björnbär trädgårdsväxter odlar exteriör

Ta hand om björnbäret

Vi har känt björnbär från marknaden länge. Men intresset för att odla denna växt i din egen trädgård eller vinterträdgård växer också stadigt. De goda egenskaperna hos björnbär är så många att du alltid vill ha dem vid din sida.

Svarta frukter i den lila skålen

svarta frukter trädgårdsväxter

Samla frukterna i korgen

frukter svart röd trädgård växer yttre idéer

Deras egenskaper

Björnbären innehåller mycket socker, organiska syror, eteriska oljor och färgämnen. De är också bland de frukter som är rikast på vitamin C och P. När de torkas används de också för att göra te, som har många helande egenskaper. En särskilt stor fördel är att frukterna växer samtidigt. Det gör deras skörd mycket enklare.

Se frukterna på nära håll

Växande björnbär: plantering som är värd att veta

En estetisk färgkontrast mellan skålen och de svarta frukterna

svart fruktskål trädgårdsväxter

Klimatet

Naturligtvis, om du vill odla björnbärsbuskar i din trädgård eller trädgård, skulle det vara användbart att känna till klimatet där de kommer att trivas. Denna växt är mycket vanlig i Frankrike. Mer exakt, det växer där i norra, svala regioner. Det finns också i överflöd i bergsområdena. Allt detta gör dem mycket lämpliga för de lokala klimatförhållandena.

Blackberry bush

buske trädgård växter exteriör

Under vintern viloperiod, björnbär överlever mycket bra även vid temperaturer på upp till – 30 grader. Under blomningen skulle en temperatur på -5 grader vara helt acceptabelt för dem. Vad denna växt inte kan ta är värmen.

Detta är särskilt dödligt för vegetationen om det åtföljs av en ihållande torrperiod

björnbär som växer trädgårdsväxter exteriör

När det gäller ljuset är växten återigen inte särskilt krävande. Men exakt motsatsen kan sägas om jordens bördighet. Den utvecklas mycket bra på väldränerad, tjock, rik på humusjord. De ska vara från neutrala till svagt sura.

Ta färg på trädgården

vild buske trädgård plantering

Ta hand om växten

björnbär vård trädgård avskurna växter

I fält

Om du vill plantera ett större område eller till och med ett fält med sådana buskar måste du följa några grundläggande regler. Du bör ha ett avstånd på mellan 2 och 2,5 meter mellan de olika raderna. Inom detta bör du säkerställa ett avstånd mellan plantorna på ca 1-1,5 meter. Detta är så viktigt på grund av deras rotsystem. Det är i stort sett grenat. Men det är inte så djupt i jorden.

Mogna frukter

björnbär vård björnbär växer trädgård

Svarta och röda frukter

björnbärsträdgårdar växer björnbär

Olika nya grenar växer ut varje år. Frukter av bästa kvalitet utvecklas från de som är mellan 1 och 3 år gamla. Upp till 800 kilo frukt kunde erhållas från en hektar. Blomningstiden sker väldigt tidigt. Trots detta är frysningen av växten mycket sällsynt.

Bonsai träd

bonsai växt trädgård växt

Underbar dekoration för trädgården

trädgård design björnbär bush deco

Växande björnbärsbuskar på gården

Blackberry trädgård växter exteriör idéer

Stor buske med röda och svarta frukter

Blackberry Bush exteriör idéer trädgård design