Nirmal Purja a reușit să urce pe toți cei 14 înalți munți de pe pământ în doar 6 luni și 6 zile! Nepalezul în vârstă de 36 de ani a doborât recordul anterior cu puțin mai mult de 7 ani și și-a luat locul de drept în istoria alpinismului.

Recordul mondial anterior a fost de 7 ani și 10 luni și a fost deținut de sud-coreeanul Kim Chang-ho

Nirmal record mondial Nirmal Purja urcă pe toți cei opt mil în doar 6 luni! urcați munți extremi

Cele 14 zone de moarte

Cei mai înalți 14 munți de pe pământ sunt cu toții mai mari de 8.000 m și astfel intră în așa-numita zonă a morții, deoarece nu poate exista viață umană acolo. Termenul acela înfricoșător nu l-a împiedicat pe Purja să se alăture listei a doar 40 de alpiniști care au urcat vreodată pe toți cei opt mil.

Acesta este considerat scopul final al fiecărui alpinist extrem.

Purja a început provocarea când a ajuns la vârful Annapurna (8.091 m) pe 23 aprilie a acestui an. Pe 22 mai, a urcat apoi pe vârful muntelui Everest (8.848 m) împreună cu alți 320 de alpiniști. Fotografia celui mai periculos blocaj de trafic din lume a fost realizată în acel moment și a atras astfel atenția asupra supraaglomerării muntelui. Cronometrul s-a oprit în cele din urmă pe 29 octombrie la 8:58 ora locală, când Nirmal a ajuns la vârful Shishapangma (8,013 m).

7,5 ore în trafic pe Muntele Everest

Nirmal record mondial Nirmal Purja urcă pe toți cei opt mil în doar 6 luni! blocaj de trafic la everest

Despre Nirmal Purja

Nirmal Purja s-a născut în regiunea Dhaulagiri din Nepal la o altitudine de 1600 m și a crescut în Chitwan. S-a alăturat legendarei Brigade Gurkha în 2003 înainte de a trece de selecția UKSF (United Kingdom Special Forces) și a devenit primul Gurkha care a obținut rangul de SBS (Special Boat Service) în 2009.

Deși a fost mereu în aer liber și în natură și la munte, cariera sa de alpinist a început abia în decembrie 2012, când și-a făcut drum spre tabăra de bază Everest. În loc să se țină de program și să se întoarcă la Kathmandu, la sosire a luat decizia curajoasă de a urca Lobuche Est (6.100 m) fără experiență anterioară de alpinism. În 2018, Nirmal Purja a fost numit membru al Imperiului Britanic (MBE) de către regină pentru realizările sale remarcabile în alpinismul de mare altitudine.

Purja și echipa sa sărbătoresc în Pakistan după ce au urcat la K2

Nirmal record mondial Nirmal Purja urcă pe toți cei opt mil în doar 6 luni! proiectul echipei posibile

Salvator îndrăzneț

Purja a efectuat numeroase operațiuni de salvare îndrăznețe în timpul expedițiilor sale. În 2016 a salvat viața unui alpinist indian în zona de moarte a Muntelui Everest și a coborât-o la 500 m de la o înălțime de 8.450 m. Pe 23 aprilie, la doar câteva zile după încercarea sa de record mondial și coborârea din Annapurna, Nirmal a făcut o încercare de salvare reușită pentru a-l face pe colegul său alpinist Dr. Găsiți Chin Wui Kin. Fusese separat de o expediție însoțitoare și lăsat fără mâncare, apă sau sticlă de oxigen timp de 40 de ore. Pe 15 mai, Purja și echipa sa au salvat încă doi alpiniști la o altitudine de 8.400 m după ce au atins vârful Kanchenjunga.

Încercare de salvare pe Annapurna

După ce a urcat pe K2 în Pakistan, Nims și echipa sa sărbătoresc o operațiune de salvare în munții înalți

Apoi, Nirmal intenționează să urce Ama Dablam (6.812 m) în Himalaya pentru a planta un mac pe 11 noiembrie pentru Ziua Memorială. Puteți vedea aventurile lui Nirmal Purja pe Instagram @nimsdai sau Twitter @nimsdai urma.

Purja nu are intenția de a se opri

Nirmal record mondial Nirmal Purja urcă pe toți cei opt mil în doar 6 luni! Everest și alte 13 zone de moarte