Çevremizdeki dünyayla ilgili bilgilerin çoğu görsel izlenimlerdir ve renk görsel görüntülerin algılanmasında büyük rol oynar. En ufak gölgeleri fark etme yeteneği, insan türünün hayatta kalmasına ve gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Hemen hemen tüm insanların renge karşı bilinçaltı bir tepkisi vardır: doğanın yumuşak renkleri yatıştırır, doğal olmayan parlak renkler ise endişeye neden olur. Bu gerçek göz önüne alındığında, rahat bir iç mekan yaratmak için, hem bireysel renklerin hem de kombinasyonlarının ruhu üzerindeki etki ilkelerini anlamak önemlidir..
İç mekandaki rengin bir kişi üzerindeki etkisi
Fizikçiler renklerin gerçekte var olmadığını iddia ederler – bunlar sadece beynin bir şekilde yorumladığı çeşitli uzunluklardaki ışık dalgalarıdır. Bu teze inanmak oldukça zordur, çünkü maddi dünyadaki herhangi bir nesnenin gölgesini kesinlikle belirleyebiliriz ve bu, kalma yeri veya zamanı ne olursa olsun değişmeden kalır. Olabildiğince, her kişi çevreleyen renk paletinin etkisini hisseder. Bu etkinin mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı ortak özellikler psikologlar tarafından hala bilinmektedir..
Kolaylık sağlamak için renkler ana özelliklerine göre kategorilere ayrılır: koyu ve açık; pastel ve zengin; parlak ve sessiz. Sıcaklığa bağlı olarak sıcak, soğuk ve nötr boyalar yayarlar. Siyah, beyaz ve gri akromatik olarak adlandırılır, diğerleri kromatiktir. İkincisi, üç ana rengi içerir: kırmızı, yeşil ve mavi ve bunların birbirleriyle veya siyah beyaz bir paletle karıştırılmasından elde edilen tüm seçenekler. Sonuç harika – bir kişi on milyona kadar tonu tanıyabilir.
Rengin psikolojik etkisi göz önüne alındığında öncelikle saf renklerden bahsettiğimizi belirtmekte fayda var. Herhangi bir kirlilik algının kalitesini değiştirir. Örneğin, yumuşak mercan sakinleştirici bir etkiye sahip olacak, zengin kırmızı ise sinir sistemini heyecanlandıracak..
Genel olarak kırmızı, sarı ve turuncu gibi sıcak renkler canlandırıcı olarak kabul edilir: kalp atışını hızlandırır, iştahı artırır ve dikkati artırır. Mavi, mavi, yeşilin soğuk tonları gevşer, kan basıncını düşürür ve reaksiyonu biraz yavaşlatır. Vücut bilinçaltında bol miktarda ışığı (beyaz, pastel renkler) güneşli bir gün olarak algılar, otomatik olarak enerji seviyesini arttırırken, gri, siyah, koyu mavi ve kasvetli mor bir kişiyi yaklaşan rüyaya ayarlar..
Bir iç mekan için bir renk seçerken yanılmamak için, doğal optik etkilerini dikkate almak gerekir. Örneğin, aynı boyutta farklı renklerde iki nesneyi yan yana koyarsanız, daha parlak olan her zaman daha büyük görünecektir. Koyu sessiz tonlar görsel olarak sesi azaltır, açık ve parlak tonlar artar. Bu özellikleri kullanarak duvarların genişliğini, tavanın yüksekliğini ayarlayabilir, vurguları yerleştirebilir ve alanı zonlayabilirsiniz..
“Renginiz” nasıl seçilir?
Yaşam boyunca, her insan renk paletine karşı kendi tutumunu oluşturur. Seçim, kişilik özelliklerinden, bireysel deneyimlerden, düşünce çağrışımlarından, ruh halinden ve hatta sağlıktan etkilenebilir..
Bir iç mekanı dekore ederken, belirli renklerle etkileşime girerken ortaya çıkan hisleri dikkatlice düşünmelisiniz. Örneğin, sizin için en rahat yerlerin tasarımını hatırlamanız önerilir: en sevdiğiniz restoran, arkadaşlarınızın dairesi, nihayet büyükannenizin evi. Doğadan bir palet ödünç alabilirsiniz – deniz kenarı, ormanın kenarı, çiçek açan bir bahçe veya dağ manzarası olabilir..
İnternetten gelen güzel resimler harika bir ilham kaynağı olabilir. Beğendiğiniz bir görüntü bulun ve onu iç mekanda zihinsel olarak tekrarlamaya çalışın – arka planı duvarlara ve tavana aktarın, mobilya, tekstil ve dekordaki parlak detayları yansıtın. Aynı zamanda, sonunda aynı uyumu elde etmek için resmin doğasında bulunan renk oranlarını gözlemlemeniz önerilir. Tasarımın bir fotoğrafını seçmek zorunda değilsiniz – herhangi bir şey çekin: bir sürahi içinde bir buket lale, bir köy manzarası, deniz kıyısı deniz kabukları veya çikolatalı kremalı bir tatlı. Bu yöntem, bağımsız olarak çok doğal ve göze hoş gelen kompozisyonlar oluşturmanıza olanak tanır..
İç kısımdaki renk kombinasyon tablosu
Gölgeleri birleştirmek bütün bir bilimdir. Bir araya getirilen renklerin birbirini tamamlayacağı ve vurgulayacağı, stil duygusunu artıracağı temel kuralları anlamak gerekir. İç mekandaki en iyi renk kombinasyonları aşağıdaki yöntemlerle elde edilir:
1) Tek renkli – aynı rengin tonları, farklı derinlik ve doygunluk kullanılır. Örnek olarak kırmızıyı kullanarak, tuğla ve bordo vurgulu pastel pembe bir arka plan olabilir. Mavi paletinde açık mavi, turkuaz ve lacivert kombin yapmak mümkün. Yeşil aralıkta – limon, zeytin ve yosun renkleri.
2) İlgili gölgeler. Yakın tonlar mahallede, renk çarkının dörtte birinde bulunur. Örnekler mavi, mor, pembe; sarı, turuncu, kırmızı; mavi, yeşil, sarı.
3) Zıt renkler. Burada uyum, zıtlıklar üzerine kuruludur – renk tekerleğinde, gölgeler kesinlikle birbirinin karşısındadır ve farklılıkları dinamik ve fark edilir bir çift oluşturur..
4) İlgili kontrast kombinasyonu. Bu durumda, gölgeler, içlerinde bazı üçüncü renklerin katkısı nedeniyle birleştirilir. Örneğin, açık yeşil ve turuncuda onları birleştiren bir sarı var ve bu üçgen birlikte harika görünüyor..
Beyaz
Renklerle birleştirir: tüm pastel ve saf parlak renkler, siyah, gri, altın; ılık ile krema kullanmak daha iyidir, soğuk – kar beyazı.
Renklerle eşleşmiyor: hayır (hepsi ile birleştirilebilir).
Rengin etkisi: temizlik, ferahlık ve gün ışığı hissi yaratır. Parlak, kar beyazı bir oda aşırı steril görünebilir ve aynı zamanda bir laboratuvarı andırabilir..
İçin uygun: bir banyo, yatak odası, salon iç.
Gri
Renklerle birleştirir: sarı, kırmızı, turuncu, yeşil, mor, pembe, mavi, siyah, beyaz.
Renklerle eşleşmiyor: altın kahverengi.
Rengin etkisi: psikolojik olarak nötr, kendi içinde duyguları uyandırmaz. Gölge, yağmurlu hava, kış ile ilişkili. Tek renkli gri iç kısım depresyona neden olabilir.
İçin uygun: stüdyo daireler, yatak odaları, mutfaklar, ev ofis.
Siyah
Renklerle birleştirir: beyaz, gri, altın, kırmızı, yeşil, turuncu, mor.
Renklerle eşleşmiyor: her şey pastel, bulanık, gölgeli; sarı ile – tehlike işareti (yol işaretleri, radyasyon uyarı işaretleri ve şebekenin yüksek voltajı).
Rengin etkisi: durum, lüks bir atmosfer yaratmak için uygun. Derin geceyi hatırlatır, alanı görsel olarak azaltır.
İçin uygun: stüdyo daireler, büyük salonlar.
kırmızı
Renklerle birleştirir: siyah, beyaz, gri, altın, kahverengi.
Renklerle eşleşmiyor: mor, pastel tonları; mavi ve yeşil ile abartılı görünüyor.
Rengin etkisi: sinir sistemini uyarır, aktiviteyi arttırır. Çocuklarda saldırganlık ve kaygıya neden olabilir.
İçin uygun: mutfağın içi, oturma odası.
turuncu
Renklerle birleştirir: kahverengi, yeşil, mor, pembe, mavi.
Renklerle eşleşmiyor: hayır (hepsi ile birleştirilebilir).
Rengin etkisi: samimi, sıcak renk. Yazı, güneşi ve portakalı hatırlatır. İletişim becerilerini, enerjiyi artırır, iyi bir ruh hali yaratır. Rahatlamaya elverişli değil, sıcak iklimlerde kontrendikedir.
İçin uygun: mutfak, çocuk odası, kuzeye bakan pencereli oturma odası.
Sarı
Renklerle birleştirir: kahverengi, turuncu, açık yeşil, beyaz, gri, mor.
Renklerle eşleşmiyor: hayır (hepsi ile birleştirilebilir).
Rengin etkisi: sıcak, açık, neşeli. Güneşli sarı odayı nazikçe aydınlatır, canlılık verir, konsantrasyonu artırır ve merakı artırır. Zengin bir gölgeye uzun süre maruz kalmak bunaltıcı olabilir.
İçin uygun: mutfak, çocuk odası, çalışma.
Yeşil
Renklerle birleştirir: kahverengi, gri, beyaz, siyah, sarı, pembe.
Renklerle eşleşmiyor: kırmızı.
Rengin etkisi: en doğal renk, uyumlu ve yatıştırıcı. Canlandırır, gözleri dinlendirir, gücü geri kazandırır. Çok miktarda soluk yeşil tonları melankoliye neden olabilir.
İçin uygun: banyo iç, kreş.
Pembe
Renklerle birleştirir: beyaz, bej, gri, pastel mavi.
Renklerle eşleşmiyor: kırmızı.
Rengin etkisi: feminen pembe, yumuşak ve dingin bir atmosfer yaratır, depresif düşünceleri ortadan kaldırır. Bu renk aktif ve aşırı stresli kişiler için can sıkıcı olabilir..
İçin uygun: oturma odası, banyo, kreş, yatak odası.
Mavi
Renklerle birleştirir: beyaz, turuncu, gri.
Renklerle eşleşmiyor: siyah, mor.
Rengin etkisi: doğada kararan gökyüzünün, alacakaranlığın, gök gürültülü fırtınaların, fırtına öncesi denizin rengidir. Nispeten sakince, “deniz” tasarımında algılanır ve diğer durumlarda olağanüstü de olsa kasvetli görünebilir.
İçin uygun: iç banyo, oturma odası, yatak odası.
Mor
Renklerle birleştirir: beyaz, yeşil, bej, sarı, turuncu.
Renklerle eşleşmiyor: kırmızı kahverengi.
Rengin etkisi: iç mekanlarda pek yaygın değildir. Bu gizemli, mantıksız renk hayalperestler, romantikler ve fantezi severler tarafından seçilir. Mor iştahı azaltır ve büyük miktarlarda depresyona neden olabilir.
İçin uygun: banyo, yatak odası, oturma odası.
Kahverengi
Renklerle birleştirir: bej, sarı, yeşil, turuncu, turkuaz.
Renklerle eşleşmiyor: Gri siyah.
Rengin etkisi: istikrar, güvenilirlik, doğa ile bağlantı ve aile geleneklerini koruma anlamına gelir. Tarafsızlık açısından kahverengi, griye benzer, ancak sarının karışımı onu daha sıcak ve daha sade yapar..
İçin uygun: iç oturma odası, mutfak, banyo.