Smarttelefondesign under de senaste åren har präglats av debatten om hur tillverkare bäst kan öka förhållandet mellan skärm och kropp på sina enheter. Helst kan du naturligtvis integrera viktiga komponenter direkt under skärmen, vilket redan är fallet med fingeravtryckssensorer. Men hur är det med selfiekameran? Nyligen, kinesiska elektriska tillverkare Oppo presenterade en imponerande ny teknik som kan döljas under själva displayen. Detta tar smartphones ett steg närmare en helt ostörd och helt uppslukande tittarupplevelse. Oppo visade sin Under-Screen Camera (USC) för första gången på MWC 2019 i Shanghai och förklarade några av de tekniska utmaningarna för tillverkning. Oppo tillkännagav också en ny MeshTalk -teknik som möjliggör kommunikation utan ett mobilnät, Bluetooth eller WiFi inom en radie av tre kilometer.

Den nya kameran ligger under ett supertunt lager

Oppo presenterade världens första selfie-kamera under skärmen som finns under skärmen

Fotokvaliteten försämras för att dölja selfiekameran under skärmen?

Många är oroliga för kamerans förmåga att ta bra foton när de är byggda under skärmen. Oppo har redan vidtagit åtgärder för att säkerställa att sensorn får tillräckligt med ljus. Själva skärmens transparens ledde dock till problem som bländning, grumlighet, felaktiga färger, brus och diffraktion.

För att motverka dessa hinder gjorde Oppo skärmsektionen ovanför kameran av ett självtillverkat, mycket transparent material och gjorde sedan om pixelstrukturen.

Verklig ramlös tittarupplevelse

Oppo presenterar världens första selfiekamera under skärmen, uppslukande och ostörd tittarupplevelse

Därefter bestämde Oppo sig för att välja en större sensor med större bländare och pixlar så att kameran kan få ut det mesta av det ljus som den får. Specialprogramvara finns ombord för att lösa några av de svåraste problemen – en anti -dis -algoritm för att öka skärpan, en ny HDR -algoritm för att kompensera för exponeringen och en speciell vitbalansalgoritm för att hålla färgerna i schack. Dessutom har den dolda selfiekameran ett porträttläge, skönhetsläge och olika filter som man i allmänhet förväntar sig av sådan programvara.

Kameran är praktiskt taget osynlig under användning

Oppo presenterade världens första selfiekamera under skärmen karnevalsmask kamera omärklig

Ytterligare fördelar med den nya USC -tekniken från Oppo

Oppo nämner också en annan intressant bieffekt av USC – på grund av unikroppsdesignen har tekniken en högre vattentäthet. Att använda en USC betyder också att hack, hålslagning eller popup-kameror inte längre är de enda lösningarna för att hålla en selfiekamera på ramlösa smartphones.

USC är resultatet av många års hårt arbete. Projektet började äntligen 2017. Med den officiella avtäckningen i Shanghai är Oppo nu det första företaget som demonstrerar en sådan teknik och därmed startar en ny smarttelefontrend. Mobiltelefoner med den nya kameran förväntas dyka upp på marknaden inom en snar framtid.

Bildkvaliteten i mindre utsträckning

Oppo avslöjar världens första selfiekamera helt osynlig under displayen

Oppo presenterade världens första selfiekamera gömd under skärmkameraet