brädspel Pixabay com kaboom collage

Optimalt nöje med rätt brädspel

Varje år, den 28 maj, firas den internationella speldagen. Denna dag initierades av International Toy Library Association, som kampanjer för rätten till gratis spel runt om i världen.

Även i barndomen spelar lek en viktig roll i en persons mentala och fysiska utveckling.

Brädspel är mycket populära inte bara bland barn, utan också bland vuxna. Dessa används inte bara för att spela, utan också som ett dekorativt element för hemmet. Hemmagjorda brädspel är väldigt originella och ser inte bara väldigt snygga ut i ditt eget hem, utan kan också användas som en individuell present.

Trä-, metall-, aluminium- eller plastpaneler är lämpliga för spelbrädet. Dessa är dekorerade med en folie eller andra dekorativa element. Lekfigurerna kan vara gjorda av papper, pappersmake, stenar och andra material. Även här finns det flera alternativ för att designa de enskilda karaktärerna. Vilka brädspel är enkla att göra själv? Här är några idéer och tips för att följa efter.

Ett brädspel av sten

brädspel Pixabay com Kaboom Pics

Valet av brädspelet

Om du själv vill göra ett brädspel bör du först tänka på vilket spel som är lämpligt och i vilken utsträckning de enskilda elementen kan implementeras. Det är väldigt enkelt och snabbt att implementera z. B. Backgammon; Halva; Man, bli inte arg! Kvarn eller monopol. Karaktärerna ska göras på ett sådant sätt att de enkelt kan skjutas fram och tillbaka. När du väljer material till spelbrädan är det viktigt att ytan är plan. Om det krävs en kub, så kan detta vara, för. B. tillverkas med en speciell modelleringslera. Det finns också obearbetade kuber av trä, glas, metall eller sten, som kan dekoreras för att matcha brädan och spelbitarna. Ägare till en handkvarn kan sedan förfina materialet med dekorativa linjer och andra utsmyckningar. Skruvar, muttrar och bultar kan bland annat användas för att skapa. göra original schackpjäser.

 Valet av färger

Enligt webbplatsen Gesundheit.de varje färg har en mycket specifik effekt på människans psyke. Färger med en positiv inverkan kan till och med påverka dynamiken i spelet och stämningen hos spelarna. Om brädspelet bara används som ett dekorativt element i lägenheten, påverkar färgen atmosfären i rummet. Färgerna kan väljas beroende på vilken stämning som ska skapas i ett rum eller under ett spel. Effekten är väldigt annorlunda. Rött är en mycket stimulerande färg. Det påverkar inte bara immunsystemet och ämnesomsättningen, utan lockar också betraktarens uppmärksamhet. För mycket rött rekommenderas dock inte, eftersom det också kan orsaka en känsla av aggression och rastlöshet. Färgen orange är mycket humörhöjande. Det garanterar en mycket öppen och mysig atmosfär. Gult är också en mycket glad färg, som till och med sägs ha inflytande på förnuft och logiskt tänkande. Gult främjar koncentration och kreativitet. Om du letar efter en harmonisk färg bör du välja grönt. Blått utstrålar lugn och främjar förmågan att tänka. Vitt, svart och grått kan kombineras med alla färger. Portalen ger ytterligare information om färger och deras effekt på psyket Farbenundleben.de.

Färgen blå är också lämplig för tänkespel

brädspel Pixabay com Sharky

Älskare av brädspel som gillar att utöva sin favorit fritidsaktivitet med levande ljus eller nedtonade lampor bör se till att de klart skiljer sig från varandra när de väljer färger för bitarna. Om färgerna är för lika eller för mörka kan det enkelt blandas ihop.

 Designalternativ för ett brädspel och dess spelbitar

När man väljer hantverksmaterialet kan alla låta sin fantasi springa och använda olika hantverkstekniker, t.ex. B. tillämpa pyrografi, foliestämpling, modellering eller skrapning. Beroende på materialtyp kan spelbrädet, spelbitarna och tärningarna målas med glasyr eller lack eller täckas med ett speciellt lager av plast.

Naturmaterial som t.ex. B. Trä eller sten ser väldigt fina ut även om de är helt obehandlade. Så att figurerna känns bekväma i handen bör smuts, splitter eller andra störande element tas bort med lite sandpapper eller en fuktig trasa. Blad, blommor, sand eller stenar appliceras bäst på de enskilda delarna av spelet med en självhäftande spray. För att skydda de limmade materialen mot repor eller andra skador bör en klar lack appliceras efteråt.

Kanter och hörn av glasbitar avrundas bäst före vidare bearbetning. Detta skyddar mot eventuella nedskärningar. Om du vill vara på den säkra sidan hittar du rundade glasklumpar i olika färger och utföranden i hantverksförnödenheterna.

Strass, pärlor eller pärlor, med vilka de enskilda spelfigurerna, tärningarna eller spelbrädet kan dekoreras, är också mycket dekorativa. Enligt leverantören är strassarna i diameter YOW! mellan två och 4,7 millimeter i storlek. De är också försedda med ett smältlimskikt. Glitterelementen är lämpliga för efterbehandling av tyger med vilka z. B. spelbrädan kan täckas. Pärlorna och pärlorna finns också i olika storlekar och former. Några av dem är försedda med hål så att de kan träs på en tråd. Så delarna behöver inte appliceras individuellt på spelplanen eller spelbitarna.

Att limma spelbrädet och de enskilda figurerna med cellulosa är också mycket populärt. Med den så kallade servettekniken måste ett speciellt lim appliceras beroende på ytans natur. Så snart massan har limmats på underlaget förseglas servetten med lim.

Den enklaste formen för att avsluta brädet och spelbitarna är att använda en färgad glitterspray eller stenciler. Innan bearbetningen måste det dock säkerställas att inte alla material är lämpliga för denna typ av bearbetning och att redan målade ytor måste slipas av eller behandlas med en speciell primer före bearbetning.

Kul för unga och gamla

Brädspel främjar en känsla av gemenskap och har samtidigt en positiv effekt på de enskilda spelarnas psykologiska och fysiska utveckling. Beroende på din smak kan olika material i olika färger och former användas för hantverk och dekorera ett brädspel, en tärning och de enskilda spelbitarna.

Glaspärlor i olika färger

brädspel Pixabay com DevilsApricot

Brädspel du har gjort själv är speciella gåvor för mycket speciella tillfällen, t.ex. B. för ett bröllop, en husöppning eller ett företagsjubileum. Placerat i en utställning eller på ett litet sidobord, kan ett självskapat brädspel berika rummet som en dekorativ bit.

Bildkälla:

Bild 1: Pixabay.com © Kaboom-Pics (CC0 1.0)

Bild 2: Pixabay.com © Sharky (CC0 1.0)

Bild 3: Pixabay.com © DevilsApricot (CC0 1.0)