SpaceX a avut un weekend incredibil de plin de evenimente, plin de mari succese. Capsula Crew Dragon a lansat și a călătorit cu succes la Stația Spațială Internațională. Pentru prima dată, astronauții au fost și ei acolo. Din păcate, nu totul a decurs conform planului. Un test al navei spațiale SpaceX s-a încheiat vineri în flăcări. Testul propulsorului static al navei spațiale a dus la o explozie masivă și la pierderea completă a prototipului cunoscut sub numele de SN4.

Starship, o rachetă cu o înălțime de 120 de metri, ar trebui să transporte oameni și 90.718 kg de marfă pe Lună și pe Marte. Este lansatorul de nouă generație complet reutilizabil și se află în centrul ambițiilor lui Elon Musk de a face călătoria spațială accesibilă pentru oameni. Iată toate informațiile despre testul Starship eșuat.

O ilustrare de artist a rachetei navei SpaceX

Prototipul de rachetă Starship SN4 al SpaceX explodează în timpul ilustrării testului rachetei în spațiu

Prototipul rachetei SpaceX SN4 a explodat lângă Boca Chica, Texas

Prototipul de rachetă Starship SN4 al SpaceX explodează în timpul unui test uriaș de minge de foc

Explozia prototipului Starship a fost surprinsă pe videoclip

Testele vehiculelor SpaceX nu sunt de obicei publice. Cu toate acestea, acest fapt nu îi împiedică pe entuziaști să cerceteze și să înregistreze de la distanță unele dintre eforturile companiei. NASASpaceflight este unul dintre acele grupuri și a lansat recent un flux video live al testului static al motorului care surprinde explozia incredibilă în toată splendoarea sa.

Acea Video de 5 ore este destul de sălbatic. Începe cu pregătirea prototipului Starship și este însoțit de comentariile entuziaștilor NASASpaceflight. La început, totul pare să meargă lin până când zona de testare este inundată de un fel de fum. Acest lucru a fost identificat ulterior de SpaceX ca metan lichid.

În mod surprinzător, explozia care a urmat la scurt timp a distrus Starship SN4 aproape în întregime. Mingea uriașă de foc distruge rezervorul inferior în confetti de oțel și rupe imediat cel superior, care cade la pământ și apoi explodează din nou. Platforma de lansare pe care a fost fixat Starship a fost, de asemenea, deteriorată iremediabil și a fost complet demontată și casată în cele două zile de la anomalie.

Rămășițele navei spațiale Starship SN4 au fost deja îndepărtate de pe tamponul de testare

Prototipul de rachetă Starship SN4 de la SpaceX explodează în timpul rămâne rachete de explozie boca chica texas

Platforma de lansare a navei spațiale existente a SpaceX a fost grav deteriorată de explozia SN4 și de atunci a fost complet demontată

Prototipul rachete Starship SN4 al SpaceX explodează fier vechi deteriorat grav în timpul testului de lansare

SpaceX a pierdut toate cele trei prototipuri Starship anterioare pentru erori similare în timpul testării. Primele două au explodat sub teste de presiune. A treia versiune s-a prăbușit în aprilie din cauza unei probleme pe care CEO-ul Elon Musk a atribuit-o ulterior supapelor de scurgere. În ciuda seriei nefericite de eșecuri, SpaceX a început deja să fabrice și să asambleze noii succesori numiți Starship SN5 și SN6.

Navele spațiale SN5 și SN6 vor fi finalizate în același timp în noua clădire de ansamblu vertical SpaceX

Prototipul de rachetă Starship SN4 al SpaceX explodează în timpul testelor sn5 și sn6, care este deja în producție

Minge de foc masivă

Prototipul de rachetă Starship SN4 al SpaceX explodează în timpul testului de explozie cu bile de foc în testul de rachetă din Texas

Prototipul de rachetă Starship SN4 al SpaceX explodează în timp ce testează rămășițele testului de rachetă