Când privim pentru prima dată o fotografie a florii de șah, este greu de crezut că nu a fost o farsă Photoshop. Florile au un model de culoare neobișnuit, aproape nenatural, care aproape pare că ar fi sărit dintr-o lume fantezistă.

Dacă sunteți un fan al cărților lui Lewis Carroll, floarea de șah este o necesitate în grădina dvs. Probabil știți că, deși cărțile de joc au servit drept motiv principal în cartea „Alice în Țara Minunilor”, tabloul de șah a cucerit scena din continuarea „Alice în spatele oglinzilor”.

Floarea din șah poate juca, de asemenea, rolul principal în grădina de primăvară. Cu carisma sa unică, atrage imediat atenția tuturor. În articolul de astăzi vă vom prezenta această plantă drăguță și vă vom oferi sfaturi importante de îngrijire. Deci, vă puteți bucura de o magie splendidă a florilor timp de mulți ani!

Floarea de șah este o minunată floare ornamentală care ne este originară

Floarea de șah creează flori magice în grădinile de primăvară, idei de plantare, sfaturi de îngrijire

Modelul unic al petalelor este un adevărat captator de ochi

Floarea de șah creează o floare magică în grădina de primăvară

Floarea de șah este un adevărat punct de atracție în grădina de primăvară

Floarea de șah, adesea cunoscută doar sub numele de floare de șah, kiebitzel sau manșetă kukuk, are numele latin Fritillaria meleagris și aparține familiei de crin. Capetele lor de flori agățate sunt descrise pe stemele mai multor comunități germane. Este răspândit în toată Europa și în zone din Asia de Vest, dar din păcate este amenințat cu dispariția în multe locuri. În secolul al XVII-lea, floarea de șah a fost una dintre cele mai populare plante ornamentale din grădinile baroce franceze. În 1993 a fost numită chiar Floarea anului.

În afară de tablă de șah, modelele florii sunt adesea comparate cu modelul de scară al unui șarpe sau penajul unei bibilici. Floarea de șah atinge o dimensiune maximă de aproximativ 30 cm și înflorește din martie până în mai, în funcție de soi, în alb, roșu închis, roșu trandafir sau violet. Întreaga plantă, inclusiv florile și bulbii mici subterani, este extrem de toxică pentru oameni și animale. Prin urmare, familiile cu copii mici curioși sau animalele de companie care ciugulesc ar trebui să se lipsească și să folosească o altă floare pentru grădina lor de primăvară.

Florile de șah prosperă minunat cu alte flori de grădină, cum ar fi crini, frunze, frunze de scut etc..

Floarea de șah creează flori magice în îngrijirea sfaturilor de grădină de primăvară

De asemenea, servesc ca flori tăiate frumoase, mai ales în combinație cu alte flori sălbatice și de luncă

Floarea de șah creează o floare magică în grădinile de primăvară flori tăiate flori sălbatice

Cultivare și localizare

Aproape toate speciile din genul Fritillaria au nevoie de soare plin, adică de cel puțin 6-8 ore în fiecare zi, pentru a se dezvolta bine în timpul sezonului de creștere. Floarea de șah în special se simte cea mai fericită pe solurile umede, moderat bogate în azot, neutre până la ușor acide și argiloase.

Ceapa pe care o cumpărați de la o florărie sau online ar trebui plantată toamna, mai exact în august sau septembrie. Acest lucru asigură că florile ies din pământ și înfloresc primăvara. Bulbii mici sunt plantați la o adâncime de aproximativ 5 cm, echidistanți unul de altul. Acest lucru asigură o creștere optimă și sănătoasă. Ceapa din genul Fritillaria are un miros foarte neplăcut care, deși nu o putem simți, ține la distanță un număr de dăunători.

După perioada de înflorire, veți descoperi rapid că frunzișul florii de șah începe să se ofilească și să moară. Este important să nu îndepărtați acest lucru până când nu este complet uscat. De fapt, hrănește ceapa și le dă puterea să încolțească din nou cu putere anul viitor.

Soarele plin și umiditatea ridicată a solului este tot ce are nevoie florile de șah

Floarea de șah creează o floare magică în floarea apusului de grădină de primăvară

Floarea de șah creează flori magice în primăvara primăvară idei de grădină

Multiplicare

În fiecare an, floarea de șah formează bulbi fiice mici după înflorire. Dacă îi lăsați pe acești doi să crească împreună, veți vedea flori din ce în ce mai mici, cu o durată de viață mai scurtă, anul viitor. Pentru a evita acest lucru, la scurt timp după ce frunzele au murit complet, dezgropați bulbii și separați-i cu atenție. Apoi plantați bulbii fiice la 3-5 cm de mamă și udați-i bine.

Toate cepele fritillaria sunt împărțite în mod ciudat prin mijloc

Floarea de șah creează o floare magică în grădina de primăvară.Plantați ceapă mică

Apă și îngrășăminte

Așa cum s-a menționat mai sus, floarea de damă iubește solul umed, aproape mlăștinos. Indiferent de anotimp, pământul nu trebuie să se usuce niciodată complet. Cel mai bun moment al zilei pentru udarea plantelor este dimineața devreme. Un sistem de picurare sau un iaz adiacent în grădină este soluția ideală pentru a menține toate plantele iubitoare de apă fericite și umede în orice moment.

În ceea ce privește fertilizarea, aplicarea ușoară a unui îngrășământ lichid cu un conținut ridicat de azot o dată pe sezon în apa de irigație este tot ce are nevoie flori de șah pentru a înflori magnific. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință acasă din compost sau apă de compost, zaț de cafea sau ceai, precum și din coji de banane măcinate.

Florile de șah sunt unele dintre puținele plante care pot tolera apariția apei

Floarea de șah creează flori magice în grădinile de primăvară, frumoase plante de grădină

Păstrează dăunătorii, dar sunt adevărați magneți de albine și fluturi

Floarea de șah creează flori magice în florile magnet ale albinelor de grădină de primăvară

Floarea de șah este o plantă ornamentală cu adevărat încântătoare pentru grădină. Impresionează prin florile sale magnifice și oferă o schimbare frumoasă în grădina tipică de primăvară plină de lalele și narcise.

Floarea de șah creează o floare magică în grădina de primăvară

Similar cu alte flori cu bulbi, florile de șah pot prospera în ghivece

Floarea de șah creează flori magice în plantele de grădină de primăvară, de asemenea, în ghivece

Aceste plante ornamentale arată incredibil de misterioase și fantastice

Floarea de șah creează flori magice în grădina de primăvară flori destul de tăiate flori ornamentale

Floarea de șah creează o floare magică în grădina de primăvară.Flori tăiate de diferite dimensiuni