Probabil că știți deja cairurile la modă de pe plaje și stânci montane, nu? Poate chiar i-ai stivuit pe unii în timp ce erai în vacanță în Insulele Canare sau Mallorca? Acestea nu sunt doar o tendință fierbinte pe Instagram, ci și o distracție populară pentru mulți turiști din întreaga lume. Cine ar fi crezut că această activitate, pe care unii o percep ca meditație sau artă, poate fi atât de enervantă pentru localnici și conservatori. Și de fapt! Cu toate acestea, de ceva timp, nemulțumirea a crescut și se exprimă prin diferite acțiuni ale voluntarilor și organizațiilor de mediu. Ei devin puternici și cer vacanților să oprească actul fără sens pentru a nu mai dăuna animalelor și naturii. În iulie a acestui an, a avut loc o acțiune voluntară mai amplă care a pus capăt în cele din urmă teancului de pietre de pe Tenerife, lângă Playa Jardin din Puerto de la Cruz și în spatele Castillo San Felipe.

Verificați-le în videoclipul de mai jos și aflați mai multe despre semnificația originală a stivuirii pietrei, precum și despre daunele pe care le face tendința modei..

Cum distruge mormintele peisajul natural

cairn pe ciuma tenerife

Ce înseamnă de fapt mormintele??

În trecut, stivele de piatră erau folosite ca indicatoare vitale în multe regiuni muntoase. Chiar și astăzi, acestea servesc exact acestui scop în multe locuri îndepărtate din întreaga lume. Astfel, oamenii se pot orienta și găsi calea corectă atunci când fac drumeții. În unele culturi, cum ar fi indienii nord-americani, mormintele au fost utilizate în principal ca locuri de rugăciune.

Pentru nativii sud-americani, acestea erau simboluri de protecție mai degrabă mistice, care ar trebui să protejeze împotriva spiritelor rele și să vă ofere putere. Și scandinavii au ridicat morminte în munți și în pădure, astfel încât să poată alunga trolii obișnuiți de departe..

În prezent, mormintele sunt complet în afara contextului

pietre cairn stiva plaja

Este destul de diferit de semnificația actuală a stivuirii de piatră, pe care turiștii moderni o văd în ea. De fapt, ridicând morminte într-un loc preferat din natură, vor să arate cât de bine se simt și vor să se întoarcă. Practic nu este un efort rău. Dar de ce a fost atât de puternic criticat în ultima vreme?

Oamenii de piatră devin o pacoste în unele locuri

stivuirea pietrelor tenerife dăunează naturii

Cum dăunează stivuirea pietrelor naturii?

După cum sa menționat deja, grămezile de piatră artificială din Tenerife și, în general, din Insulele Canare sunt un adevărat ghimpe al multor rezidenți și ecologiști. Mormintele sunt, de asemenea, un motiv real de îngrijorare în numeroase alte locuri, cum ar fi Insula Skye din Scoția sau nord-estul Australiei. Activiștii pentru protecția animalelor și biologii iau măsuri și avertizează în mod repetat cu privire la consecințele dăunătoare ale acestor creații de piatră la modă.

Între timp, cairurile antice și contemporane cu greu pot fi distinse

Stivuirea pietrelor dăunează naturii

În afară de faptul că grămezi de piatră stivuite în mod aleatoriu induc în eroare unii excursioniști și pot provoca chiar și daune oamenilor, acestea sunt deosebit de dăunătoare animalelor și naturii. Pentru că pot schimba permanent ecosistemele sensibile și chiar le pot distruge. Adesea păsările marine sunt deranjate în timpul reproducerii sau reptilele mici și insectele sunt private de refugiul lor sigur. Multe plante își pierd și rădăcinile și sunt rănite atunci când pietrele sunt stivuite. O altă deteriorare suplimentară a mediului: eroziunea este promovată prin îndepărtarea mai rapidă a nisipului sau a solului dacă nu există pietre. În unele cazuri, turiștii au deteriorat chiar și monumente arheologice și alte obiecte de patrimoniu cultural, cum ar fi zidurile istorice de piatră, trăgând pietre din ele. Bărbații de piatră par a fi ceva asemănător noilor graffiti și, în multe cazuri, acestea sunt deja considerate un fel de vandalism în natură.

Adepții Instagram nu sunt mai importanți decât mediul

cairn damage natura tenerife

Deci, vă rog, spuneți „Nu!” La stivuirea pietrelor și abțineți-vă de la astfel de acțiuni fără sens, la modă, care dăunează animalelor și naturii. Nu uitați că natura neatinsă este mai bine lăsată așa, chiar și după vizita dumneavoastră. Orice semne deliberate de mâini umane sunt complet inutile aici și le pot afecta enorm originalitatea.

Cairn, la revedere!

Natura este cel mai bun artist!

plaja salbatica fara morminte