösning för barnrummet

babyrum korkgolv - bra inredning

Bearbetning av korken efter extraktion av materialet

Inte bara den ursprungliga extraktionen, utan även bearbetningen av materialet för korkgolvet är extremt ekologisk. Denna placeras i speciella ugnar och efteråt kan den enkelt formas på olika sätt. Genom användning av hög temperatur och tryck formas de olika delarna av korken till en enhetlig massa. Resultatet är en särskilt stark substans, som genom Substans suberin förblir särskilt konsekvent. Som ett resultat används mer av denna polymer under produktionen.

Hela familjen kommer att gå på det mycket bekvämt 

bekvämt korkgolv för barnen

Fördelarna med att använda korkgolvet hemma

De största fördelarna med korkgolvet är att det är miljövänligt och hälsosamt. Samtidigt är det ett lättskött material. Men du kan läsa mer om det i följande rader …

Du kan kombinera olika nyanser av brunt 

golvdesign - underbar idé för inredningen

Bra för allergiker

Om du har allergier i ditt hem skulle ett golv av kork vara en mycket bra lösning. Naturligtvis skulle du sannolikt undvika att utveckla allergier hos barn och andra familjemedlemmar också. Materialets hälsosamma karaktär är ett av huvudargumenten för dess hushållsbruk.

Det mörka korkgolvet kan vara en stor kontrast till resten av rummet

mörkblå korridoren - korkgolvidé

Ett lättskött material

Det finns några varningar att tänka på när du tar hand om ditt korkgolv. Om du håller dig till det, kan den goda kvaliteten på denna behållas i årtionden. Till exempel kan fläckar enkelt tas bort med lite tvål, men bara om du gör det direkt. Om du stannar lite längre kommer du inte att kunna bli av med dem. Medlet som du kan använda för rengöring är ångmoppar och ekologiska produkter för trä.

Korkgolvet är en miljövänlig lösning

en ung kork golv inredning idé

Kork kommer att bli starkare med tiden

Vid första anblicken kan vinyl och lövträ verka fastare, men detta intryck är ofta vilseledande. Korken stelnar faktiskt med tiden. Om dess struktur inte skadas kan det visa sig vara en mycket mer hållbar lösning än andra alternativ. Det är viktigt att du regelbundet flyttar dina möbler med några millimeter eller centimeter så att inga spår bildas i golvet.

Beroende på träslag kan korkgolvet ha olika korn och färger

trä kork golv idé - inredning i interiören

En skön känsla när du springer

Ovan nämnda suberin är en biopolymer som faktiskt består av flera luftbubblor. Eftersom det är en viktig del av korkgolvet, formar det till stor del den känsla du har när du springer. Man har intrycket att man är på en bekväm svamp.

Detta material är också bra för djuren

katt ett korkgolv - bra idé

Korkgolvet säkerställer god isolering

Korkgolvet är ett mycket bra alternativ om du vill ge buller och värmeisolering. Den har utmärkta egenskaper i båda avseenden. Detta gör korkgolvet desto mer miljövänligt och billigare, eftersom det snabbt kommer att löna sig tack vare de reducerade elräkningarna.

Flytta möblerna emellan så att golvet inte skadas

litet rum bra interiör

Korkgolvet kan fräschas upp

Efter ett tag kan du fräscha upp korkgolvet med en lämplig lack eller färg. Du skulle sedan applicera ett annat lager och förnya det. På så sätt kan skadade områden döljas och du kan spara dig själv att behöva byta ut dem i några år.

Korkgolv är halkfritt och därför bra för trappor

korkgolv - bra idé - inredning

Nackdelar med korkgolvet

Här är en kort lista över nackdelar som du definitivt bör varnas för:

  •  Korkgolvet kan vara känsligt för temperaturförändringar;
  •  Det kan se förbrukat snabbare jämfört med andra material (men som jag sa kan du också uppdatera det här);
  •  Ibland kan korkgolvet mekaniskt skadas ganska lätt;
  •  Vätskor absorberas snabbt och som ett resultat kan fläckar dyka upp och vara kvar länge;
  •  Du skulle behöva återsluta korgen golvet regelbundet;
  •  Installation kan vara svårt och måste utföras av proffs.

Du kan lägga till färg på korkgolvet

korkgolv med fantastiska blommönster

Korkgolvet och de olika stilarna i inredningen

Korkgolvets utseende kan inte ändras särskilt mycket. De har alltid en vacker träfärg, som kan vara mörkare eller ljusare beroende på bearbetning. Utseendet kan verka mer enhetligt eller mer naturalistiskt. Likheten med träutseendet gör korken till ett universellt material för olika stilar. Därför kan korkgolvet också vara lämpligt för både klassiska och moderna designkoncept. Slutligen är det också möjligt att färga korkgolvet med lämpliga medel. Du kan applicera olika mönster på den och fräscha upp den i färg. Detta är ett underbart tillvägagångssätt om du vill anpassa golvet eller till och med dölja eventuella trasiga eller smutsiga fläckar.

Rengöring är inte svårt 

Rengöring av korkgolvet - bra tips

Modern inredning med ett fantastiskt korkgolv

korkgolv vardagsrum idéer möbler

Trägolvet är också bra för köksdesign 

kök och fantastiska köksmöbler - bra utrustning i köket

lyx med korkgolv inredningsidéer

Två idéer som visar hur olika färger korkgolvet kan vara

flera färger på kork golv - fattig

flera neutrala färger korkgolv

minimalism och idé för inredning av korkgolv

Här är exempel med klassiska mönster

mönster på golvet - bra idé inom inredning

mönster och idéer - bra inredning

retro idé korkgolv inredning inspiration

Några fler supermoderna idéer

super stort kök med korkgolv

bra golvdesign inredning - korkgolvidé

bra möbleringsidé - korkgolv

Detta golv är också bra för badrummet …

bra korkgolv - underbar inredningsidé

liksom för alla andra rum hemma … 

bra par korkgolv hemma

olika färger korkgolv inredning

vardagsrum i en enkel stil - vardagsrumsidé

vardagsrum i mycket ljusa nyanser