Vâscul (Viscum album) este o plantă remarcabilă, sferică și veșnic verde. Este considerat un semi-parazit și are o gamă largă de utilizări atât în ​​natură, cât și în decorațiunile de Crăciun. Vechii greci, druizii și romanii știau deja puterile vindecătoare ale plantei și le venerau ca fiind sacre. În Evul Mediu, vâscul era foarte apreciat pentru alungarea vrăjitoarelor și vampirilor și era adesea atârnat pe uși și ferestre. De câțiva ani, un obicei frumos și romantic câștigă popularitate în această țară – sărutându-se sub vasc. Mai jos veți afla care este sensul exact al acestui lucru și ce efecte numeroase de vindecare are vâscul.

Vâscul – un decor popular de Crăciun

idei frumoase de decorare de Craciun cu vasc

Vâscul ca mesager al iubirii

Frumosul obicei din Marea Britanie și SUA a venit la noi în Germania. Acum se mai spune aici: dacă vă sărutați sub vasc de Crăciun, veți rămâne împreună îndrăgostiți pentru totdeauna. Vâscul este atârnat pe un cadru al ușii și se spune că aduce fericire și pace iubitorilor. În Scandinavia, de exemplu, cuplurile căsătorite sau îndrăgostiții se împacă cu un sărut sub vasc.

În plus, conform vechiului obicei, o femeie care se află sub ramură nu trebuie să refuze în niciun caz un sărut. În acest fel, admiratorul ei îi poate arăta sentimentele sale romantice și energice, în public.

Obicei romantic pentru Crăciun

obiceiul iubirii sărutându-se sub vasc

Se spune că rădăcinile acestui obicei provin din mitologia germanică. Insidiosul Loki, zeul focului, era gelos pe fiul iubit al zeilor Odin și Frigg – zeul luminii, Baldur și l-a trimis pe tărâmul morților cu un vâsc. La urma urmei, lacrimile mamei sale, zeița Frigg, l-au readus la viață și de atunci vâscul a devenit o plantă sacră pe care toată lumea o venera. De atunci, se spune că zeița a sărutat toate ființele vii de sub vasc de bucurie pentru fiul ei salvat.

Vâscul – o plantă magică nedumeritoare

Fericirea iubitoare și fertilitatea sunt doar câteva dintre puterile magice ale vâscului. Chiar și preoții celtici, druizii, știau potențialul vindecător și magic al plantei. Nu degeaba planta veșnic verde este numită și picior de druid, pe lângă tufișul de tunet și mătura vrăjitoarei. Ramurile de vâsc au fost tăiate din copac cu o seceră de aur și arse într-o ceremonie specială. Deoarece vâscul nu ating pământul, au fost considerați sacri, din această lume. În plus, vâscul este verde chiar și iarna și poartă pseudo-fructele de pădure albe. Nu este de mirare că planta este un simbol al renașterii și un nou început pentru solstițiul de iarnă.

Boabele albe de vasc sunt considerate a fi ușor otrăvitoare

vâsc fructe albe decor de Crăciun

Un semi-parazit cu proprietăți remarcabile

Botanicii numesc chiar vâschi paraziți, deoarece planta nu crește pe sol ca majoritatea, ci sus în copaci. Își face propria fotosinteză datorită frunzelor sale veșnic verzi, dar se hrănește cu nutrienții copacului pe care crește. Cum este posibil? Răsadul de vâsc este capabil să se atașeze durabil de coaja copacului și să treacă prin el în interiorul ramurii. Vascul pătrunde în canalele de apă ale copacului și în acest fel permite plantei parazite să prospere. Vâscul crește relativ lent și este de fapt protejat legal în Germania. Puteți să le cumpărați numai de la comercianții cu amănuntul specializați și să nu le tăiați din copaci. În Europa, vâscul din lemn de esență tare se găsește în special – în special pe plop, tei, mesteacăn, salcie și frasin de munte. Se găsesc foarte rar pe stejari, ceea ce le-a făcut exemplare cele mai valoroase chiar și pe vremea druizilor.

Vâsc vesnic verde deasupra pământului

vâsc arbore arbore parazit

Și cum ajung vâscul atât de sus pe ramurile copacilor? Nu trăsnetele sunt responsabile, așa cum credeau strămoșii, ci păsările. Sturzii și ciocănitorii adoră pseudo-fructele de pădure albe de vâsc și le place să le mănânce iarna. După ce au mâncat, apoi perie semințele cu ciocul pe coaja copacului sau le excretă în coroana copacului. Deci, semințele de vasc sunt exact acolo unde un vâsc poate crește mai târziu.

Minuni vindecătoare ale naturii

vâsc răsad copac

Sfat suplimentar: Dacă vâscul crește pe pomi fructiferi, ar putea fi destul de incomod, deoarece așa fructul nu va prospera. În acest caz, ar fi bine să îndepărtați vâscul. Pentru a face acest lucru, ar trebui să tăiați ramura corespunzătoare în care vâscul crește la aproximativ 10 cm distanță de ea. Chiuvete de vâsc sunt cam atât de lungi și ar trebui, de asemenea, să fie îndepărtate complet din copac.

Puteți folosi apoi vâscul decupat ca decor de Crăciun atmosferic

vâsc cu fructe albe

Plantă medicinală ușor otrăvitoare cu un potențial mare

Secretul proprietăților curative ale vâsului constă în ingredientele active pe care le conține – viscotoxine și lectine. Acestea activează sistemul imunitar și au efecte antiinflamatoare, diuretice, hemostatice și calmante. Planta de vâsc este utilizată pentru hipertensiune arterială, articulații dureroase și chiar ca terapie însoțitoare pentru pacienții cu cancer. În Germania puteți obține preparate de vasc în farmacii fără prescripție medicală. Există chiar și diferite amestecuri de ceai care sunt îmbogățite cu vâsc și oferă sprijin general organismului.

Supraviețuitori pe copaci înalți

vâsc pe copaci

De Crăciun puteți crea decorațiuni atmosferice de Crăciun cu vâscul magic. Puteți obține o mulțime de inspirație pentru acest lucru mai jos. Coroană de Crăciun, ghirlandă de vasc sau decorare pentru cămăruță – totul este posibil. De altfel, vascul artificial este la fel de bun și are o notă decorativă adecvată.

Sfat suplimentar: Ar trebui să fii deosebit de atent cu copiii și animalele de companie. Nici o parte a plantei nu poate fi la îndemâna lor.

Vascul decorativ este, de asemenea, sigur pentru copii și animale de companie

vâsc decorare de Crăciun șemineu

Chiar și pomul de Crăciun poate fi decorat cu vâsc

vâsc idei de decor de Crăciun

Decoratiuni festive de Craciun cu plante

decor de Craciun cu vasc  vâsc decorativ de Crăciun atmosferic  vâsc de ghirlandă de Crăciun

idei de vasc de coroană de Crăciun

decor frumos de Craciun cu vasc