Golvvärme är ett hett ämne eftersom det erbjuder många praktiska fördelar. Men är det verkligen det bästa valet för ditt hem också? Ska du installera dessa på egen hand eller med hjälp av en professionell hantlangare? Det här är viktiga frågor som du bör hantera kritiskt. Denna dyra investering skulle verkligen löna sig i längden. Vi har samlat lite information om detta ämne. Så vi vill vara till hjälp för dig i ditt beslut.

Golvvärme är en modern lösning

Korrekt planering av golvvärme

Fördelarna med golvvärme

Du sparar löpyta

Golvvärme passar mycket bra in i vår moderna livsstil. Det tar inte upp någon slitbana alls. Vägg- och takdesignen försämras inte ur estetisk synvinkel.

Ur ekonomisk synvinkel är golvvärme värt

En annan fördel är den jämna fördelningen av värme.

Golvvärmen fungerar på ett sådant sätt att värmen absorberas av väggarna. Även efter att den har stängts av kommer den att sändas under lång tid. Så slutresultatet är att vi kan säga att du kan spara mycket el och pengar med det.

Du sparar mycket, men inte alltid

Golvvärme - varmt under fötterna

Denna variant är bättre för din hälsa

Nästan alla andra typer av värmare kommer att sprida damm genom luften på ena eller andra sidan. Med golvvärme, oavsett vilken variant du väljer, kommer detta inte att vara fallet. Av denna anledning är den särskilt lämplig för allergiker. Det kommer också att skydda din och dina barns hälsa. Den jämna fördelningen av värme gör golvvärme lika hälsosammare än andra alternativ. Som ett resultat blir det ingen plötslig förändring av rumstemperaturen. Detta gör också förkylningar och liknande symtom mindre sannolika.

Golvvärmen är mycket diskret i utseende

Golvvärme - lägenhet med vacker utsikt

Olika typer av golvvärme

Det finns två olika typer av golvvärme. I vissa fall styrs systemet av el. I andra sådana områden används varmt vatten. Naturligtvis har var och en av dessa individuella varianter sina egna fördelar. Dessa är huvudsakligen baserade på vad som skulle vara billigare i ditt fall. I det ena fallet har du naturligtvis mer förbrukning av el och i det andra av vatten.

Golvvärme - en liten matta

Nackdelarna

Naturligtvis har golvvärme också vissa nackdelar. De är särskilt märkbara i vissa situationer.

En bra idé bara med den bästa isoleringen

Om ditt hem har isolerats på bästa möjliga sätt skulle inte heller golvvärme hjälpa särskilt mycket. Du kan bara få en super liten i det här fallet Tillåt värmeförlust. Den ska helst vara 0.

Alla material är inte lämpliga för att täcka golvvärmen

ädel inredning - bra golvvärme

Dessutom får du faktiskt inte stänga av golvvärmen. Detta måste ställas in på en miniminivå. Vi bör dock nämna att temperaturen som måste uppnås för att rummet verkligen ska värmas upp inte behöver vara riktigt högt. För andra typiska radiatorer skulle det vara 40 till 60 grader. I detta fall räcker det med cirka 35 grader.

Du bör ägna särskild uppmärksamhet åt följande aspekter

Förutom bra isolering finns det några andra viktiga aspekter som du definitivt bör uppmärksamma. Ja, du behöver material med mycket goda konduktivitetsegenskaper för golvvärme. Området under måste vara riktigt välisolerat. Den höga kvaliteten på alla komponenter i installationen är avgörande. I inget fall ska du försöka spara pengar till nackdel för kvaliteten. Detta kommer bara att göra reparationer och underhåll dyrare i längden. Med en bra investering i början kommer du dock att spara mycket pengar i längden.

Golvvärme - elegant presentation

Vad är materialet för området ovanför golvvärmen?

Rätt material för golvvärme är vanligtvis dyra. De mest lämpliga alternativen skulle vara naturstenar eller värdefulla keramiska plattor. Ja, det kostar mer, men en matta är egentligen inget alternativ. Detta kommer att göra att hela effekten går förlorad. Med ett annat, olämpligt material skulle värmen inte riktigt försvinna. När allt kommer omkring är pengarna du spenderade på det inte riktigt värt det.

mysig lägenhet med elegant golvvärme

Den höga kostnaden

Den höga kostnaden är naturligtvis den största nackdelen i detta fall. De stiger särskilt högt om golvvärmen inte installeras samtidigt som byggnaden. Efterföljande introduktion är verkligen mycket tidskrävande. Detta gäller även alla typer av reparationer.

Idéer för den stora golvvärmen - golvdesign

Olämpligt för personer som ofta är frånvarande

Golvvärmen är perfekt för familjer som ofta är hemma. Men om du ska resa i månader eller veckor kan du stöta på problem. Om golvvärmen är avstängd under lång tid kommer det att ta längre tid att värma upp rummet och göra det bekvämt. I dessa situationer kommer du sannolikt också att behöva slå på andra radiatorer. Detta är naturligtvis en stor nackdel. Det är också problematiskt när temperaturen sjunker riktigt lågt och man snabbt måste höja temperaturen. Det skulle knappast vara möjligt med golvvärme.

Stor och modern golvdesign med golvvärme

Installationstips

Golvvärme annonseras väldigt ofta med argumentet att det är väldigt enkelt att installera. Du ska inte tro för mycket på sådana löften. Även mycket duktiga hantverkare kommer att få det svårt. För med golvvärme behöver du mycket komplexa färdigheter. Du måste arbeta med el och vatten samtidigt och vara bekant med de olika materialens fysiska egenskaper.

De keramiska plattorna är den bästa idén för golvvärme 

installation av keramiska plattor

Ett bekvämt hem

Slutligen måste du också uppnå en mycket estetiskt tilltalande effekt. På samma sätt måste du vara mycket försiktig när du väljer en hantlangare. Som redan nämnts är underhållet av denna installation inte en lätt sak. Det är bäst att komma överens om eventuella permanenta underhållstariffer. Du bör också skriva ett kontrakt. Enligt detta bör installatören ta ansvar för att golvvärmen fungerar korrekt.

Vi hoppas att fördelarna och nackdelarna med golvvärme som beskrivs här är användbara och hjälpsamma för att avgöra om du vill installera en i ditt hem eller inte. Vi önskar dig ett varmt och bekvämt hem.