Dacă vrei să fii apicultor, pe lângă toate cunoștințele tale, ai nevoie și de echipamente tehnice, în special de unul sau mai mulți stupi în care pot trăi albinele! Puteți cumpăra un stup ca piesă prefabricată sau îl puteți construi singur. Mai jos vă oferim instrucțiuni detaliate despre cum să construiți un stup simplu. Dacă doriți să aflați mai multe, citiți mai departe …

Construirea unui stup – o provocare pentru apicultori

Stupul construi câmpul stupului

Construirea unui stup: instrumente și materiale

În plus față de abilitățile de bază pentru îmbunătățirea locuinței, construirea unui stup va necesita următoarele materiale:

 • Ruletă
 • Fierastrau
 • ciocan
 • şurubelniţă
 • Mașină de găurit cu burghiu central
 • Pătrat
 • Avion de mână
 • Dălți de lemn
 • Cuțit utilitar
 • Nivel de spirit
 • Arma discontinua

Veți avea nevoie de unelte și material lemnos pentru a construi un stup 

Instrumente și materiale pentru construcția stupului

Lemnul de pin netratat funcționează bine pentru construirea unui stup, dar dacă puteți obține lemn de cedru, stupul va rezista mai bine. Lemnul trebuie să aibă o grosime de 20 mm – 25 mm și o lățime de 300 mm. Lemnul de raft planificat, de exemplu, funcționează bine pentru acest lucru. Veți avea nevoie de 10-20 de metri, în funcție de câte niveluri doriți să aibă stupul dvs..

De asemenea, veți avea nevoie de două bucăți de placaj pentru acoperiș, una de 500mm x 420mm și alta de 390mm x 350mm. Ambele ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 12 mm.

Pentru picioare, utilizați patru blocuri de 50 mm x 100 mm, 100 mm înălțime.

Utilizați grinzi de lemn de 10 mm grosime și 25 mm lățime pentru barele superioare ale stupului. Pentru fiecare stup, veți avea nevoie de 10 bucăți de 300 mm lungime.

Desigur, veți avea nevoie de cuie sau șuruburi pentru a ține stupul împreună. Șuruburile asigură o fixare mai bună. Acestea trebuie să aibă o lungime de aproximativ 50 mm și trebuie să fie zincate sau fără rugină.

Stup de lemn DIY

Stupul construi un stup din lemn

Nivelul superior al stupului joacă un rol izolator, așa-numita izolație termică. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de o bucată de țesătură pentru a acoperi partea de jos a cutiei, de exemplu, o țesătură de bumbac sau o pânză, de aproximativ 500 mm x 500 mm. De asemenea, veți avea nevoie de un material izolator natural. Așchii de lemn, paie tocate sau rumeguș funcționează bine.

O altă bucată de țesătură trebuie așezată între cutia superioară a stupului și izolația termică – trebuie să aibă aproximativ 350 mm lungime și lățime, adică pătrată și trebuie acoperită cu o pastă de făină, astfel încât albinele să nu o mănânce.

Ai nevoie de ceva cu care să tratezi stupul terminat. De exemplu, uleiul de in este o alegere bună, deoarece este netoxic.

Sfaturi pe tema „construirea propriului stup de stup”

Ghid de construcție a stupului

Izolația termică

Izolația termică este un cadru simplu în care țesătura este atașată la partea inferioară. Mai întâi, aranjați toate bucățile de lemn (două bucăți de 300 mm x 100 mm și două bucăți de 340 mm x 100 mm) astfel încât să formeze un cadru pătrat. Deci, bucățile de lemn mai lungi ar trebui să se suprapună peste cele mai scurte. Acum le puteți atașa cu cuie sau șuruburi. Dacă utilizați șuruburi, găuriți mai întâi o gaură pilot. Două elemente de fixare la fiecare capăt ar trebui să fie suficiente.

Când ați terminat deja cadrul, luați bucata de țesătură și așezați-o deasupra cadrului. Folosiți un pistol pentru fixarea țesăturii de cadru, punând mai întâi câteva cleme pe partea din față, apoi întinzând țesătura în spate și apoi adăugând câteva cleme. Repetați acest lucru și pe laturi, asigurându-vă că pânza este întinsă uniform. Tăiați marginile țesăturii, astfel încât să nu mai fluture bucăți de țesătură.

Stup cu izolație termică și structură de acoperiș

Construiește un stup Construiți-vă propriul stup

Construiește podeaua

Tăiați două bucăți de lemn de 335 mm x 170 mm. Acestea sunt ambele jumătăți ale podelei. Apoi tăiați două bucăți mai mici de 210 mm x 30 mm. De asemenea, veți avea nevoie de o placă de aterizare, 400mm x 160mm.

Luați una dintre jumătățile de jos și marcați un dreptunghi pe care l-ați tăiat pentru intrarea stupului dvs. – acesta trebuie să fie centrat în lungime și ferm pe o parte. Dreptunghiul trebuie să fie de 50 mm x 120 mm. Decupați dreptunghiul tăind laturile cu un ferăstrău și interiorul cu o dalta. Șlefuiți-l neted.

Așezați cele două jumătăți de jos împreună, astfel încât deschiderea să fie orientată spre exterior, așezați ambele bucăți mici de lemn de fiecare parte și traversați îmbinarea dintre jumătățile de jos. Cuie pe bucățile mici, asigurându-te că folosești unghiile care nu merg până la capăt.

Stupi în propria grădină

Instrucțiuni de construcție a lemnului de stup

Apoi, așezați panoul de aterizare pe podea, centrat, astfel încât să se suprapună peste orificiul de intrare și să stea la 10 mm de partea din spate a podelei. Cuie-l ferm în loc.

Pentru picioare, luați cele patru blocuri de 50 mm x 100 mm și tăiați patru picioare de plăcile groase de 25 mm – picioarele ar trebui să fie de 100 mm x 100 mm. Cuie un picior în partea de jos a fiecărui picior, apoi răstoarnă podeaua, astfel încât placa de aterizare să fie pe partea inferioară și poziționează-o peste cele patru picioare. Picioarele ar trebui să se încadreze în golurile dintre placa de aterizare și suporturile de margine, poate într-un unghi. Cuie sau șurub prin podea pentru a fixa picioarele în poziție.

Dacă ești un apicultor hobby, îți poți construi singur stupii

Construiește un stup Apicultor construiește el însuși stupul

Construiește cutia de stup

Cutia stupului este un cadru pătrat, cu mânere pe laturi. Mai întâi sunt tăiate laturile cadrului – două bare lungi de 340 mm x 210 mm și două bare scurte de 300 mm x 210 mm. Fixați cadrul cu șuruburi sau cuie în același mod ca și pentru izolarea termică, cu laturile lungi suprapunându-se pe cele scurte, astfel încât să formați un cadru pătrat.

După cum se menționează la rubrica „Unelte și materiale”, aveți nevoie de zece bucăți de lemn de 10 mm grosime, 25 mm lățime și 300 mm lungime. Folosiți cuie sau știfturi scurte pentru a fixa două dintre acestea pe laturile cadrului, la 10 mm de sus în jos. Acestea formează suporturi pe care stau cele opt grinzi superioare, iar albinele își construiesc fagurii pe ele.

Tăiați două benzi de lemn de aproximativ 200mm x 50mm și atașați-le la exteriorul cutiei pe laturile opuse pentru a forma mânere, astfel încât să puteți ridica cutia cu ușurință.

Stupi din lemn DIY

Stupul construiește doi stupi

Construcția acoperișului

Acoperișul este un fronton care se potrivește peste izolația termică. Începeți prin a lua placajul acoperișului (500mm x 420mm) și tăiați-l în jumătate, astfel încât să aveți două bucăți de 500mm x 210mm. Acum tăiați bucăți de scândură pentru laturi, 350 mm x 12 mm. Apoi, tăiați o bucată de creastă 500 mm x 60 mm și două capete de fronton 390 mm x 210 mm. Luați capetele frontonului și marcați centrul pe cea mai lungă lungime. Apoi marcați 20 mm de fiecare parte a punctului central. Acum măsurați 160 mm de jos în sus și marcați ambele părți ale frontonului. Desenați două linii din părțile laterale către punctele medii exterioare și tăiați de-a lungul acelor linii, astfel încât să obțineți o piesă în formă de vârf.

Construiți cadrul principal al acoperișului prin atașarea capetelor frontonelor pe laturile scurte, la fel cum ați făcut cu cutiile de izolație și stup. Luați cealaltă jumătate, numită placă de acoperire, așezați-o peste părțile laterale ale acoperișului și puneți-o în cuie. Acum luați panourile de acoperiș și atașați-le la capetele frontonului. Se vor suprapune la fiecare capăt. Acum atașați panoul de creastă în poziție și aveți un acoperiș terminat.

Bucurați-vă de rezultatul final!

Construiește-ți un stup

Finisarea și instalarea stupului

Asamblați-vă stupul punând mai întâi podeaua și apoi cutia de stup. Așezați materialul izolant și apoi așezați acoperișul peste izolație.

În cele din urmă, tratați stupul dvs. DIY cu ulei de in. Puteți folosi în schimb vopsea, dar asigurați-vă că nu este toxică. Tratați doar exteriorul stupului, dar asigurați-vă că picioarele sunt bine vopsite. În caz contrar, vor putrezi rapid, deoarece sunt în contact constant cu solul. Ați putea atașa niște pâslă de acoperiș la partea de jos a picioarelor pentru a le proteja mai bine sau așeza stupul deasupra unor cărămizi.

Albinele din stup

Construiți-vă propriul proiect DIY de stup

Găsește un loc potrivit pentru stupul tău. Ar trebui să fie parțial umbrită și puțin protejată de vânt. Stupul trebuie să fie suficient de superficial pentru a sta la nivel și bine drenat, astfel încât picioarele să nu se ude prea mult.

Acum aveți un stup terminat! Puteți construi în continuare mai multe stupi DIY pentru a obține mai multă miere! Desigur, ai nevoie și de mai multe albine …

Mierea nu este doar foarte gustoasă, ci și foarte sănătoasă

Apicultorii construiesc albine