gör bildramar själv guldbarockramar

Gör bildramar själv – guldramar i barockstil

Du kanske har sett en utsmyckad bildram i butiken som du gillar, men vars färg inte matchar ditt hem? Eller har du ens en ram i barockstil på vinden? Perfekt! Eftersom du kan förvandla det till ett unikt smycke på nolltid, som sätter alla dina bilder i rätt ljus.

Förbered bildramen

När du köper en ny ram behöver du vanligtvis inte förbereda mycket: Det är därför detta steg är särskilt relevant för gamla bildramar. Sprickor i träet kan fyllas med akrylfyllmedel. Använd sedan en spatel för att jämna ut ytan igen. Ta nu lite sandpapper (240 korn är bäst) och släta ut kanterna. Om färgen redan skalar av på vissa ställen kan du ta bort lackskiktet från den gamla ramen med sandpapper direkt efteråt.

Gör bildramar själv guldramar barock

Applicera primern

Välj ett akryllack som primer. Mörkare färger får ramen att se klassiskt elegant ut, medan kontrasterande färger ser fantastiska och pompösa ut. Ta en mjuk borste och applicera glasyren på hela ramen. Se också till att färgen kommer in i alla skrymslen i utsmyckningarna. Detta är särskilt viktigt om ramens ursprungliga färg tydligt sticker ut från din valda primer.

gör bildramar själv barocka spegelramar

Ställ in accenter med guldfärg

Använd guldfärg i flytande form. Detta är det bästa sättet att få det barocka utseende du vill ha. Den önskade effekten kan bara skapas mycket mödosamt med bladguld eller guldspray. Med en pensel eller en trasa kan färgen appliceras mycket specifikt å ena sidan och å andra sidan ser det också ut som ett blekt färglager.

gör bildramar själv barockramar med bilder

Använd en pensel med grova borst och låt den torka. Målet är att ta upp så lite färg som möjligt med penseln, så att färgen inte är en platt, utan en randig färg, där ytans färg förblir synlig. Så här gör du: Doppa penseln i färgen och torka kanten av färgkärlet tills det inte bildas fler färgdroppar och borstens naturliga färg är tydligt synlig. För att ytterligare minska mängden färg i penseln kan du också torka bort den på tidning eller cellulosa. Innan det första slaget på ramen är det bättre att applicera lite mindre färg på penseln och bearbeta om det behövs. Det är viktigt att färgen inte körs.

gör bildramar själv barock fotoramar

Applicera sedan den återstående färgen, som fortfarande fäster på borsten, på tavelramens relief. Detta kommer bara att måla den högsta nivån av profilen, medan de djupare områdena kommer att behålla den grundläggande nyansen av det första skiktet. Fortsätt tills du hittar remsorna tillräckligt gyllene. Det är bara viktigt att guldfärgen inte överförs direkt från färgkrukan till ramen.

Vidare utforma ramverket

Bildramen kan sedan behandlas med vax. Så kallat “Shabby wax” eller ett enkelt färglöst ljus passar för detta. Detta appliceras noggrant på ramen. Slutligen polera det hela med en torr trasa.

gör bildramar själv barockramar guld

Ramen kan också dekoreras ytterligare, t.ex. med servettekniken eller små figurer som fästs på ramen med varmt lim. Du bör bara vara försiktig så att du inte överbelastar biten med designen, annars går bilden förlorad eftersom bildramen är för distraherande.

gör bildramar själv barockramar blommor

Bildkällor uppifrån och ner:

© rahmenversand.com

© Gyllene bildram – guldbild (Flickr / CC BY SA 2.0)

© spegelvägg (Flickr / CC BY SA 2.0)

© Låt barnen komma till mig (Flickr / CC BY ND 2.0)

© Jubileum (Flickr / CC BY 2.0)

© Bild på väggen (Flickr / CC BY ND 2.0)

© Tulpaner för kvinnodagen (Flickr / CC BY 2.0)