muzica cubana generatie veche

Muzica cubaneză și istoria ei – pasiunea este în aer!

Insula Cuba din Caraibe a marcat începutul multor stiluri muzicale diferite. Dezvoltarea lor a continuat la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Muzica cubaneză își are rădăcinile în principal în poporul Cabildos. Este vorba despre un grup social care s-a dezvoltat printre sclavi.

Cabildo-urile au păstrat cultura africană. Au reușit asta chiar și după 1886. Subliniem această dată pentru că atunci au fost obligați să se alăture Bisericii Catolice.

Succesorii Cabildo-urilor

muzică cubaneză cântând cabildos

Dar, în același timp, o religie a avut o influență foarte puternică asupra muzicii cubaneze. S-a numit Santeria și s-a dezvoltat în această perioadă. S-a răspândit în Cuba, Haiti și alte insule din apropiere. Instrumentele tipice de percuție sunt legate de tradițiile lor de cult. Dar sunt incluse și în muzica cubaneză.

Ritual Santeria cu cântat și tobe

ritual muzical cubanez santeria

Santeria clarvăzător

muzica cubaneză santeria clarvăzătoare

Jertfă bogată zeilor

muzică cubaneză oferind santeria

Culorile, obiceiurile și instrumentele de percuție au fost, de asemenea, integrate în masele catolice. Lucrări minunate ale muzicii cubaneze pot fi găsite și în această zonă.

Muzica cubaneză ca un amestec de ritmuri și melodii spaniole și vest-africane

Dacă doriți să intrați adânc în genealogia muzicii africane, atunci ar trebui să vă gândiți la Spania și Africa de Vest. Dar în dezvoltarea sa a fost influențat și de alte culturi. Acestea sunt tradițiile muzicale din Franța, SUA și Jamaica. Pe de altă parte, muzica cubaneză a influențat multe alte tradiții.

Dansuri și costume tradiționale cubaneze

muzica cubaneză ritmuri africane

Muzică și folclor cubanez

Ca în orice altă țară, există și particularități în Cuba care sunt tipice folclorului. Aceasta este în primul rând muzica cubaneză, care este asociată cu diferite triburi și minorități indigene. Având în vedere istoria colonială, avem de-a face cu o mare diversitate aici. Triburile Taíno, Arawak și Ciboney sunt de origine africană. Au și muzica lor tipică. De asemenea, europenii au avut o influență puternică, desigur, prin stiluri precum Zapateo, Fandango, Zampado, Retambico și Canción. Stilurile care au o influență asupra muzicii cubaneze includ, de asemenea, valsul, menuetul, gavota și mazurca.

Son Cubano și Havana Club

trupa cubaneză de muzică havana club

Trupa de dans din Matanzas, Cuba

grup de muzică cubaneză matanzas

Muzician de stradă în Havana

muzicieni de stradă cu muzică cubaneză

Cum se joacă totul în termenul „muzică cubaneză”? Folcloristul Fernando Ortíz s-a ocupat mult de acest proces. Ar trebui să îi găsiți cărțile dacă doriți să aflați mai multe despre ele.

De altfel, nu am uitat chinezii și influența lor în mixul colorat. Instrumentul lor, cornetul, a fost deosebit de influent. Este cunoscut sub numele de cornetul chinezesc. În spaniolă se numește „cornetín chino”.

Diferitele stiluri

Am dedicat mult timp muzicii folclorice cubaneze. Pentru că acesta este materialul de bază, se dezvoltă și astăzi. Dar există o serie de stiluri grozave care au ieșit din ea. Fiecare merită la fel de multă atenție. Acestea sunt Guaraja, Musica Kampesina, Danzon, Charanga (aceștia sunt haitianii din Cuba), Changuí, Son, Batá și Yuka, precum și Rumba printre altele. Dar despre asta vom vorbi într-un alt articol.

O stradă laterală obișnuită din capitală

muzică cubaneză în fiecare zi havana

Mașină și trăsură clasică

muzică cubaneză străzile havanei oldtimer trăsură

Tradiție și joie de vivre

stradă muzicieni de muzică cubaneză

Cântecul vechii chitare

chitara muzician muzician cubanez

Generația mai tânără

muzică cubaneză grup muzical trinidad cuba

Reggaeton cubanez

muzică cubaneză generație tânără modernă