Floarea-soarelui (Helianthus annuus), uneori cunoscută și sub numele de trandafir, este o plantă anuală cultivată și ornamentală bine cunoscută și ușor de recunoscut. Se încântă cu flori galbene aprinse și îndeplinește, de asemenea, un rol agricol important. În perioada lor de glorie, câmpurile mari de floarea soarelui atrag influenți și fotografi din regiune, precum albinele, către miere. Chiar și ca floare tăiată în vază sau ca plantă container pe balcon, floarea-soarelui îmbunătățește imediat atmosfera domestică. La urma urmei, floarea-soarelui sunt simboluri ale verii. În plus, culorile însorite și florile mari, în general, au un efect pozitiv asupra dispoziției noastre. În următoarele câteva rânduri, am dori să vă împărtășim câteva sfaturi și informații importante despre îngrijirea floarea-soarelui care merită să fie cunoscute. Așa că vă puteți bucura de această floare impresionantă și acasă. Doar citiți mai departe!
Acea Biroul Național de Grădină a declarat 2021 anul floarea soarelui
Floarea-soarelui este un adevărat vestitor al verii
Fapte interesante și fapte interesante despre floarea-soarelui
Floarea-soarelui este cunoscută mai ales pentru capetele lor de flori mari și dominante, care urmăresc soarele în timpul zilei. Cu toate acestea, acest mit este doar parțial adevărat. De fapt, doar frunzele și mugurii de floarea-soarelui se întorc spre lumina soarelui. Odată ce florile încep să se deschidă, ele privesc doar în direcția răsăritului.
După cum mulți dintre noi am învățat deja la școală, floarea-soarelui este originară din America de Nord și Centrală. Deja 2500 î.Hr. Floarea a fost cultivată acolo ca plantă utilă pentru a obține ulei din semințe. Floarea-soarelui a devenit chiar a lor ca o încarnare a vechii culturi sud-americane a incașilor Dumnezeul soare Inti adorat. Pe măsură ce floarea-soarelui s-a răspândit în lumea antică, multe alte culturi l-au legat de alți zei ai soarelui prin legende, inclusiv Apollo din mitologia greacă. În limbajul florilor, această plantă este acum un simbol al fericirii, norocului, loialității, energiei, longevității și recoltei generoase.
Floarea-soarelui aparține uneia dintre cele mai bogate familii botanice, Asteraceae. Astfel, acestea sunt strâns legate genetic de gălbenele, arnica, mușețel și chiar păpădie, anghinare și salată verde. Este greu de crezut, nu-i așa??
Sfaturi pentru îngrijirea floarea-soarelui pe care orice grădinar amator ar trebui să le cunoască
Numai mugurul se întoarce de fapt spre soare
După însămânțare, durează aproximativ 20 de săptămâni până când floarea se deschide
Mărime și înflorire
În grădină sau într-o oală, floarea-soarelui atinge o dimensiune medie de 1-2 metri. Cu toate acestea, recordul mondial a fost enorm 9,17 metri! În mod surprinzător, floarea nu a fost cultivată în America, ci aici în Germania. Mai precis, gigantul a fost crescut de Hans-Peter Schiffer în Renania de Nord-Westfalia.
Cu o îngrijire optimă a floarea-soarelui, planta înflorește din iunie până în septembrie, cu capul de floare rar mai mare de 40 cm. Majoritatea formează petale de culoare galben-aurie intens, cu un centru maro închis. Există însă și soiuri care au flori flăcate roșu aprins, roșu visiniu, portocaliu, crem sau roșu-galben. Aceste culori neobișnuite sunt adevărate atracții în grădină sau în ghiveci și sunt o schimbare excelentă față de galbenul clasic.
Există, de asemenea, soiuri pitice care le fac ideale pentru oală
Toată vara, floarea-soarelui este un adevărat magnet pentru albine, fluturi și alți polenizatori iubitori de nectar. Apoi, odată ce floarea începe treptat să moară și să formeze semințe, ea atrage și păsările cântătoare și veverițele flămânde. De îndată ce fundul coșului este maro, puteți recolta și semințele. Apoi le puteți folosi pentru a planta mai multe floarea-soarelui sau pentru a le prăji și a le gusta. Mixul de trasee de casă are întotdeauna un gust mai bun!
Floarea-soarelui este un magnet pentru multe creaturi din grădină
Localizare și temperatură
După cum puteți ghici deja din nume, floarea-soarelui are nevoie de mult soare și căldură pentru a crește bine și a se simți fericit. Temperaturile nu trebuie să scadă sub 15 grade pe parcursul întregului sezon de vegetație. Așa că așezați floarea-soarelui într-un loc unde poate fi expus la lumina directă a soarelui timp de cel puțin 6-8 ore pe zi.
Datorită creșterii sale puternice, floarea-soarelui nu trebuie expusă la vânturi puternice sau curenți. Mai ales în perioada de înflorire, acestea pot rupe cu ușurință capul mare de floare. Pentru a preveni acest lucru, puteți, pe de o parte, să plantați mai multe floarea-soarelui cu o distanță medie de 50 cm una de cealaltă. Alternativ, puteți planta planta pe un perete al casei, gard, gard viu, arbust sau copac, care va servi drept paravânt natural. Floarea-soarelui în ghivece poate fi bineînțeles adusă și în casă în zilele cu vânt sau furtună.
Soiurile cu creștere deosebită necesită, de asemenea, un sprijin peren. Bastoanele de bambus sunt cele mai bune pentru asta. Lipiți una până la trei bețișoare în pământ în jurul florii soarelui, apoi susțineți tulpina cu niște sârme florale.
Plantați floarea-soarelui printre alte flori de vară iubitoare de căldură
Păstrați floarea-soarelui în ghiveci afară toată vara
Apă și îngrășăminte
Datorită naturii lor iubitoare de căldură, floarea-soarelui adultă poate supraviețui cu ușurință perioade scurte de secetă. Cu toate acestea, plantele tinere au nevoie de udare mai frecventă. Solul ar trebui să fie întotdeauna ușor umed în timpul sezonului de creștere. Floarea-soarelui adultă este udată numai când vârful de 3-5 cm al solului este bine uscat, adică aproximativ o dată pe săptămână. Cu toate acestea, în zilele deosebit de fierbinți, multe plante au nevoie de udare zilnică. Când creșteți floarea-soarelui într-o oală, aruncați întotdeauna excesul de apă din vas pentru a evita putrezirea rădăcinii.
Floarea-soarelui nu are nevoie de fertilizare, deoarece extrage din sol toți nutrienții de care au nevoie. Prin urmare, este important să alegeți substratul potrivit, în special pentru plantele în ghivece. Acest lucru ne aduce la următorul sfat pentru îngrijirea floarea-soarelui.
Scoateți câteva semințe pentru a crea fețe amuzante în floarea soarelui
Capetele de flori individuale ale florii soarelui pot conține până la 2.000 de sâmburi
Solul și transformarea
Deoarece preferați să nu folosiți îngrășăminte atunci când aveți grijă de floarea-soarelui, ar trebui să alegeți sau să pregătiți un sol adecvat. Semințele sunt semănate direct în pat sau oală la o adâncime de 3-5 cm la începutul lunii aprilie sau la o temperatură a solului de 12 grade. Substratul trebuie să fie bine drenat și bogat în hummus, compost și substanțe nutritive. Potasiul, borul și azotul sunt substanțele nutritive importante pentru o floarea-soarelui sănătoasă. Un pH ușor acid între 6 și 6,8 este ideal.
Nu, aceste culori nu sunt procesate cu Photoshop!
Floarea-soarelui roșu foc este o alternativă romantică la trandafiri pentru diverse aranjamente și buchete
Îngrijirea floarea-soarelui este relativ lipsită de probleme și oferă rezultate impresionante. Această plantă cultivată și ornamentală îți răsplătește eforturile cu o expunere minunată de flori toată vara.
Floarea-soarelui sunt, de asemenea, flori tăiate minunate
Ar trebui să le tăiați de pe tulpină dimineața devreme și să îndepărtați frunzele
Floarea-soarelui durează până la o săptămână în vază
Un aranjament de floarea-soarelui inspirat de capodoperele lui Van Gogh