Känner du att våren kommer? Ja, han kommer definitivt att göra det igen i år och med det kommer de härligt doftande blommorna tillbaka till oss. För att uppleva förväntan ännu mer intensivt kan du till exempel göra fröbomber själv. Ja, det stämmer: bomber gjorda av frön, lera och jord! Mycket snabbt och enkelt att bemästra och ännu snabbare och lättare att kasta ut på åkrar och ängar. Den kan till och med användas för att organisera barnlekar, där de små kan släppa ut ånga på ett miljövänligt och vettigt sätt med slangbilder. Vuxna kan till och med njuta av att kasta fröbomber oftare, eftersom de kan gröna stora områden med färgglada växter, även i städer, med mycket lite tid och pengar.

Att göra fröbomber själv som en användbar och kreativ presentidé

Gör fröbomber själv pottjordgåva idéer pyssla påskgåvor

Ett helt nytt koncept? Ingenting! Idén med fröbomber, även känd som frökulor, är faktiskt gammal. De gamla egyptierna bearbetade sina åkrar med fröbomber och under andra världskriget tog japanerna upp denna idé igen och kastade frökulor från flygplan på sina odlade områden. När allt kommer omkring var de flesta män borta och tillräckligt med mat behövdes fortfarande.

Fröbomberna upplevde sin verkliga hype på 1970 -talet, då fler och fler bestämde sig för att protestera mot miljöföroreningar. Med hjälp av Seed Balls skapade de mer och mer urbana grönområden själva och “sköt” dem med blommor och växtfrön – en riktig gerillaträdgård!

Gör fröbomber själv, kasta … och se till mer livsglädje!

trädgårdsidéer gör fröbomber själv

Att göra fröbomber själv: enkla instruktioner

Du behöver:

(för cirka 20 fröbomber)

 • 3 tsk frön efter eget val (högkvalitativa, lokala frön rekommenderas)
 • 12-15 msk krukväxtjord, svart jord av god kvalitet
 • 12-15 msk lerpulver eller bentonit (en blandning av lermineraler)
 • Vatten efter behov
 • Sikt, träpinne, skål
 • Underlag för torkning – bakpapper, äggkartong etc..

Och det är så enkelt:

Sikta jorden för att ta bort större partiklar, stenar eller kvistar. Tillsätt lerpulver och frön. Tillsätt vatten tills en smidig, något fast deg bildas. Kavla ut bollar av samma storlek från degen för hand – ungefär lika stor som en valnöt. Lägg fröbomberna på mattan för att torka och linda dem fint efter att de har torkat eller förvara dem på en sval, mörk plats.

Första steget

fröbomber i krukväxter gör dina egna idéer

2: a steget

fröbomber gör dina egna idéer

3: e steget

fröbomber gör själv krukväxt

4: e steget

fröbomber gör trädgård DIY idéer själv

5: e steget

fröbomber gör diy idéer trädgård själv

Du kan också använda en silikonform för dina DIY fröbomber

fröbomber gör dig själv silikonform idéer trädgård

Frökulorna kan färgas med matfärg

gör färgidéer fröbomber själv

Du kan också behärska dessa mer exotiska

fröbomber gör det själv växter trädgård design

Nu är du väl rustad för ditt gerillaträdgård

fröbomber gör trädgårdsidéer själv

Välj dina “slagfält” förnuftigt!

gör fröbomber själv plantera din trädgård

Förvandla trista hörn av staden till vackra blommor!

fröbomber gör åtgärder stadsplantering

Den perfekta tiden att kasta dina fröbomber är vanligtvis mellan april och augusti, beroende på växttyp. Robusta växter som majblommor och ringblommor, vallmo, kamomill och nasturtium samt cikoria, dost, maskrosor, prästkragar och sorrel … listan är lång. Den goda nyheten är att du också kan samla några frön från vilda växter som växer lokalt medan du tar en promenad i skogen eller i parken. Detta kommer att ge dina fröbomber en ännu bättre chans att blomma. På tal om det kan du lagra fröbomberna i upp till två år efter att de har gjorts, men på en mörk, torr plats.

Gör perfekta påskgåvor själv

Gör fröbomber själv i örtträdgården

Bra DIY -presentidéer för unga och gamla

Förresten, DIY -fröbomber är också idealiska som gåvor för många tillfällen – till födelsedagar, mors dag eller påsk – eller som en souvenir för brunch på våren. Inte bara är passionerade trädgårdsmästare glada, utan också kompletta nybörjare som inte har någon grön tumme alls. Frökulor är naturligtvis inte bara lämpliga för spontan urbana gröna. Du kan också använda dessa för din balkong eller takterrass och för att skapa en mini örtträdgård i köket, till exempel.

Snyggt inslagna eller arrangerade i en stor murad burk, dina hemgjorda fröbomber är en riktig överraskning som kommer att ge nytt liv. Du kan också ge bort dem i jutepåsar eller i DIY -presentförpackningar gjorda av tomma toalettpappersrullar.

Stor överraskning med fröbomber i påsen

gåva idé vår påsk gör dina egna fröbomber

Gör lavendelfrönbomber själv och ge bort dem i påsk

lavendelfröbomber gör påskpresentidéer själv

En smart idé för bröllopsfavörer

fröbomber gör själv presentidéer bröllopsfavörer

Försköna dina DIY fröbomber med färgglada blomblad!

gör fröbomber själv med blomblad påskgåvaidé

Extra tips för optimala kastresultat:

 1. Kallas inte fröbomber för ingenting! Verkligen – kasta dem och begrava dem inte! Annars riskerar du att fröna inte gror.
 2. Vattna regelbundet tills massan kan knådas väl och låt aldrig fröbomberna torka ut.
 3. Beroende på typ av frö, välj rätt plats att kasta – du tenderar att välja mer sol.
 4. Försök att sätta ihop en fröblandning av ettåriga och fleråriga växter och blommor. Så du kan njuta av resultaten av dina fröbollar längre.
 5. Utländsk privat egendom och offentliga parker är ganska tabu här.

Vi håller tummarna!

DIY trädgård plantera fröbomber själv

Så gå vidare! Att göra fröbomber själv är verkligen ingen raketvetenskap, men en fantastisk hantverksaktivitet som är väldigt rolig och naturen är kär. Du kommer inte bara att försköna din balkong och trädgård, utan också sprida fler blommor i tråkiga, trista områden. En mycket viktig bieffekt: bin som är så viktiga för oss kommer att kunna hitta mer ren mat och ha bättre chanser att överleva. Och genom det, förresten, vi också!

Börja ditt gerillaträdgård i år! Organisera fröbomblager själv på Facebook eller i grannskapet och uppmuntra dina medmänniskor att agera mer miljövänligt, för livet är allt vi verkligen har.

En liten fröbomb kan göra underverk

Geschemkideen gör färgglada fröbomber själv

Ta det första steget och lämna allt annat till naturens kraft!

färgglada äng sommar trädgård frö bomber dig själv