Snart tar vi äntligen farväl av den långa och kalla vintern och välkomnar den helt förnyande våren, först i trädgården och sedan även i våra interiörer. Den varmare säsongen kommer med bättre väder, om du tror väderprognoserna. Men vi vet också av egen erfarenhet att vi snart kan hoppas på mer sol! Vårens början väcker naturen från sin långa vintersömn och nu är det grönt och blommar ute. Men nu betyder det för dig: agera beslutsamt och vänta inte längre så att det inte blir för sent! Om du vill se fram emot en vacker trädgård under de kommande veckorna är det bara att kavla upp ärmarna och komma igång! Det väntar mycket trädgårdsarbete på dig, så idag vill vi ge alla hobbyträdgårdsmästare praktiska tips. Här är vår lista över några saker du behöver veta innan du börjar ditt trädgårdsarbete!

 Hurra, våren är här!

Trädgårdsskötsel i mars

Listan över trädgårdsarbete i mars som vi skapade kan gå långt för att organisera och få saker gjort enklare i ditt utomhusutrymme. Efter den kalla vintern kikar solen nu mer och mer och bjuder in oss att dröja ute. Deras varma strålar kommer snart att få de första vårblommorna att blomma och introducera nya färger till trädgården.

Våren är utan tvekan på uppgång och vi vill förbereda oss så bra som möjligt, eller hur? För några av er innebär det att göra den ultimata vårstädningslistan. För dem med en grön tumme betyder det att få de nödvändiga trädgårdsredskapen som spader, spadar, krattor, sekatörer och handskar ur trädgårdsboden eller källaren och komma till trädgårdsarbetet. För mycket måste göras nu, precis innan vädret blir varmare och solen skiner starkare och starkare.

Ta fram små och stora trädgårdsredskap och verktyg för din utomhusträdgård i mars!

Trädgårdsskötsel i mars trädgårdsredskap

Rensa först din trädgård och förbered den för sådd!

Trädgårdsskötsel i mars trädgården

Trädgårdsskötsel i mars: städa först och förbereda trädgården

Först bör du förbereda din “arbetsyta” i trädgården. Använd därför varje timme när solen skiner igen och det är trevligt att arbeta ute. Gå till dina trädgårdsträd och buskar först. Wilted eller döda delar av anläggningen måste nu tas bort. Sedan är det sängarnas tur, dessa ska rakas och vackert formas igen. Arbeta med rabatterna, men också grönsaksbäddarna, för du kommer snart att plantera de första plantorna där. Kontrollera även skicket på dina blomkrukor på terrassen eller framför huset och byt ut de trasiga eller skadade mot nya. Tja, ser din trädgård verkligen snygg ut nu? Om så är fallet kan du gå vidare till nästa steg!

Att forma rabatter vackert finns på din att-göra-lista för trädgårdsarbete i mars

Trädgårdsskötsel i mars rabatterar vackert snygg trädgård

Börja så i mars!

Vårens början är rätt tid att börja så. Även om det kan verka som en skrämmande uppgift för många amatörträdgårdsmästare, är det överraskande lätt att plantera frön! Med vår praktiska guide kommer du att kunna se gröna groddar på nolltid. Tänk på att frostkänsliga grönsaker (som tomater, gurkor och äggplanter) sås i krukor eller frölådor och placeras i ett varmt och ljust rum. De gröna groddarna växer först inomhus, de läggs inte ute förrän i april. Plantor behöver tillräckligt med fukt för att gro, så utsädeslådan måste täckas med plastfilm om det behövs. Det finns dock en risk att fröna blir för fuktiga. Var försiktig, i så fall kan mögel snabbt bildas och förstöra plantorna. Och det är högst oönskat, eller hur?

 Nu är det dags att börja så!

Börja trädgårdsarbete i mars med sådd

Det beror på klimatförhållandena i din region, men i princip kan du också odla de första plantorna ute i den kalla ramen. Den kalla ramen är ett slags miniväxthus. Det representerar vanligtvis en låda av trä i en rektangulär form och är täckt med folie. Där kan du odla plantor av sallad, rädisor, kålrabbi och rädisor.

 I mars ska du klippa ner rosorna i trädgården så att de kommer att gro kraftigt senare.

Trädgårdsskötsel i mars rosor

Trädgårdsskötsel i mars: beskär rosor

Blommans drottning behöver nu din vård, för vilken hon kommer att tacka dig lite senare med vackra och delikat doftande blommor. Här kan du läsa allt du behöver veta om klassificering av rosor och få viktiga vårdtips. I trädgården behöver dina rosor beskäras i mars; i de flesta fall görs detta bara när forsythia blommar. Skönheterna måste fortfarande noggrant kontrolleras för svampangrepp och skadade eller infekterade delar av växten måste tas bort omedelbart. Sommarblommande klematis, hortensior och lavendel måste nu också klippas ner så att de blommar fantastiskt på sommaren. Dessutom måste fruktträden fortfarande beskäras så att de kan fortsätta utvecklas ordentligt.

Icke härdiga lök- och lökblommor bör planteras ute i trädgården i mars

Trädgårdsskötsel i mars inte härdig lök

Trädgårdsskötsel i mars: icke-hårda lökar och knölar planteras nu

 Du kan fortfarande få mer färg och drama till din trädgård i mars! Har du märkt de ödmjuka penséerna i blomsterbutiken? Innan rosor, tulpaner eller liljor är i rampljuset fyller färgglada penséer rabatterna utanför och lockar genast allas uppmärksamhet. Gladioli, dahlior och knölbegonier måste nu planteras utanför. Dessa underbara blickfångare trivs också i kallt väder, så våren är den perfekta tiden att plantera dem! Plantera dem tillsammans med dina barn och lär de små de första grundreglerna för trädgårdsarbete!

Följ våra praktiska tips så får du snart en vacker och välorganiserad trädgård! Vi önskar dig många trevliga timmar av trädgårdsarbete under våren och lycka till!

Plantera färgglada vårblommor med dina barn i trädgården och de små kan lära sig mycket nytt.

Trädgårdsskötsel i mars Plantera blommor med barnen i trädgården

 Först måste du städa upp din trädgård noggrant i mars, så ta ut krattan!

Förbereder för trädgårdsarbete i mars rake städa upp trädgården

Hyacinter är typiska och mycket populära vårblommor som blommar fantastiskt ute och luktar vackert

Trädgårdsarbete i vårhyacinter blommar magnifikt doftande

Nu kan du plantera dina favoritblommor ute

Plantering vårblommor utanför Trädgårds mars

Färgglada penséer är ett måste i alla välskötta trädgårdar

Trädgårdsskötsel vackra pansyblommor

Plantorna kommer in i grönsaksplattan i mars!

Trädgårdsskötsel i mars Plantor kommer in i grönsaksplattan

På våren måste du organisera grönsaksplåstret och ha färska grönsaker några veckor senare

 Trädgårdsskötsel i mars ordnar grönsaksplåstret för att ha färska grönsaker

Har du krokusar ute i trädgården? Dessa är vårens första förebud!

Krokusar i trädgården

Alla trädgårdsblommor är vackra och kommer att glädja dina ögon och själ länge!

Trädgårdsskötsel i mars vackra trädgårdsblommor