Guld är tidlöst. Guldglansen fascinerar oss och ger varje atmosfär en utsökt touch. Tack vare guldfolie eller guldblad kan du genomföra många dekorationsidéer och ge dina egna fyra väggar en touch av majestätisk sofistikering. Idag kommer vi att visa dig två huvudtekniker för hur du själv kan trolla fram gyllene accenter. Du hittar också mycket inspiration för dina alldeles speciella, guldpläterade DIY -projekt – gratulationskort och dukar, vaser och smyckeskålar, dekorativa kuddar och väskor – det finns inget som inte finns. Ha kul kopiering och lycka till!

Låt din kreativitet ta över ditt sinne och kropp!

DIY vas guldblad guldfolie

1. Teknik: Dekorera med guldfolie

Guldfolien som krävs för detta, även känd som transferfolie eller decofolie, finns i alla välsorterade hantverksbutiker samt online, t.ex. B. på Ebay eller Amazon. Förutom klassiskt guld kan du också välja silver, roséguld eller någon annan färg med metallisk glans, beroende på dina egna preferenser.

Tack vare dekorationstekniken med guldfolie kan du designa snygga hälsning- och bröllopskort med guldbokstäver på nolltid. Textilier kan också omvandlas till värdefulla smycken på nolltid. Och ja, blomkrukor, vaser eller lyktor av betong, trä eller keramik kan få en gyllene lapp lika snabbt och enkelt.

Du kan uppnå en stor effekt med bara några få material

dekorera material med guldfolie

Material som behövs:

 • Guldfolie
 • Brevpapper – lakan, kartong etc..
 • Järn
 • alternativt: Laminator
 • Genomskinlig film
 • lim stift
 • pensel
 • Benmapp eller ett plastkort (bankkort)

Och så här går det till:

Principen är relativt enkel. Du bör alltid placera guldfolien med den matta sidan på ytan som ska dekoreras. Så här märker du och dekorerar dina brevpapper:

 • Skriv ut önskat motiv (säger, hälsning eller prov) på papper eller kartong. Mycket viktigt: du bör definitivt använda en laserskrivare. Denna teknik fungerar inte med bläckstråleskrivaren. Alternativt kan du låta motivet skriva ut i en kopibutik. Det är viktigt att den har en toner.
 • Lägg sedan utskrivet papper med utskriftssidan uppåt på en hård, värmebeständig yta. Ta en bit guldfolie och lägg den på papperet, som redan nämnts, med den matta sidan nedåt. Så den glänsande guldsidan ska vända mot dig.

Klipp filmen så att den passar projektets storlek

gör gratulationskort av guldfolie själv

 • Om du arbetar med strykjärnet, ställ det på medelvärme och gå försiktigt över folien i cirka 10-15 sekunder. Upprepa processen igen för att vara på den säkra sidan.
 • Vänta en stund tills guldfolien har svalnat och dra den sedan långsamt från sidan. Det gyllene motivet är då framför dina ögon och det ser vackert ut!

Med denna teknik kan du uppnå en otroligt original effekt

gör typsnitt av guldfolie själv

Alternativt kan du använda en laminator om du har en hemma. Arbetsstegen är desamma. Bara du lägger papperet och guldfolien i en genomskinlig film och drar det genom laminatorn. Resultatet är lika unikt.

Krydda dekorativa kuddar med guldfolie

dekorera kudden med guldfolie

En lika chic dekorationsidé med guldfolie är att pimpa upp dekorativa kuddar eller andra textilier. Du kan göra detta igen med hjälp av järnet. Men här använder du en speciell limpinne eller, ännu bättre, ett folielim. Rita först önskat motiv på textilytan. Vänta en stund tills limmet har torkat något och lägg sedan tillbaka guldfolien med den matta sidan nedåt. Fortsätt som du gjorde med papperet. Du kommer snart att ha de vackra guldpläterade kuddarna, filtarna, tygservetterna eller kläderna klara.

Särskilt monokroma kuddar uppdateras direkt

guldfolie textil dekoration idéer

Extra tips: Om du vill dekorera utan ett strykjärn och ytan är hårdare kan du gå över den med en mapp eller ett plastkort efter att ha placerat guldfolien på den genom att trycka jämnt.

2. Teknik: dekorera med bladguld

Om du vill skapa mycket exklusiva dekorativa element eller konstverk, bör du använda äkta bladguld. I de flesta fall är dock den lite billigare varianten att föredra, den här med falskt bladguld, även kallat slående metall. Du kan också få detta i form av tunna ark antingen online eller i din hantverksbutik.

Guldblad rivs mycket lätt och kräver därför mer omsorg vid arbete

guld blad guld folie hantverk idéer

Denna dekorationsteknik är inte mindre imponerande och lika superenkel. Du kan verkligen släppa ut det konstnärligt, till exempel genom att skapa en abstrakt duk.

Hitta artisten i dig!

gör vacker duk själv med bladguld

För detta behöver du:

 • Guldlöv
 • duk
 • Applicera mjölk
 • eller Mod Podge
 • Akrylfärg
 • pensel
 • Svampborste

Och så här går det till:

Måla först din duk med eventuella akrylfärger och låt dem torka. Ta sedan mjölken och borsta önskade accenter över färgerna. Beroende på bruksanvisningen, låt mjölken torka en kort stund igen och lägg guldbladet på den. Dutta lätt med svampborsten och borsta bort det återstående guldbladet. Du kan samla dessa rester i en burk och använda dem senare i andra DIY -projekt.

Första steget

instruktioner dekorera med bladguld

2: a steget

abstrakt väggmålning med bladguld

3: e steget

gör abstrakt duk med guldblad själv

Med samma dekorationsteknik kan du få alla föremål att lysa i guld. Gamla ljusstakar, skålar, snäckskal, blomkrukor, vaser och till och med den vita byrån förvandlas konstnärligt på nolltid och görs till riktiga blickfång. Prova bara och ge ditt hem en makalös ädel charm med guldets tidlöshet!

dekorationsidéer med guldfolie bladguld

guldbladdekoration gör själv skal

dekorera smyckeskål med guldfolie

gammal gulddekoration blomkruka succulenter guldfolie

Dekorera byrån med guldfolie

  gör betongdekoration med guldfolie själv   Dekorera krukor med guldfolie

abstrakt konst guldblad dekoration idéer   dekorera med kuddar av guldfolie   guldfolie dekoration idéer gör det själv träskål

guldfolie -deco -idéer att göra själv    liten vas dekorera guldfolie bladguld   dekorera påskägg med guldfolie   dekorera påsar med guldfolie

dekorera t-shirt med guldfolie

Vaser dekorerar guldblad av guldblad