ja! Lyckligtvis har den nya grillsäsongen redan officiellt öppnat. Och även om det rapporteras om enstaka översvämningar och kraftiga regnskurar här och där, väntar sommaren inte på att vänta. De flesta av oss älskar att sitta och grilla i trädgården, på banken eller på terrassen med vänner eller familj. Mjuka nötbiffar, krispiga kycklingbröst, saftig öring eller några revben med svamp och paprika är helt enkelt utsökta på grillen. Vegetarianer och veganer får också sina pengar när de grillar och har många alternativ att prova. För du kan till och med förbereda frukt som melon, bananer eller ananas på detta sätt väldigt snabbt och framför allt supergott. Så att du har ännu roligare under grillsäsongen ger vi dig våra bästa grilltips idag. Ta en titt på dessa. Vet du redan allt eller har du gjort samma misstag om och om igen vid grillning??

Grilla i trädgården – en härlig sommarkänsla! 

grilltips utomhus kökstrick

Vilken grill ska du välja??

Det finns inget som heter en riktig grill. Valet beror vanligtvis på personlig smak, livsstil och miljön där grillen ska användas. Så vanligtvis långsamma grillare, det vill säga den klassiska, välj kolgrillen. Här behöver du lite mer förberedelsetid så att glöden är ordentligt färdiga.

Tyvärr fungerar detta inte riktigt på balkongen, eftersom den typiska röken bildas vid grillning med kol. Den populära fördelen: ingenting kan jämföras med den omisskännliga smaken av det som grillas på en kolgrill. Med en gasgrill går allt mycket snabbare och temperaturen kan regleras mer exakt. Liknar den elektriska grillen. Detta är ett framgångsrikt och relativt säkert val, särskilt på balkonger.

Kamado -grillarna är bland de mest populära av alla 

grilltips kamado grill utomhus

Tålamod lönar sig

Detta gäller särskilt, som nämnts ovan, vid grillning med kol. Glöden ska ha rätt temperatur så att din grillade mat blir perfekt. Detta uppnås när kolet är täckt med ett vitgrått lager och inga lågor kan ses. Om du agerar för snabbt riskerar du kött som är för torrt, bränt eller inte väl tillagat. Om din grill har ett lock, håll den stängd tills önskad temperatur har uppnåtts. Detta är lätt att reglera med el- och gasgrillar. Med kolgrillar bör du hålla locket lite öppet så att tillräckligt med syre kan komma in.

Rätt timing spelar också en avgörande roll vid grillning

grillspetsar ordentligt grillning

Direkt och indirekt grillning

Vissa gas- och elgrillar har speciella temperaturzoner. Detta gör att du kan välja det ena eller det andra beroende på maten som ska grillas. Med kolgrillar kan du också designa dessa olika zoner själv genom att fördela glöden som du vill. Där temperaturen ska vara mycket lägre, lämna mycket lite kol och vice versa. För övrigt betyder det direkt och indirekt grillning. Om du behöver hög värme, grilla direkt och om värmen är lägre, grilla indirekt. Till exempel stekas en biff först på båda sidor med direkt värme och grillas sedan vidare med indirekt värme. På så sätt får den en krispig skorpa och förblir fin och saftig inuti.

Rätt kryddor ger ännu mer pizzazz

grilltips grillning av köttmajonnäs

Marinaden har allt

Maten, särskilt köttet, smakar bäst när den marineras i förväg. Använd rätt olja för detta. Dessa är de som brinner vid en högre temperatur och inte bildar några skadliga ämnen. Kallpressade oljor är därför ganska olämpliga för marinader. Detsamma gäller oljan för oljning av gallret innan det faktiskt grillas. Det finns många läckra ingredienser till marinader. De mest populära är peppar, lagerblad, spiskummin, honung, vin, senap och timjan. Normalt ska köttet stå i marinaden i kylen i minst 2 timmar och helst över natten.

Insider tips: Om du måste gå snabbare kan du förbereda din grillade mat med bara en ingrediens, det vill säga med majonnäs. Det kanske låter lite konstigt, men det smakar utsökt. Lovat!

Pensla helt enkelt med majonnäs innan du grillar 

grilltips grillning av kött med majonnäs

Förbered shashlik ordentligt

Raderade på trä- eller metallspett grillas inte bara ömma köttbitar utan också grönsaker, grillad ost och till och med frukt. Det finns ett litet knep med träshashliker som förhindrar att spettarna brinner. Blötlägg bara träspettarna i en behållare full av vatten i cirka 30 minuter innan du faktiskt använder dem. Då är allt mycket lättare att göra för hand. Fukten ger också mycket till maten själv och dina grillresultat kan inte bara ses, utan framför allt smakas.

Lök och paprika är de klassiska partnerna för kött på en shish kebab 

grilltips för nybörjare som grillar shashlik

Öl och grill

Även om öl och grillning alltid går hand i hand, bör du inte göra detta misstag igen: Häll inte öl på din grillade mat medan du grillar! För tyvärr skapar du inga fördelar, bara nackdelar, varav några kan vara dåliga för din hälsa. Å ena sidan tvättas marinaden bort och å andra sidan droppar ölet i glöden och snurrar på detta sätt aska på den grillade maten. Detta är inte särskilt hälsosamt och bör undvikas.

Drick helt enkelt öl med den eller lägg till marinaden i förväg 

grilltips organiserar sommarbrunch

Grilla grönsaker och frukt ordentligt

Grönsaker och frukter som inte innehåller för mycket vatten är särskilt lämpliga för grillning. Du kan lägga dessa på grillen antingen i aluminiumfat eller på spett. Indirekt grillning är bäst för detta, eftersom få viktiga vitaminer går förlorade. Du kan också grilla bananer med skalet på. Försök bara!

Oavsett om det är kött, grönsaker eller frukt – använd alltid grilltång istället för en gaffel 

grilltips förbereder välsmakande mellanmål kött grillar grönsaker

Rengör grillen utan kemikalier

Och några andra bra knep från oss när det gäller rengöring av grillen utan kemisk klubba. Till exempel kan du ta en del av den brända askan och använda den för att gnugga ut och skölja bort gallret eller hela insidan av grillen. Detsamma gäller hushållsvinäger, halverad lök och öl. Dessa huskurer innehåller nödvändig syra eller andra ämnen som naturligt bryter ner fettet på din grill. Det betyder att de feta ytorna gnids eller fuktas tillräckligt. Du kan sedan använda en ihoprullad bit aluminiumfolie eller borste för att få allt fint och rent igen.

Vi hoppas att du gillade våra grilltips. Dessa kommer garanterat att ge dig mycket nöje vid nästa grillfest. Njut av den nya grillsäsongen och sommaren och skäm bort dig själv på ett gott och gott sätt!

Vad sägs om grillad majskolv med korv?

grilltips på kolvgrillkorven

Eller är du mer en fiskfläkt? 

Grill fisk ordentligt grilltips

Veganska shashliks smakar naturligtvis lika gott 

grilltips och läckra grillrecept

Var bara tålmodig medan du grillar och var uppmärksam på våra grilltips! 

grillspetsar grill revbengrilltips långsam matlagning grilltips som grillar majskolv sötpotatis grilltips sommargrillning av kött grilltips sommar utomhuskök grill tips grillar biffar grilltips och tricks sommargrillninggilltipps verkligen grilltrick Processen att laga grill från grönsaker, svampar och kyckling vegetariska grilltips