Letar du efter en trädgårdsblomma som förskönar ditt utomhusområde och ger inredningen mer naturlig friskhet? Vi kan hjälpa dig med smarta tips. Det är därför vi rapporterar om prästkragarna i dagens inlägg. Dessa är utan tvekan de mest kända och populära blommorna i världen, efter blommans drottning, naturligtvis, den vackra och delikat doftande rosen. Men vad tänker du dig när du hör ordet daisy? Är dessa kanske eleganta vita kronblad arrangerade runt ett ljusgult centrum? Ja, det är precis så tusenskönan ser ut, men det finns runt 42 olika arter som skiljer sig lite åt utseendet. Intressant är också det faktum att de känsliga blommorna inte bara kunde vara vita i färgen. Det finns prästkragar som producerar gula, röda eller rosa blommor. Om vi ​​har väckt din nyfikenhet, läs följande 5 intressanta fakta om prästkragar som inte alla känner till.

 Margueriter är populära ängs- och trädgårdsblommor.

Tusenskönor populära ängs- och trädgårdsblommor vita kronblad arrangerade runt gult centrum

Fakta 1: Prästkragor växer överallt

I dag växer tusenskönorna i alla delar av Europa. De kommer emellertid ursprungligen från de tempererade regionerna i Asien, men är nu inhemska på alla kontinenter, inklusive Australien, Nord- och Sydamerika! Egentligen, med ett undantag – i Antarktis kan de inte hittas vid temperaturer under noll.

De vackra prästkragarna tillhör familjen tusensköna och kännetecknas av god anpassningsförmåga. Detta beror på att de klarar sig bra i både vått och torrt klimat. Här i Tyskland kan du hitta dem överallt, till exempel i soliga och skuggiga områden. Margueriter växer lika bra på ängen och i trädgården som de gör högt uppe i bergen eller på platta, gräsbevuxna fält. Det vill säga, de är i princip riktiga kameleoner bland blommor.

 De vackra kompositerna anpassar sig perfekt till olika klimatförhållanden.

Tusenskönor är vackra prästkragar, bra anpassningsförmåga till olika klimatförhållanden

 

Fakta 2: Namnet på dessa blommor är relaterat till hur de ser ut

Som vi redan har nämnt är cirka 42 arter kända som tillhör släktet med prästkragar. Dess vetenskapliga namn är Leucanthemum och det kommer från grekiska. Namnet betyder ungefär ”vit blomma, som faktiskt gäller exakt. De flesta prästkragar har vita kronblad, bara sällan kan de vara rosa, röda eller gula. Detta är mer en sällsynthet än regeln. Tusenskönorna är också kända under deras engelska namn som daisy. Detta namn kommer från det gamla engelska uttrycket “Daes eage”, vilket betyder “day’s eye”. Namnet är en anspelning på det faktum att dessa blommor stänger sina kronblad på kvällen och öppnar igen nästa morgon. Detta är de första ögonen i trädgården som öppnas varje morgon vid soluppgången. Så det här namnet gäller exakt den här egenskapen för prästkragar.

 Det här är de långvariga hitsen i våra trädgårdar.

Margueriter utanför den fleråriga favoriten i våra trädgårdar är vita blommor

De trivs inte bara i rabatten, utan också i gamla pinnhinkar, prästkragarna klippte en fin figur.

Margueriter utanför i rabatten i gamla pinnhinkar

 Fakta 3: Prästkragar kan användas för flera ändamål

Vi brukar använda prästkragarna som en vacker dekoration, oavsett om de används inne i huset eller ute i trädgårdsbädden. Utan tvekan ger de mer färg till varje dekoration och mer textur till varje trädgårdsdesign. Men de är något mer än bara iögonfallande smycken. Blommorna på prästkragarna är ätbara och du kan använda dem för att berika och dekorera din soppa eller sallad. Tusenskönorna är en stor källa till vitamin C. Blommorna kan stoppa blödning, lindra matsmältningsbesvär och hjälpa till med hosta. Det vill säga, de är en sann medicin från naturen!

 Dessa underbara blombuketter är den perfekta bordsdekorationen för ett festligt tillfälle, eller?

Daisies vita blommor i buketter är den perfekta bordsdekorationen för ett festligt tillfälle

 Prästkragorna klippte en fin figur i den vita porslinskannan.

Prästkragar vita blommor i en vit porslinskanna

 Vet att dessa blommor har bra kulinariska och medicinska användningsområden också?

Tusenskönor populära ängs- och trädgårdsblommor i pinnhinkar trivs med goda kulinariska och medicinska egenskaper

 

Fakta # 4: Margueriter är särskilt populära bland bin och andra pollinerare

Botaniker och biodlare hävdar att bin har en mjuk plats för prästkragar och deras mindre syskon prästkragarna. Det här är till och med hennes favoritblommor. Anledningen till detta är blommornas platta form, som bin tycker är särskilt attraktiva. Det finns också gott om plats i den gula mitten för honungsuppsamlare att samla pollen och nektar. Dessutom innehåller de gula mitten av dessa blommor faktiskt hundratals mindre blommor som bildar ett kluster. Väl framme kan bina effektivt samla mycket mat.

 En attraktiv attraktion för upptagen bin.

Prästkragar i blomkrukan utanför på bakgården är en attraktiv attraktion för upptagna bin

Bin kan hitta gott om mat här och samla pollen och nektar.

Prästkragar attraktiva för bin vita kronblad gult centrum samlar mycket matpollen och nektar

 

 Fakta # 5: Prästkragar är symboliska

De vackra prästkragarna symboliserar oskuld, renhet, lojalitet och enkelhet. Blommornas vita färg är också förknippad med ödmjukhet och tålamod. Den sällan förekommande blå tusenskönan indikerar öppenhet och fred. Det är därför en bukett prästkragar är den perfekta gesten för att överraska och imponera på din älskade mamma, fru eller partner. Tusenskönan är också födelsedagsblomman för alla födda i april.

Eller är det din favoritblomma?

 Den mest naturliga dekorationen för inomhus och utomhus!

Tusenskönor perfekt dekoration i en gammal zinkvattenkanna

 Naturen är den bästa skaparen!

Prästkragar andra ängs- och trädgårdsblommor i en rund lerkruka i blått

Tusenskönor i glasbehållare vaser på bordet som dekoration

Prästkragar tusensköna gröna blad i glas på träunderlägg

Tusenskönor i trälåda arrangerade bordsdekorationer i rustik stil

Marguerite bordsdekoration utanför gröna äpplen gräs på ett gammalt träbord