Efter att vi redan har visat dig hur lätt det är att göra ätbar lera själv, skulle vi vilja avslöja en annan hemlighet för dig idag. Vi pratar om något helt utsökt, nämligen: Hur man gör modellchoklad själv. Naturligtvis kan du också köpa färdig chokladmassa, men du behöver inte nödvändigtvis det, eftersom du kan förbereda det själv i bara några steg och med några resurser. Beroende på din smak och dina behov kan du göra vit helmjölk och mörk modellchoklad hemma. Och varför inte alla tre på en gång? Detta gör tårtdekorationen eller festbuffén ännu vackrare och inbjudande. Modellchokladen är lätt att arbeta med som deg och du kan skapa praktiskt taget vad som helst av den. Du kan också använda kakskärare eller glassformar för att skapa olika mönster. På detta sätt kan även barn vara med och modellera läckra figurer till påsk eller jul.

Rosor av modellerad choklad – en riktig klassiker

Förbered modelleringschoklad med helmjölksrosor

För modellchoklad behöver du:

  • Sockerbetasirap, glukossirap eller honung
  • Choklad couverture som önskat

  • två medelstora krukor
  • Blandningssked

Och så går det vidare till modelleringschokladen:

Lägg kastrullen med kopplingen i ett vattenbad.

Så chokladen smälter väldigt långsamt på grund av ångan. Lägg på samma sätt sirapen i en andra skål och värm upp den i vattenbadet så att den blir lite mer flytande. När chokladen är helt smält, tillsätt försiktigt sirapen. Blanda ihop det hela väl. Konsistensen ändras och chokladmassan blir lite fastare. Detta förvandlas långsamt till en slags chokladdeg och separeras långsamt från skålens kant. Så här vet du att du ska sluta blanda. Sedan fyller du det hela i en fryspåse. Tryck sedan ner påsen tills den är slät. Det är bäst att låta massan svalna vid rumstemperatur i cirka 10 timmar. Alternativt: Du kan också lägga chokladmassan i kylskåpet för att förkorta väntetiden.

Gör modelleringschoklad själv av vit couverture och sockerbetssirap

sockerbetssirap-vit-choklad-couverture-mix-modell-choklad-gör-själv

Blanda chokladen med mycket kärlek och tålamod

Chokladmassa Modellering av mörk choklad med sirap

Du kan också förvara modelleringschokladen i plastfolie

Gör vit modellchoklad själv

Modellchokladen är redan klar för användning. I början är det dock ganska hårt och du bör knåda det lite mjukt. Oroa dig inte! Modelleringsleran klibbar inte fast vid dina händer och är alltid lättare och lättare att arbeta med. Vackra blommor, roliga figurer, söta små djur och helt enkelt allt som jag tänker på kan sedan modelleras från “chokladdeg”.

Här är en enkel guide om hur man gör vackra rosor och en söt Tedy björn av modelleringschoklad:

Så du kan göra rosor i olika storlekar

Gör chokladrosor själv med modelleringschoklad

Extra tips:

För att göra chokladrosorna ännu vackrare kan du strö dem med ätbart glitterdamm – i guld eller silver – helt enkelt fantastiskt!

När man modellerar med hemlagad modellchoklad kan vem som helst gå med och till och med äta mellanmål samtidigt. Det är därför särskilt barn helt enkelt kommer att älska denna typ av hantverk. Gör hantverk och spela tillsammans och låt din kreativitet gå fri!

Mycket chokladkul och lycka till!

Magnifika chokladrosor på tårtan

vita och mörka chokladrosor som tårtdekoration

Dekorera muffinen med en ros av modellchoklad

Instruktioner för att göra steg själv från att modellera choklad  Förbered jordgubbschokladrosor själv

Modellering av chokladrosar jordgubbar  Modellera chokladidéer för påsk

fiskformsmodellerande chokladidéer  Gör modell chokladkaka dekoration själv med choklad rosor  Modellerande choklad mörkrosa tinker

Gör rosor av att modellera choklad själv    vit choklad couverture rosor tillverkade av modellchoklad