cuptor de sticlă murano arta tradițională

Unde este secretul sticlei de Murano??

Fragil și sensibil, dar incomparabil elegant și grațios – sticlă de Murano. În zilele noastre, în vremuri de producție rapidă și de consum de neoprit, utilizarea acestui material este chiar mai necesară decât în ​​trecut, mai ales când vine vorba de durabilitate și un mediu curat.

Nu mai este un secret faptul că conducătorul lumii – plasticul – provoacă daune considerabile sănătății oamenilor și animalelor. Mai ales când vine vorba de recipiente pentru mâncarea noastră, slavă Domnului că există și alte alternative. Unul dintre cele mai sănătoase este paharul.

Astăzi ne concentrăm pe unul dintre cele mai fine și mai scumpe tipuri de sticlă care provin din cele mai vechi timpuri – sticla de Murano. A fost numit după orașul insular Murano, care se întinde pe șapte insule mici și este foarte aproape de Veneția.

Panorama nostalgică a lui Murano

sticlă de murano insulele mici orașul venezia

În 1291 toți fabricanții de sticlă din Veneția au fost chemați la Murano deoarece autoritățile se temeau de incendii mari. Așa că orășelul a devenit încet foarte renumit și animat. La început, acolo erau produse în principal mărgele de sticlă și oglinzi. Mai târziu, au fost făcute candelabre frumoase pe Murano, care a devenit populară și populară în toată Europa. Timp de secole, producătorii de sticlă din Murano au menținut un monopol asupra producției de sticlă. În ciuda pericolului pedepsei cu moartea, unii producători de sticlă au emigrat la sfârșitul secolului al XVI-lea și astfel secretul producției de sticlă a devenit cunoscut și în alte țări europene. Republica Veneția și-a pierdut monopolul de sticlă și odată cu aceasta au scăzut și veniturile.

Măiestrie abilă și atenție la detalii

tradiția de sticlă de murano veneziană

Chiar și așa, tehnicile și metodele antice de fabricare a sticlei sunt bine conservate, iar producătorii de sticlă de astăzi funcționează la fel ca acum sute de ani. Principalele tipuri de sticlă de Murano sunt sticla optic transparentă, sticla vitrată (smalto), sticla cu fire de aur (aventurina), sticla multicoloră (millefiori), sticla cu lapte (lattimo) și sticla care imită pietrele prețioase.

Prelucrarea sticlei necesită multă răbdare și angajament

fabricarea vazelor de artă din sticlă murano

 Sticla de Murano este formată din 70% nisip de cuarț și 30% din alte substanțe numite fluxuri și stabilizatori. Fluxul asigură că sticla poate fi modelată la o temperatură mai scăzută, iar stabilizatorii sunt responsabili pentru a se asigura că sticla nu se dizolvă în apă. În principiu, sticla de Murano este transparentă. Culorile frumoase sunt obținute prin adăugarea de minerale, oxizi și diverse substanțe chimice.

Se spune adesea că frumusețea sticlei de Murano este ascunsă în magia Murano

placă de perete decorată din sticlă de murano decor de perete

Dacă vreodată mergeți la Murano, nu ratați o vizită la Muzeul Sticlei. Acesta este situat în Palazzo Giustinian și găzduiește o bogată colecție de multe artefacte din istoria fabricării sticlei.

Pe Murano veți găsi unele dintre cele mai renumite mărci când vine vorba de sticlă – companii precum Venini, Ferro Murano, Barovier & Toso, Simone Cenedese și Seguso. Toate au semnul distinctiv al sticlei de Murano, care este menit să păstreze autenticitatea acestui pahar.

Deci, atunci când vedeți semnul autentic al sticlei de Murano pe produsele dorite, puteți fi siguri, de asemenea, că țineți în mână o bucată de istorie și tradiție veche de secole.

Descoperă-ți piesa foarte specială și fii uimit!

Metode antice – frumusețe atemporală

cuptor de sticlă murano arta tradițională

Masa de sticlă este modelată în bucăți frumoase cu multă dragoste

sticlă murano artă de lungă tradiție

Chiar și cele mai mici detalii sunt grozave

detaliu tradițional manual din sticlă de murano

Festival fragil al culorilor

opere de artă din sticlă de murano vase tradiționale venetiene

Nu există limite pentru imaginație și creativitate

vaza lucrată manual din sticlă de murano

Puteți vedea astfel de antichități în Muzeul Sticlei din Murano

muzeu sticlă murano artă sticlă antică

Celebrele candelabre din sticlă de Murano

candelabru tradițional din sticlă de murano Venezia

Și interpretarea lor actuală

candelabru modern din sticla murano vetrilamp

Creație imaginativă din sticlă fină

sticlă de murano artă venețiană

Pe Murano sunt realizate numeroase bijuterii

coliere de artă venețiană din sticlă de murano bijuterii

Anais Mela – ideea modernă de iluminat de la Voltolina

lumini moderne din sticla murano anais mela voltolina