Vill du byta ut den gamla tapeten på väggarna och / eller i taket? Det finns många anledningar till varför du bör göra detta själv. Det skulle förmodligen spara en hel del pengar, men det är inte alltid det viktigaste. Ofta beror det på om du har tid eller inte. Det kan vara så att om du beräknar timmarna för ditt eget arbete mer exakt, är det mer värt att betala någon för att göra det. Det finns dock några enkla tillvägagångssätt som skulle spara mycket ansträngning och tid. Tack vare detta kan du ta bort din tapet utan stress. Läs mer om det från följande rader!

Skala bort tapeter – det kan vara väldigt enkelt!

Stora rumsidéer gör tapeter

Utvärdera först ansträngningen!

Först och främst bör du utvärdera den insats du kommer att behöva ta till följd av att tapeten tas bort. För det beror på hur mycket tålamod du ska ha med dig på jobbet. Det bästa sättet att ta bort tapeten är när du har ett lager betong under. Det är också viktigt att det finns en primer.

Om tapet fästs direkt på gipsskivor fungerar allt svårare. Så ha rätt förväntningar! Med ett lager betong behöver du några enkla tillvägagångssätt och du kommer att riva tapeten. I andra fall måste du blöta de problematiska områdena flera gånger. Men om du följer våra tips nedan kommer det att fungera. Du får inte på något sätt förtvivla.

Vet vilken bas din tapet applicerades på?

modern väggdesign gör tapeter

Förbered tapeten med en rulle och remover!

Innan du börjar något bör du perforera tapeten med en rulle med spik. Beroende på fallet behöver du vatten eller en speciell limlösare. Vatten kan vara tillräckligt i fall med betong eftersom som sagt allt är lättare i det här fallet. Men mestadels behöver du ett speciellt lösningsmedel och det måste vara lämpligt av anledningen. Ta noggranna råd om detta. Lösningsmedlet måste vara mycket effektivt å ena sidan och även hålla basen under tapeten.

Du bör söka råd om vilken typ av lösningsmedel du behöver!

Bakgrundsbilder gör vackra mönster - knep

Skär tapeten i mindre ytor!

Om du vill riva av tapeter bör du först dela upp den i mindre sektioner. Detta fungerar bäst med en skärkniv. Helst bör du dela tapeten i några rektangulära områden. Dra sedan ner dem en efter en. Börja med den andra remsan först när du har avslutat den första. Detta gör processen mycket mer strukturerad och du kommer inte att förlora någon tid i kaoset.

För att allt ska fungera enklare bör du dela upp tapeten i mindre ytor

Skala bort tapeter Hushållstips Ta av tapeter

Att välja rätt botemedel

Tack och lov har vi ett stort urval av olika resurser som kan hjälpa oss med reparations- och renoveringsarbeten. Det som spelar roll när det gäller att skala tapeter är upplösningen av limet. Tapeterna ska bli riktigt blöta så att du kan dra ner dem från taket utan problem. I järnaffärer finns det olika verktyg och resurser som används i detta avseende. De är inte nödvändigtvis avsedda endast för detta ändamål. Du bör bara använda din erfarenhet och fantasi. Det finns trycksprutor som vanligtvis används i trädgårdsdesign. Men de kan vara en underbar hjälp för att spraya tapeten. För ett lager betong på väggen kan du använda en spikrulle. Detta har den stora effekten att vattnet efteråt kommer att tränga in i tapeten mycket bra. Men var försiktig: det finns naturligtvis en viss risk att skada botten om du har en annan typ av botten! Bra tapetseringsborstar är ett annat tips som vi vill uppmärksamma dig på. I allmänhet rekommenderar vi att du använder material av hög kvalitet till dina hjälpmedel.

Det är mycket viktigt att impregnera tapeten riktigt bra med vatten

Ta bort tapeter, ta bort knep

Arbeta i rätt takt!

Framgången för alla tapetbytesentusiaster beror till stor del på att ha rätt takt. Du behöver mycket tålamod, men också en känsla av när du ska agera. Det tar mer tid att impregnera tapeten med vatten. Vi har rekommenderat olika sätt att göra detta – rulle, tryckspruta och tapetseringsborstar. Helst bör du använda alla dessa verktyg ett i taget och arbeta mycket noggrant, men snabbt. Efter det är det viktigt att vattnet tränger in väl, men inte torkar heller. En väntetid på cirka 5 minuter är idealisk i de flesta fall! Naturligtvis bör du först skala bort de tapeter som du först impregnerade med vatten. Annars riskerar du att torka av dem för snabbt. Om det händer kan du helt enkelt fukta igen med trycksprutan. Ta bort tapeten med en bra spatel. Detta bör helst vara tillverkat av högkvalitativt, flexibelt material.

Det systematiska tillvägagångssättet är avgörande

Ta av tapeter skal av tricks tips vardagsrumsidéer

Ta själv bort säkerhetsåtgärder för tapeter

I början av vår artikel skrev vi om att du kan ta bort din tapet själv. Nu vill vi ta upp ett annat ämne! Vi vill påpeka vilka risker som finns. Starka säkerhetsåtgärder krävs för alla typer av storskaliga projekt. Innan du börjar ta bort tapeten måste du täcka alla säkringar med eltejp. I ljusa rum bör du helst stänga av elen. Du bör också leta efter hinder och andra platser att resa. Tro oss: De flesta människor tänker inte längre på det när de absorberas i arbetsprocessen. Det är därför bäst att ta bort dem eller säkra dem på något annat sätt. Stegar eller andra hjälpmedel som du klättrar på för att nå de högre punkterna måste vara absolut stabila.

Mer om lösningsmedel

Säkerhet bör vara din främsta prioritetTa bort tapeter på ett enkelt sätt

Skala bort tapeten – det fungerar lättare med bra tips 

Ta av tapet tips och tricks - soffa

Arbeta dig igenom fil efter fil

Gör tapetväggdesignidéer

Genom att ta bort den gamla tapeten blir det lättare att fästa den nya

Ordna tapeter

Du kan ha kul med att skala bort din tapet

Tips mycket enkla idéer för att göra tapeter