Tack vare moderna paleontologiska tekniker är det inte längre lika svårt eller slumpmässigt att hitta dinosauriefossiler som för några år sedan. Det finns fler skelett där ute nu, men det tar fortfarande några miljoner dollar att lägga till en dinosaurie i din personliga samling. Detta är också fallet med Diplodocus -skelettet, som hittades i Wyoming, USA, 2012.

Enligt auktionslistan över Auktionshuset i Paris Aguttes Denna nära släkting till Diplodocus är nästan 90 procent helt och exklusivt sammansatt av ett enda exemplar. Många dinosaurskelett innehåller ben som kommer från flera olika exemplar. Men det är överlägset inte allt som gör fyndet så unikt. Fossilen har stora bitar av mumifierad hud och har lämpligt smeknamnet Skinny.

Den enorma växtätande reptilen når 6 m i höjd och 12 m i längd

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut 6 meter högt och 12 meter långt

Stora hudbitar har bevarats

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut knä och hand med hud på

Smal kan ha sett ut ungefär så här

Unikt Diplodocus -skelett med skinn kommer att auktioneras ut för dinos förmodade utseende

Diplodocus som heter Skinny är mycket unik

Ett franskt företag vid namn Paleomoove Laboratory upptäckte, grävde ut och lagrade, restaurerade och monterade Skinny från 2018 till 2019. Paleontologerna har dokumenterat hela processen och hoppas kunna undersöka några prover vid något tillfälle. Med en höjd på över 6 m och en längd på cirka 12 m ställdes Skinny nyligen ut i Terminal 5 på Heathrow Airport i London.

Skelettet förväntas kosta mellan 1,5 och 1,8 miljoner dollar. Auktionen kommer att äga rum den 13 juni kl Hotel InterContinental Paris Le Grand istället för. Diplodocus är kanske inte lika märkbar som en T-Rex, Triceratops eller annan mer igenkännlig dinosaurie. Men Skinny anses vara en av de mest kompletta och bäst bevarade sauropoderna i världen.

Förutom sitt 90 procent kompletta skelett är Diplodocus skalle nästan 70 procent komplett, vilket är sällsynt hos dinosaurier av denna storlek. Enligt paleontologen Eric Mickeler är cirka tre fjärdedelar av de sauropoder som ställs ut över hela världen försedda med replika skalle av gips av paris eller harts. Skinny innehåller också stora mängder mumifierad hud.

Värdefull skalle nästan helt bevarad

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut på mager hals och huvudskalle

Skinny tros vara omkring 150 miljoner år gammal

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut fossilt revben och ryggrad

På grund av dess anmärkningsvärda skick finns det därför en god chans att Skinny kommer att utlösa en budkonkurrens mellan museer som inte bara är intresserade av att undersöka exemplaret utan också att visa det för att locka besökare. I 112 år var Dippy the Diplodocus en av huvudattraktionerna i Natural History Museum i London. I själva verket var det i detta fall en kopia av hög kvalitet. Skinny är äkta, så det skulle vara en ännu större attraktion.

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut fossila fotben

Unikt Diplodocus -skelett med hud kommer att auktioneras ut svansen helt ryggradsben