„Cioburile aduc noroc!” Acest lucru poate fi adevărat, dar nu înseamnă neapărat că ar trebui să arunci imediat vaza ta spartă preferată. Pentru că acest lucru poate fi completat din nou. Poate arăta chiar mai frumos decât înainte. Si cum? Datorită vechii tehnici japoneze de reparare a ceramicii – Kintsugi. Astăzi vă vom spune ce se află în spatele ei și cum puteți repara singur lucrurile sparte folosind această artă tradițională.

Kinstsugi – fabuloasa metodă de reparare din Japonia

Reparați vaza ceramică cu tehnica kintsugi

Ceea ce este de fapt Kintsugi?

În japoneză, Kintsugi (japoneză 金 継 ぎ) înseamnă ceva de genul „pete de aur” – aur („rude”) și conexiune („tsugi”). Conform transmisiilor vechi, această minunată tehnică de reparare a ceramicii a luat naștere în secolul al XV-lea în timpul shogunului Ashikaga Yoshimasa.

După ce bolurile sale preferate s-au rupt pentru ceremonia tradițională a ceaiului, le-a trimis în China pentru a fi restaurate. Rezultatul, însă, a fost destul de dezamăgitor, iar domnitorul are meșterii săi japonezi însărcinați să facă ceva frumos din punct de vedere estetic din scoicile sparte. S-a născut Metoda Kintsugi.

Bucățile sunt reunite din nou, parcă cu cusături aurii

kintsugi tehnica japoneză lipire ceramică

Ceea ce face tehnica de reparație Kintsugi atât de specială?

Această artă japoneză nu înseamnă doar repararea. Pentru că în spatele ei există de fapt o filosofie profundă a vieții numită Wabi Sabi. Este legat de realizarea că frumusețea trebuie căutată în efemer și simplu. Japonezii găsesc un sens mai profund chiar și în defecte și au o apreciere specială pentru lucrurile vechi și sparte. Prin urmare, atunci când se face o reparație Kintsugi pe ceramică sau porțelan, se încearcă să nu se ascundă punctele de întrerupere, ci chiar invers, pentru a le evidenția. Acest lucru se face cu lacul special japonez urushi. Adăugați o pulbere de aur sau argint și lipiți bucățile ceramice laolaltă. Așa-numitele peisaje keshiki, care sunt urmele reale de reparare, conferă obiectului restaurat o aură unică și îl transformă într-un exemplar unic. În acest fel, ceea ce este spart are o valoare estetică mult mai mare.

Kintsugi își are rădăcinile în budismul zen

lipirea porțelanului repararea ceramicii cu kintsugi

Cum poți să faci tu singur kintsugi?

Metoda strict tradițională este destul de complexă și, prin urmare, durează mult. Nu degeaba există în Japonia școli și ateliere speciale care se ocupă de acest lucru. Dar dacă doriți să vă bucurați de Kintsugi și să dați o nouă viață obiectelor din ceramică sau porțelan sparte, atunci puteți încerca. Există multe magazine de artizanat bine aprovizionate, precum și truse de reparații Kintsugi realizate online în acest scop. Nu sunt echipate cu materialele tradiționale, ci sunt doar lucrurile pentru pasionații pasionați. Variantele mai scumpe folosesc un lac Kintsugi inovator care se usucă mult mai repede decât cel tradițional. Seturile mai ieftine sunt de obicei proiectate cu un adeziv special din porțelan sau cu așa-numitul adeziv epoxidic. Aceasta include și pigmentul de aur obligatoriu sau pudra de aur, care se adaugă adezivului și se amestecă cu acesta.

Puteți opta și pentru argint sau alamă

faceți-vă instrucțiunile kintsugi

Dacă lucrați cu un astfel de kit de reparații, urmați cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj. Nu uitați să acoperiți corespunzător suprafața de lucru cu ziar sau nailon înainte de a începe procesul de lucru. De asemenea, puteți pune mănuși subțiri pentru a vă proteja pielea de lipici. Reziduurile de adeziv în exces pot fi șterse cu atenție cu tampoane de bumbac sau bucăți mici de pânză umezite cu îndepărtarea ojei înainte de uscare.

Adezivul placat cu aur se aplică pe marginile sparte cu o perie fină sau cu un băț de lemn

kintsugi tradiție japoneză reparare ceramică

Odată complet uscat, lipiciul de porțelan este de obicei considerat sigur pentru alimente. Deci, puteți bea un ceai sau o cafea delicioase în cana lipită. Cu toate acestea, piesele restaurate nu își au locul în mașina de spălat vase sau cuptorul cu microunde.

Un scurt ghid de imagine pentru reparația dvs. Kintsugi

instrucțiuni de lipire kintsugi kreamik

Oferiți a doua șansă vazelor, cupelor, farfuriilor sau bolurilor preferate. Spuneți un „nu” clar mentalității aruncate a societății noastre și cufundați-vă în aprecierea profundă a vieții pe care Kintsugi ne învață!

Frumusețea poate fi uneori întâlnită și în defecte

aur lac tehnologie ceramică reparare kinsugi

Piese unice reale create de cusături aurii

reparatie ceramica lac aur aur kinsugi tehnica japoneza

Peisaje care spun povești

kintsugi repararea ceramicii crăpate

tehnică de reparație artistică ceramică kinsugi

Ceramica frumoasă este prea bună pentru a fi aruncată

tradiție japoneză ceramică reparare kintsugi

Punctele de întrerupere sunt adesea adevărate gropi de aur

tehnica de reparare japoneză kinsugi pentru ceramică

  Un bol de ceremonie a ceaiului devine și mai valoros cu Kintsugi     

matcha ceramic bowl repair kintsugi technik

Dar puteți, de asemenea, să vă modernizați cu îndemânare întregul set de ceai

set de ceai oale cani kintsugi

Aceasta-frumoasa-arta-japoneza-de-fixare-ceramica-ne-invata-Evanghelia-Adevarului-660x330

Și ce zici de un design unic de unghii cu aspect Kintsugi?

f44d163cedbfdb04d9fc78cfafada022