Det som låter som den japanska vikningen är faktiskt ett registrerat EU -varumärke – Orimoto®. Namnet har nästan blivit en symbol för vackert vikta böcker med tredimensionella motiv. Vad exakt ligger bakom det och hur du själv kan vika böcker kan du ta reda på här hos oss idag. Du hittar enkla grundläggande instruktioner med video nedan, liksom många bilder med enkla vikprojekt som kan fungera som kreativ inspiration för Orimoto.

Upptäck den fantastiska konsten att fälla bok!

vacker idé för vikning av orimoto -bok

Vad är Orimoto?

De två kreativen Anja Schachtner och Dominik Meißner uppfann termerna Orimoto® och Kirimoto® 2009. De gick från de japanska orden för fold (ori) och cut (kiri) samt bok (moto). Baserat på japansk origami och kirigami skapades de nya termer som står för vikning och skärningsteknik med böcker.

Som ett resultat viks ursprungliga två- och tredimensionella motiv som bokstäver, hjärtan, logotyper, djur etc. från gamla böcker. Med detta fantastiska mallprogram du kan ladda ner olika, anpassade vikningsmallar och kopiera dem själv.

Vik böcker med Orimoto® och Kirimoto®

Hur fungerar Orimoto?

Principen är i grunden enkel. Du viker varje sida i en bok på ett liknande sätt som hundar. För att skapa ett visst motiv bör detta dock, som redan nämnts, göras enligt en exakt mall. Arbetet utförs med millimeterprecision och de minsta detaljerna behärskar till perfektion. Den tryckta pappersmallen placeras under varje ny boksida och sedan viks sidan. Mätningarna är olika för varje motiv och bör utföras exakt. Även om nästan alla böcker med minst 300 sidor kommer att göra detta, är det lämpligt att arbeta med inbundna böcker för de flesta projekt. Dessa ger inte bara ett bättre grepp, utan kan också visas i stående läge efteråt.

Vik logotyper och kreativa föremål med böcker

äppelfällbara böcker

Vikta böcker har blivit ännu mer populära och populära de senaste åren. Du kan hitta fler och fler webbplatser och bloggar, förutom Orimoto® ursprungliga webbplats. Så du kan naturligtvis skriva ut andra mallar eller till och med försöka designa din egen, beroende på dina grafiska färdigheter och fritid.

Vad behöver du för att lägga ihop böcker?

Du behöver bara några material för denna effektiva hantverksteknik. En lämplig bok med minst 300 sidor eller mer, en penna, en linjal och lämplig vikningsmall. Den nödvändiga slöjdtiden och en stadig hand ingår givetvis också. Som ni ser handlar det om en extremt miljövänlig upcyclingmetod som skapar magiska konstverk ur det gamla. Om så önskas kan böckerna till och med fällas ut igen. Sedan kan du använda den för att vika nya figurer eller till och med läsa boken igen. Du sparar värdefullt papper och främjar därigenom din egen kreativitet.

En skarp skärare krävs också för skärtekniken

orimoto kirimoto böcker fällningsteknik

Så här viker du ett hjärta ur en bok

Att ge bort ett självvikt, tredimensionellt hjärta i en bok är en riktigt original och populär DIY-presentidé. Det är också en av sista-minuten-gåvorna, eftersom det ibland tar mindre än två timmar. För detta enkla bokhjärta räcker till och med en timme absolut. Nedan kan du se hur du kan vika den själv utan problem.

Beroende på mallen kan hjärtat se annorlunda ut

hjärta bokveck orimoto

Första steget

hjärtveck orimoto

När du har skrivit ut mallen lägger du boken framför dig på en slät, ren yta. Placera bokens första sida så att den börjar exakt vid orienteringsraden. Ta en titt på det exakta antalet sidor och fundera på om du också ska räkna de första sidorna i boken som är utan nummer.

2: a steget

hjärtveck eller orimoto instruktioner

Börja sedan med det första hundörat från vänster sida. Detta bör vikas exakt vid den punkt där mallen anger det. Var försiktig så att du inte släpper boken. Annars blir slutresultatet inte lika fint och rent.

3: e steget  

orimoto -hjärta viks från boken

Vik sedan det andra (högra) hundörat på samma sätt och vänd den första sidan. Lägg sedan mallen under nästa sida i boken och gå sedan upp en mallkolumn. Det betyder till nästa siffra. Så här jobbar du dig igenom hela boken till sista sidan.

Till slut har du det vackra tredimensionella hjärtat i boken redo

orimoto hjärtvikt från bokinstruktioner

Och här återigen instruktionerna med video:

Det finns massor av hjärtmallar som du kan implementera med din egen skicklighet, tålamod och tid. Sådana vikta bokmotiv är idealiska som en kreativ överraskning för alla hjärtans eller mors dag samt för bröllop och födelsedagar. Dessutom ger viktekniken mycket hantverkskul och meditativ avkoppling. Det kan enkelt utföras och är en riktig hit för både avancerade och absoluta nybörjare.

Vi önskar dig mycket nöje och framgång med Orimoto -vikningstekniken med böcker!

Låt dig bara inspireras !

orimoto inspirera citatbok vikning

Vad sägs om en DIY -bröllopspresent, till exempel?

orimoto bröllopspar vikbok

Eller kanske du föredrar vackra rosor?

orimoto -böcker som viker japansk vikningskonst

Din söta hunds tassar kan också enkelt fällas ihop från en bok

orimoto -böcker som viker konsttassar

Abstrakta motiv ser lika fantastiskt original ut med viktekniken

orimoto original bokviktningsteknik

En sådan DIY -present får hjärtat i varje bokmask att slå snabbare

böcker vikning konst av vikande hjärta motiv

enkel bokfällningsteknik

rådjur motiv fällbara böcker orimoto kirimoto  vikböcker orimoto    hjärtböcker som viker hantverksteknik

  bröllopsgåva diy bröllopsböcker vika hjärtan

katter orimoto vikböcker

böcker viker orimoto fotspår

vw husbil fällbara böcker orimoto -böcker som viker ekorren         vikande julgran orimoto vikböcker julstjärna som viker böcker