Acustica este de fapt o parte a fizicii care se ocupă de sunete și propagarea lor. Cât de importantă este acustica camerei pentru noi și ce putem face dacă dorim să îmbunătățim acustica acestei camere, vă vom spune în această postare. Cu toate acestea, aici este mai mult despre noțiunile de bază și sfaturile și trucurile practice care vă pot ajuta cu locuința și mobilierul. Dacă vă ocupați de subiect profesional sau aveți propriul dvs. studio de muzică, cel mai bine este să solicitați sfatul unui designer cu experiență în acustică de cameră..

Îmbunătățiți acustica camerei în propriul dvs. home cinema

îmbunătățiți acustica camerei panourilor de perete home cinema

Acustica camerei a fost explicată simplu

Te-ai întrebat vreodată: De ce auzi mult mai bine în unele camere decât în ​​altele? Răspunsul este probabil foarte simplu. Este o chestiune de calitate a acusticii camerei. Și, la rândul său, acest lucru are un efect semnificativ asupra bunăstării și concentrării noastre. Acesta este motivul pentru care acustica bună are o importanță fundamentală nu numai în casă, ci și în clasă și în birou.

Și cum funcționează de fapt acustica? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie mai întâi să fie clar că zgomotele și tonurile, numite și sunete, nu sunt altceva decât valuri și se propagă în unde. Primim apoi impulsurile sonore, sau mai bine cunoscute sub numele de vibrații sonore, prin organele noastre auditive – urechile. Fiecare undă sonoră are propria frecvență și, prin urmare, și înălțimea sa. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât tonul sau zgomotul sunt mai mari.

Iată o prezentare rapidă:

Oricât de abstract ar suna, o undă sonoră este creată atunci când aerul este deplasat. Deci, chiar și atunci când închizi cartea, toarnă ceai sau chiar în timp ce vorbești.

Înapoi la calitatea acusticii dintr-o cameră. Acest lucru depinde de nivelul de zgomot și de așa-numitul Timp de reverberare departe. Și aceste două valori sunt, la rândul lor, direct legate de cât de bine reflectă, absorb sau difuzează undele sonore pereții, tavanul și podeaua, precum și toate celelalte obiecte din cameră. Gândiți-vă la efectul de ecou care v-a plăcut atât de mult în copilărie!

Asigurați o acustică optimă a camerei

perdele canapea din piele covor living îmbunătățesc acustica camerei

O regulă simplă pentru acustica camerei

Cu cât o suprafață este mai netedă și mai dură, cu atât undele sonore sunt reflectate mai puternic și mai intens. Cu alte cuvinte – cu cât este mai mare nivelul de zgomot. Deci, suprafețele dure și netede precum pereții, oglinzile sau ferestrele intensifică impulsurile sonore. În schimb, orice este moale și cât mai gros – cum ar fi perdelele, tapițeria și covoarele – izolează zgomotul. În jargonul tehnic, se vorbește adesea despre absorbanți. Pe lângă absorbția sunetului, mai există o metodă importantă pentru îmbunătățirea acusticii camerei și anume – difuzarea sunetului. Difuzoarele sunt folosite pentru aceasta. Diferența față de prima metodă în acest caz este că reverbul nu este „înghițit”, ci mai degrabă dispersat și, prin urmare, sună mult mai ușor și mai moale.

Suprafețele moi absorb mult mai bine undele sonore

acustica din camera de zi îmbunătățește amortizorul de perete al canapelei

Urmând aceste două principii ale acusticii camerei, poți face multe singur, cu condiția să ai o mână pricepută și câteva cunoștințe tehnice anterioare. Verificați câteva Proiecte DIY pentru îmbunătățirea acusticii la.

Dar dacă nu poți face nimic cu el, există o mulțime de alte opțiuni. Din fericire sunt deja destul de mulți Produse acustice pe piață care reduc reverberația și îmbunătățesc inteligibilitatea vorbirii, cum ar fi ecranele acustice, imaginile acustice cu motive individuale, separatoare acustice de cameră realizate din materiale speciale etc..

Puteți proiecta propriile dvs. panouri acustice de perete

panourile de pereți decorarea pereților îmbunătățesc motivele de chitară acustică a camerei

Sfaturi practice pentru îmbunătățirea acusticii camerei

În plus față de soluțiile profesionale și produsele inovatoare, vă puteți îngriji și dvs. de o serie de lucruri pentru a îmbunătăți acustica camerei în casa sau la birou. Citiți sfaturile noastre practice de mai jos și decideți singur care ar fi potrivit pentru dvs..

  1. Reduceți timpul de reverberație în cameră – adică acoperiți suprafețele dure, deschise, cum ar fi pereții, podelele și ferestrele cu panouri de perete, covoare și perdele – foarte util, în special cu frecvențe sonore ridicate..
  2. Prin urmare, ar trebui să preferați și mobilier tapițat și plante de casă cu frunze mari și dure.
  3. Umpleți-vă cu adevărat rafturile cu cărți – acționați și ca difuzoare de sunet.
  4. Spuma pe care o puteți ascunde în spatele imaginilor sau a învelitorilor de perete este mai utilă pentru tonuri medii și bas.
  5. Pereții opuși, precum și tavanele și podelele nu trebuie să fie niciodată dure și netede în același timp, astfel încât să se evite o rezonanță sonoră neplăcută.
  6. În general, evitați suprafețele mai mari de sticlă.
  7. Muri după simetrie chiar și la configurare.
  8. O poziție de ascultare nu trebuie să fie direct pe perete, ci la cel puțin 1 metru distanță de acesta. Dacă nu este posibil, așezați rafturi pentru cărți sau plante de interior cu frunze mari între ascultător și perete.

O murală acustică specială este, desigur, și o soluție excelentă

îmbunătăți acustica camerei murală surfing canapea albă living

Acustica bună a camerei este bună pentru simțurile dumneavoastră. Răsfățați-vă cu acest lucru și simțiți-vă și mai confortabil în propriile patru pereți!

Iată o explicație rapidă a acusticii de bază:

Continuați să căutați diverse alte soluții pentru o acustică optimă a camerei!

home cinema muzică studio design de perete îmbunătăți acustica camerei

Aici puteți obține și mai multă inspirație și sugestii:

panourile de perete difuze îmbunătățesc studioul de muzică acustică al camerei

designul modern al peretilor acustica camerei îmbunătățește panourile de perete ale camerei de studiu

Panourile de tavan din jurul biroului îmbunătățesc acustica camerei

îmbunătățirea acusticii camerei proiectarea unui home cinema

panourile acustice pentru decorarea pereților îmbunătățesc acustica camerei din birou

panourile de perete canapea de tapițerie îmbunătățesc acustica camerei

panourile de perete covoare fotolii din piele îmbunătățesc acustica camerei

proiectarea pereților panouri acustice acustica camerei îmbunătățește ideile camerei de zi

home cinema îmbunătăți acustica camerei panouri de perete canapea din piele

pereții din lemn canapea moale din tavan îmbunătățesc acustica camerei  covoarele moi de canapea îmbunătățesc acustica camerei