Trä är allt ilska igen. Borta är dagarna för de färgglada plaststolarna och nakna metallskåp. Fler och fler människor väljer det naturliga utseendet i sitt hem. Träelement är särskilt populära för badrummet. Trä betyder värme och utstrålar samtidigt styrka och lugn. Det finns dock några punkter som du definitivt bör vara uppmärksam på när du bestämmer dig för träskåp eller fönsterkarmar av naturmaterial.

Trä – trendmaterial för många användningsområden

Det finns knappast ett område i badrummet där trä inte kan användas – det finns inga gränser för din egen kreativitet. Det finns speglar i trä och träskåp för förvaring av handdukar och kosmetika. Det finns trähållare för toalettpapper och även handfat av äkta trä. Även toalettskålar är ofta klädda i trä, åtminstone på utsidan.

Fönster med eleganta träkarmar av hög kvalitet ger badrummet en mycket speciell karaktär. Träramar är särskilt effektiva på takfönster – inte bara när solljuset lyser genom fönstret. Om du vill utrusta ditt eget badrum med sådana fönster, bör du ta hänsyn till de särskilda krav som finns för badrumsmöbler. Observera också informationen om trätakfönster som du kan få från ledande tillverkare. De är där för att ge dig råd redan innan du köper och ge dig värdefulla tips om hur du hanterar träelement. Velset rekommenderar “vid bearbetning av träramar, att hantera det naturliga materialet i förväg och att noggrant kontrollera varje del för bearbetningsfel, sprickor och sprickor.” Eftersom trä är en magnet för mögel och därför måste behandlas med försiktighet.

Ta hand om trägolv i handfat i badrummet

Trä och fukt – försiktighet rekommenderas här

Om du vill använda trä som material för ditt eget badrum bör du vara försiktig. Dåligt förseglat eller dåligt bearbetat trä utgör en risk för mögel – och Eliminera mögel i träet, är en verklig utmaning. Trä kan vara den perfekta grogrunden för patogena mögel.

Ämnena i detta material som cellulosa eller lignin kan metaboliseras av svampar och fungera som en välkommen grogrund för sporer och mögel.

Badrum med trämöbelhandfat med lådor och hyllor

Fönsterramar i träutseende – plast som ett lämpligt substitut för trä?

Om trä är så känsligt och mottagligt för yttre påverkan, varför skulle du inte bara använda plastramar med träutseende? Plast är robust, väderbeständigt och hållbart. Det är lätt att rengöra och mindre benägen att mögla. Välgjorda ramar kan faktiskt ge intryck av att de är av äkta trä.

Det finns definitivt alternativet att välja plastramar som ett alternativ till trä och många väljer att göra det. I slutändan beror det dock på den individuella smaken, eftersom båda materialen har fördelar.

Omsorg för badrummet med träväggbeklädnad

Takfönster och handfat av trä: en fråga om kvalitet och underhåll

Om du inte vill välja plastalternativet och värdera äkta trä bör du bara välja den bästa kvaliteten. Eftersom materialet är avgörande, särskilt i badrummet. Detta gäller trägolvmattor och tillbehör samt träskåp, handfat och fönsterkarmar. Dessutom bör skogen vårdas regelbundet för att kunna hålla riktigt länge. Oavsett om det är impregnering av träoljor eller filmbildande lacker – det skyddande lagret säkerställer att materialet håller längre och kan till och med ge det ett särskilt elegant utseende.

Sammantaget är trä ett riktigt blickfång i badrummet. Det ger det annars svala våtrummet mycket mer naturlighet och värme. Trä förvandlar badrummet till ett utrymme av avkoppling och lugn.

 badrum med trämöbler fåfängningsskåp