I denna artikel visar vi dig ett familjehus i den japanska provinsen Shiga, vars design designades och förverkligades av den lokala studion Hearth Architects. Projektet består av ett tvåvåningshus och en integrerad fyrkantig trädgård och är ett utmärkt exempel på modern arkitektur. Kyomachi House ligger i Koga, en stad i den södra delen av Shiga-provinsen från 1300-talet.

Detta hus är ett perfekt exempel på Japans moderna arkitektur

Modern arkitektur i Japan - ett exempel

Husets moderna arkitektur och huvudidén bakom

Huset byggdes vid en punkt där två vägar mot sydost konvergerar. Detta bestämde också byggnadens orientering och gav i sin tur mycket naturligt ljus och värme. För att få ut det mesta av det har huskonstruktörerna också lämnat så mycket utrymme som möjligt för innergården.

Modern arkitektur integrerar ofta inre trädgårdar

Modern arkitektur med en inomhus trädgård och ett träd

Den integrerade trädgården

 Trädgården fungerar också som ett slags täckt innergård. Dess tak bryts igenom av ett fönster. Detta placerades precis ovanför området där många växter, inklusive ett högt träd, planterades och resten av marken var täckt med småsten.

Trädgård modern funktionell vägg

Bänk i fasaden - funktionell modern arkitektur

Funktionella trädgårdsväggar

Väggarna runt trädgården är gjorda av naturmaterial och är också ganska höga. Som ett resultat är invånarnas privata utrymme mycket välskyddat och två öppningar säkerställer naturlig ventilation. Den första är på husets fasad och har ett trägaller. Detta skyddar det privata rummet, men ger dig samtidigt möjlighet att titta både inuti och utanför. I den andra öppningen, som var placerad på sidan, sattes en träbänk in. Det är täckt av husets utskjutande tak. Trädgårdshusets innerväggar har också öppningar som ger utsikt över trädgården från insidan. På vintern är hela anläggningen ännu ljusare än på sommaren eftersom bladen på det stora trädet mitt i trädgården faller bort på hösten.

Trädet blir därmed inte bara det symboliska och verkliga centrumet för hela husarkitekturen, utan symboliserar också den moderna arkitekturens anpassning till naturen och dess årstider. Detta är arkitekternas avsikt, och detta mål blir särskilt tydligt när man också tar hänsyn till att trädet är synligt från alla sidor.

Bild och textkälla: dezeen.com

Lantlig matsal i japansk stil

Matbord och modern husarkitektur

Husets arkitektur

Den moderna arkitekturen i huset är enkel och utnyttjar också de naturliga förhållandena optimalt. Köket var placerat på baksidan av huset. Några steg leder från detta till vardagsrummet, som är målat i vitt. I det här rummet upptäcker vi två fönster – en övre våning och ett annat som vetter mot gatan.

Golvet läggs med träpaneler i ett rutmönster, möblerna består av en inbyggd soffa och förvaringshyllor, bottenvåningen och övervåningen är anslutna med en ljus trappa, som belyses av dubbelsidiga fönster. På första våningen finns barnrummen och även sovrummet, som vetter ut mot den mysiga innergården.

Hela husets moderna arkitektur verkar integrerad och enhetlig och följer därmed både de gamla japanska traditionerna vid byggandet av små hus, liksom de mest moderna trenderna inom detta område.

Modern arkitektur: inbyggda möbler

Modern arkitektur med utsikt från interiören till trädgården

Modern arkitektur - utsikt från sovrummet

Modern arkitektur: kombination av en vägg och en bänk

Modern arkitektur - fönster med integrerad bänk

Spärrad öppning i väggen i en trädgård