Du behöver ingen trädgård för att plantera en örtagård. Om du bor i en stadslägenhet, använd din lilla balkong. Örter på balkongen trivs lika bra som örter i trädgården. De behöver ingen särskild vård förutom vanlig vattning. Så odla olika örter i krukor och lägg dem på din balkong. Hur man skapar en egen balkong örtträdgård. Det låter ganska enkelt, men det finns också några saker att tänka på. Nedan hittar du användbar information och användbara tips om hur du skapar en doftande balkongträdgård full av örter. Scrolla ner …

Skapa en balkong trädgård full av kulinariska örter

Skapa balkongträdgårdsörter på balkongen krukväxter örtträdgård

Örter på balkongen

Balkong trädgård örter på balkongen ört trädgård balkong örter lerkrukor

Vilka örter passar i balkongträdgården?

Lyckligtvis fungerar de mest populära örterna bra i en balkongträdgård. Du kan praktiskt taget odla vilken ört som helst på din balkong. Så detta gäller alla örter som anges nedan:

  • Basilika, fänkål, dill, koriander, merian, persilja, gräslök;
  • Stauder som – oregano, lavendel, salvia, timjan, mynta och rosmarin.

Du kan också odla några exotiska örter som betelbladväxt, curryväxt och bockhornsklöver i din balkongträdgård.

Basilika, persilja och rosmarin är bland de mest populära kulinariska örterna

Skapa balkong trädgård örter på balkongen balkong örter

Plantera balkong örter

När du väljer krukor till dina balkongörter kan du vara kreativ. Du kan använda både lerkrukor och plastkrukor. Dessa plast är ganska praktiska och lätta att transportera. Keramiska krukor ger din balkong en naturlig touch. Det du fortfarande kan använda som växtkrukor är gamla kistor och lådor. Men kom ihåg att dessa är tunga och knappt rörliga.

Plantera örter i lerkrukor

Balkong trädgård örter Skapa en örtagård på balkongen

Efter att ha valt rätt krukor för dina balkongörter har det blivit dags att välja lämplig krukväxt. För att göra detta, använd ett underlag som är lämpligt för odling av grönsaker.

Gamla kistor och lådor fungerar också som förhistoriska krukor på balkongen

Balkong trädgård örter på balkongen ört trädgård balkong örter krukor

Skaffa sedan fröna till de örter du vill plantera. När du planterar dina örter i krukor är det viktigt att kombinera dem på ett smart sätt. Undvik att plantera höga örter som salvia, mynta och oregano tillsammans med lågväxande örter som rosmarin, basilika och merian. De större örterna kan ta de mindre.

Örträdgård på balkongen är ett mycket praktiskt val

Balkong trädgård örter på balkongen lerkrukor

Om du vill hoppa över att plantera örterna i din balkongträdgård kan du få krukväxter från ett lokalt trädgårdscenter eller köp på nätet. Du kan också hitta krukväxter i snabbköpet, men dessa är inte riktigt lämpliga för att odla ute på balkongen.

Så du kan alltid laga mat med färska örter

Skapa balkongträdgård persilja basilika örter på balkongen örtträdgård

Att ta hand om örter i din altan trädgård ordentligt

Plats

De flesta örter växer bäst i full sol eller ljus halvskugga. Därför bör din balkong örtträdgård vända mot söder, sydost eller sydväst. På en skuggig balkong växer örterna sämre, de växer inte bra och är mindre goda.

Hitta en solig till halvsolig plats för dina balkongörter

Skapa en balkongträdgård Tips örter på balkongen Örträdgård

Så dina balkongörter kan också övervintra

Balkong trädgård örter på balkongen örtträdgård året runt

bevattning

Sol och vind torkar snabbt ut krukväxter på balkongen, så en balkongträdgård måste vattnas oftare än en vanlig trädgård. Framför allt måste örterna eller växterna på en balkong i söderläge vattnas oftare.

Örter är toleranta mot tillfällig vattenbrist och överflödigt vatten i jorden, men örter som växer i krukor är känsligare för torr och blötläggd jord. För att undvika detta bör du vattna dem regelbundet och välja krukor med stora öppningar i botten som gör att överflödigt vatten kan rinna fritt och enkelt.

Regelbunden vattning är av stor vikt

Skapa balkongträdgård. Plantera örter på balkongen

befruktning

Använd naturligt gödselmedel med långsam frisättning till dina balkongörter. Gödsla dem en eller två gånger om året och dina örter kommer gradvis att få tillräckligt med näringsämnen. Dessutom rekommenderas användning av organiskt material, gödsel och kompost för att införa fördelaktiga mikroorganismer och mikronäringsämnen i jorden.

En gång om året måste du befrukta dina örter på balkongen

Balkong trädgård örter på balkongen ört trädgård balkong Skapa ört trädgård

trimning

Fleråriga örter måste beskäras en gång om året för att uppmuntra tillväxt av nya, täta löv. Men skär bara av dina balkongörter på soliga dagar. Du kommer också att behöva klippa av blommorna med hjälp av en sax eller en vass kniv för att förhindra fröbildning.

Fleråriga örter beskärs en gång om året

Skapa en balkongträdgård Basilika skurna örter på balkongen örtträdgård

Med dessa tips kan du redan skapa din egen balkongträdgård full av färska örter. Vi önskar dig mycket nöje och lycka till!

Njut av de färska örterna från din balkongträdgård!

Skapa balkongträdgård. Plantera örter på balkongen Örträdgård

Utrymmesbesparande hylla i flera nivåer för balkongväxter

Skapa balkong trädgård. Hylla för örter på balkongen Örträdgård

Örter på fönsterbrädan

Balkong trädgård örter på balkongen ört trädgård fönsterbrädan kök örter Balkong trädgård örter på balkongen ört trädgård fönsterbrädan Balkong trädgård örter på balkongen örtträdgård idéer