Orkidéerna är riktiga skönheter och är perfekta för alla interiörer. De ger mycket naturlig charm till dina egna fyra väggar och blir omedelbart till en speciell blickfångare hemma. Dessa vackra krukväxter imponerar med sina underbara blomsterformer och mjuka färger. På grund av sina charmiga egenskaper är orkidén ofta mycket berömd och karakteriserad som den “vackraste av alla skönheter” och “drottningen av inomhusväxter”. De kallas fortfarande karismatiska och ojordiska! Det utstrålar sofistikering och naturlig enkelhet. Namnet på hela familjen växter kommer från grekiska. De krukväxter som är populära idag har dock en lång historia och har bevisat sin robusthet under 60 miljoner år. De första orkidéerna växte på marken i Indonesien. Många år senare var de typiska invånare i regnskogen. Idag kan dessa extraordinära växter återfinnas i naturen. I de tropiska och subtropiska områdena växer de som epifytter, d.v.s. de trivs på andra växter, främst växer de tropiska orkidéerna på träd, grenar och kvistar och utvecklar luftrötter. För oss är dock de odlade arterna viktiga. Idag är orkidéerna väl representerade över hela världen. Över 25 000 arter är redan kända, och nya raser tillkommer ständigt.

Som prydnad och dekoration är orkidéerna oöverträffade

Växande orkidé hemma Phalaenopsis

Orkidéerna som är populära i Europa föredras att odlas i marken. Hos oss är de bland de mest populära inomhusväxterna bland tyskarna. Den vanligaste arten är Phalaenopsis, som visar sin blomning året runt och pryder ditt hem. Med rätt vård förstås! De exotiska rumsskönheterna anses vara anpassningsbara och till och med robusta, men de vet ganska bra vad de vill ha och kräver din vård!

Orkidén är lättskött, men krävande

Orkidéart Phalaenopsis som krukväxt

Rätt vårdtips för orkidéer

Om du vill berika och fräscha upp din inredning med exotisk skönhet måste du skaffa åtminstone en orkidé. Med rätt vård kan de förtrollande vackra krukväxterna blomma i månader och glädja dina ögon. Följande skötseltips måste dock observeras:

– Välj rätt plats! Orkidéerna trivs fantastiskt på ljusa platser. De gillar inte direkt solljus, så platser som är för soliga måste undvikas. Speciellt på sommaren behöver de känsliga blommorna inte stå i den ljusa solen.

På vintern kan orkidén dekorera den södra fönsterbrädan

orkidé som dekoration till fönsterbrädan

– Vattna försiktigt! Var försiktig när du vattnar de exotiska skönheterna, eftersom för mycket vatten och vattentäppning kan vara skadligt för växten. Vid temperaturer över 15 grader C är det lämpligt att vattna blommorna en gång i veckan. Vid låga rumstemperaturer räcker det varannan vecka.

– Krukväxter är viktigt här! Orkidéerna behöver faktiskt inte riktig krukväxtjord, de trivs i barksubstratet. I vilken blomsterbutik som helst kan du hitta ett speciellt underlag för orkidéer, du måste bara be om det!

 Blomälskare behöver inte riktig krukväxt, utan ett substrat för orkidéer för att ta hand om dessa skönheter hemma

husväxter ordnar orkidéerna tillsammans

– Gödsla en gång i månaden! Gödsla de exotiska arterna måttligt, helst med orkidégödsel. Alternativt kan du använda ett normalt blommande växtgödselmedel.

– Repotera vartannat år! Du måste också vara mycket försiktig med omplantering för att inte skada växtens rötter. Du kan läsa mer om detta från den bifogade videon:

Du kan njuta av orkidéernas magnifika blommor länge

Orkidén tackar dig för din goda vård genom att visa sina underbara blommor flera gånger om året. De olika arterna blommar vid olika tidpunkter, de flesta minst två gånger om året – en gång på senvåren och andra gången på vintern. Samtidigt vilar blommorna. Blommorna ser ömtåliga ut och överraskar med en mängd olika former och färger. Det finns blommor i snövit och andra i delikat rosa och andra i ljusröda toner. Dessa violetta färger är också mycket populära, även om nyanserna också är många med dem. Blommorna har olika mönster, vissa har färgade fläckar, andra är randiga. De flesta är i pastellfärger, som visar sig fint tillsammans med huvudfärgen och gröna blad.

Mångfalden av former och färger på orkidéer verkar vara gränslös

växter orkidéer i vackra orange nyanser

De exotiska krukväxterna har helt erövrat vårt inre utrymme, de dekorerar inte bara miljontals vardagsrum över hela landet, utan tar också med sin exotiska stil in i sovrummet, badrummet eller hemmakontoret. Och inte utan god anledning, som vi redan har bevisat. Dessa känsliga blommor förvandlas snabbt till obestridda blickfång i atmosfären. De får hjärtan att slå snabbare, imponerar med sin felfria skönhet och underbara blommor. Kan du önska dig något vackrare som rumsdekoration? Nätt och jämnt!

Ge skönheten i ditt rum lite tid och det kommer att tacka dig för det med underbara blommor

orkidé i en vacker nyans av lila

Extra tips: Om du vill överraska din älskade (fru, flickvän eller partner) positivt vid ett speciellt tillfälle, gör det med en vacker orkidé. Detta är den bästa gåvan du kan tänka dig!

 Ge en orkidé och lägg ett leende på ansiktet på din älskade!

inomhus växter dekorationer med orkidéer

orkidé som dekoration i vardagsrummet och på kontoret

orkidé i en blomkruka är en fantastisk dekoration för vardagsrummet

orkidé med lila blommor vackra inomhusväxter

orkidé phalaenopsis orkidé med vita blommor

husplantor orkidé med många blommor i mjuka toner

inomhus växter orkidéer som vackra blickfång

husplanterar orkidéer i korridoren

växter orkidéer i rött

orkidé i ovanliga färger

orkidéarter nyckfulla blommor

inomhusväxter ovanliga orkidéer pryder hemmet

orkidé med vackra lila och vita blommor

hus växter vacker orkidé i svart