Kanske kan våra hus i framtiden bli levande kroppar. Det handlar om mycket mer än högteknologiska smarta hem, där du behåller rösten Alexa som ibland fattar hushållsbeslut själv. Tanken är inte så långsökt eftersom vi står inför en riktig naturkatastrof. Vi människor måste radikalt förändra vårt tänkesätt och vår livsstil för att vi ska överleva.

Biologi i samarbete med högteknologi klarar stora vetenskapliga prestationer. Denna vetenskap kommer sannolikt att tränga in på alla livsområden snart. Hon kommer förmodligen också att ingripa i inredningen snart, för att göra våra hus till en integrerad del av naturen. Här är några möjliga framtidens högteknologiska biotekniker!

Framtidens byggnader kan uppnå en sluten cykel

modern arkitektur högteknologisk look

Högteknologiska byggnader som växer

Naturmaterial är redan en del av våra byggnader. Ett exempel på detta är de kollapsade skalen av sten eller trä från utdöda träd. Men i framtiden kommer det att finnas biologiska högteknologiska material som får våra hus att växa. Ett exempel på detta är mycelium – svamprotsystemet, som är stabilt och fortsätter att utvecklas.

  Det kan växa lite mer än flis eller kaffepulver på mycket kort tid. Detta skapar material med imponerande strukturella egenskaper. I New York demonstrerades detta tydligt av en högteknologisk installation.

Framtidens hus måste klara miljöutmaningarna

sluttande takkonstruktion modern arkitektur

Data om byggnaden

Höjden på varje framtidens byggnad var cirka 13 m och den bestod endast av tegel av mycel. Den största utmaningen är dock utformningen av strukturen där detta biomaterial hålls vid liv. Detta gör det också möjligt att växa och anpassa sig. Detta arkitektoniska projekt leddes av NASA: s Lynn Rothschild. Sådana byggnader kan möjligen också byggas på andra planeter.

Snart kan våra hem vara en organisk del av naturen

hus med gaveltak modern arkitektur

Byggnader som renoverar sig själva

Kolumner i en byggnads betong är vanligtvis början på slutet. Vatten kan rinna in och rost och mögel kan också bildas. Efter det är komplicerade byggarbeten nödvändiga för renovering av byggnader. Men forskare experimenterar för närvarande med betong, som kan regenerera sig själv. Ett sådant högteknologiskt projekt utvecklas vid Delfts tekniska universitet. Det sköts av Henk Jonkers. Forskaren försökte injicera levande bakterier i betongblandningar. Om vatten tränger in i de mikroskopiska sprickorna främjar det bakteriens utveckling. Detta material kommer bokstavligen till liv och en kemisk process startar där kalcitkristaller bildas och därmed “läker” betongen. Att använda denna teknik kommer sannolikt att lägga många år till livslängden för betongbyggnader.

Bra bakterier kommer att ge nytt liv åt betongbyggnader

modern arkitektur genomskinliga väggar

Byggnader som kan andas

Miljarder människor bor i stora byggnader där luften inte är den bästa. Uppvärmning med luftkonditionering hjälper inte alls i detta avseende. Även om du kan öppna fönstret emellan, är kvaliteten på luften inuti relativt dålig. Det skulle vara mycket bättre om byggnaderna kunde andas på egen hand. Enligt forskarna från Hironshi Ishiis grupp är detta fullt möjligt. De utvecklade en lösning på detta problem genom några lager av bakteriella porer. Detta skapar ett material som liknar det i självläkande betong. Det påminner fortfarande om latex. Med tiden dras materialet ihop och ändrar form.

Med samma högteknologiska biometod har forskarna utvecklat ett material för kläder som anpassar sig till människofiguren. Det större projektet som gruppen vill utveckla är dock ett membran för byggnader som reagerar på ökande luftfuktighet. Strukturens reaktion kan jämföras med svettning, enligt forskarna själva. Bakterieporerna öppnas och låter luft passera genom väggarna.

Futurism erbjuder innovationer inte bara inom arkitektur

modern arkitektur med oval design

Byggnader med eget immunförsvar

Vi är omgivna av mikroorganismer. De finns över hela kroppen och i luften runt oss. Vi lägger mycket pengar varje månad på att köpa olika läkemedel som dödar dessa bakterier. Men vet du faktiskt att människor som till exempel lever i naturen eller nära djurodlingar lider mindre av allergier? Det finns faktiskt bra bakterier och om deras utveckling uppmuntras kommer problemet med de dåliga att lösas omedelbart.

Detta bekräftades nyligen av ett nytt projekt vid University College London. De fungerar på ytor för kök eller kan användas på andra ställen. Dessa uppmuntrar utvecklingen av bra bakterier.

Moderna byggnader kommer sannolikt att använda skräpet för energiproduktion

modern arkitektur oval tak

Bygga med sin egen “mage”

De flesta byggnader absorberar ständigt material och energi, och resterna av dem är massor av skräp som på något sätt måste bearbetas. Men enligt ny forskning ser det ut som att avfallet kan användas som energikälla. Ett team från Europeiska unionen arbetar med detta ämne. Det kallas levande arkitektur och forskarna utvecklar en ny typ av mikrobiell bränslecell tack vare högteknologisk teknik. De använder små mängder hushållssopor och genererar ny energi från det.

Dessa typer av celler kan införlivas i tegelstenar som ingår i byggnadens struktur. Forskare kallar denna typ av tegel “byggnadens mage”. De kommer att absorbera vatten och bakterier och förvandla dem till energi. I ett sådant scenario kan din toalett ladda din mobiltelefon.

Den största utmaningen för att förverkliga dessa idéer är deras integration i befintliga byggnader. Enligt det nuvarande vetenskapliga läget måste de gamla först rivas för att kunna bygga nya byggnader på detta sätt. Detta är naturligtvis en stor utmaning och ett problem för önskad optimering. Men vem vet … Kanske finns det en lösning för det också.

De nya husväggarna kan andas

modernt arkitekturhus höjt över marken